Asansördeki ölümle ilgili pişkin savunma: Hareket etmeseydi hayatta olurdu. Zeren Ertaş hayatını kaybetmişti

25 Ekim'de Aydın'da KYK'ya bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda asansör kazasında Zeren Ertaş hayatını kaybetmişti. Bu feci ölüm Türkiye'nin gündemine oturdu. Kazanın ardından yurtlardaki asansör sorunu gündeme geldi. Tuhaf açıklama ise Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED) yönetim kurulu üyesi İbrahim Özçakır, Zeren için, "Kızımız keşke yerinde dursa, hareket etmeseydi bugün hayatta olabilirdi" dedi. Hatta asansörlerin uçaklardan daha güvenilir olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Asansördeki ölümle ilgili pişkin savunma: Hareket etmeseydi hayatta olurdu. Zeren Ertaş hayatını kaybetmişti
DHA

25 Ekim gecesi Türkiye KYK yurdundaki asansör kazasıyla sarsıldı.

Adnan Menderes Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi  Zeren Ertaş yurdun düşen asansöründe hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı, yurt müdürü uzaklaştırıldı, asansör firması yetkilisi tutuklandı.

Bu elim kazanın ardından yurtlardaki asansör sorunları da gündeme gelmeye başladı. Son olarak Rize’deki KYK yurdunda boş bir asansör arıza nedeniyle zemine çakıldı. Bu kaza asansördeki öğrencinin indiği an gerçekleşti. 

Türkiye bu olaylarla çalkalanırken  Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED) yönetim kurulu üyesi makine mühendisi İbrahim Özçakır'dan tuhaf bir açıklama geldi.

İHA'ya konuşan Özçakır, asansörlerin uçaklardan daha güvenli olduğunu söyledi, "Asansörü düşürmek zordur. Asansör uçaktan daha güvenilirdir. Çünkü kullanıcısı belli olmadığı için değişik risk analizleri yapılarak düşmeyi veya oluşabilecek kazaların minimize etmek için yönetmeliklerimiz ve standartlarımız vardır. Asansörün halatı kopmaz arkadaşlar, yani kolay kolay kopmaz. Normal standartlardaki asansörlerde dört halat vardır. Bir halatımız bile asansörün kapasitesine yeterliliğine sahiptir. Ama maalesef dediğiniz gibi bilgi kirliliği çok fazla. Halat koptu, düştü. Yani düşme dediğimiz hafif kaymadır muhtemelen. Görmeden de tabii ki yorum yapmak da yanlış olur. Fakat toplumumuzda hemen ‘düştü’ ifadesi. Çok basit alınıp konuşulmaktadır. Kazaları ben takip etmeye çalışıyorum. Bu algıları farklı yönlere çekebiliyor" ifadesini kullandı. 

UTANMASALAR "ZEREN SUÇLU" DİYECEKLER

Özçakır, Zeren'in ölümüyle ilgili, "Aydın’daki kızımız keşke yerinde dursa, hareket etmeseydi bugün hayatta olabilirdi. Kazayla ilgili de şu anda yorum yapmak çok çok yanlış. Bir şeyler mi iptal edildi, bir şeyler mi eksiltildi, kaç senelik asansördür gibi bunların hepsine bir bakıp hangi yönetmeliği neye göre yapılmış bunları bir rapor yayınlandıktan sonra irdeleyip ona göre yorum yapmak daha doğru olacaktır" dedi.

Yaşanan olaylarla ilgili de konuşan makine mühendisi İbrahim Özçakır, Aydın’da hayatını kaybeden öğrencinin kabinde kalması durumunda daha az bir hasarlar kurtulabilceği yorumunu yaptı.

Ordu’da ise kontrol yapan arkadaşı ile görüştüğünü belirten Özçakır, olayın elektrik kesintisinden ibaret olduğunu, arızanın olmadığını ve durumun çarpıtıldığına değindi.

İki konu hakkında da İbrahim Özçakır, “Aydın’daki kızımız keşke yerinde dursa, hareket etmeseydi bugün hayatta olabilirdi. Kazayla ilgili de şu anda yorum yapmak çok çok yanlış. Bir şeyler mi iptal edildi, bir şeyler mi eksiltildi, kaç senelik asansördür gibi bunların hepsine bir bakıp hangi yönetmeliği neye göre yapılmış bunları bir rapor yayınlandıktan sonra irdeleyip ona göre yorum yapmak daha doğru olacaktır. Ordu'da da aldığımız habere göre oradaki arkadaşlarımız normal bir asansör kalması. Yani elektrik kesilebilir ya da çok aşırı yük çok yoğun çalışmadan dolayı bizim koruyucularımız vardır motorlar durabilir. Öyle bir olay olduğu kanaatimiz var. Çünkü asansörü arkadaşlar çalışır vaziyette görmüşler. Ölümlü olaylardan sonra hepimiz de malumunuz panik oluyor” diye konuştu

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin