Ankara’nın iadesini istediği siyasetçiden İsveç’e sert tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'ye iadesini istediği Kürt asıllı İsveçli vekil Emine Kakabaveh, Türkiye karşıtı yeni açıklamalar yaptı. İsveç’te dün düzenlenen seçimlerde aday olmayan Kakabaveh, Başbakan Andersson’un “İsveç vatandaşı hiçbir Kürt’ü Türkiye’ye teslim etmeyeceğiz” açıklamasıyla ilgili konuştu.

Google Haberlere Abone ol
Ankara’nın iadesini istediği siyasetçiden İsveç’e sert tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’ye iadesini istediği ve Türkiye ile İsveç arasında kriz yaratan Kürt asıllı İsveçli vekil Emine Kakabaveh, Türkiye'ye yönelik yeni açıklamalar yaptı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi merkezli yayın organı Rudaw'a konuşan Kakabaveh, “Türkiye, İsveç'in NATO'ya üyeliğini tam olarak onaylayana kadar, sağ ile sol partilerin hepsi Ankara'nın taleplerini kabul etmek zorundadır” dedi.

KÜRTLER’İ ERDOĞAN'A SATTILAR'

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'un “İsveç vatandaşı hiçbir Kürt'ü Türkiye'ye teslim etmeyeceğiz” açıklamasıyla ilgili olarak Kakabaveh, “Bu bir garanti değil. Biraz düşünürseniz şu soruyu sorarsınız. Neden Türkiye ile sadece Kürtler üzerinden anlaştılar. Neden tamamıyla Kürtlere karşı olan bir anlaşma imzaladılar. Bu saatten sonra bin vaatte de bulunsalar fayda etmez, çünkü Kürtleri Erdoğan'a sattılar. İkincisi; bugün burada olan ve 10 yıldır mülteci olan Kürtler var. Peki onlar ne yapacak? Erdoğan istedi diye teslim mi edilecekler?” diye konuştu.

Emine Kakabaveh, “Seçimlerden sonra İsveç hükumetinin Türkiye'nin talepleri hakkındaki tavrı değişir mi?” sorusuna, “Hayır, bence aynı yolu izlerler. Türkiye, İsveç'in NATO'ya üyeliğini tam olarak onaylayana kadar, sağ ile sol partilerin hepsi Ankara'nın taleplerini kabul etmek zorundadır. Sol Parti'nin Türkiye'nin taleplerine karşı olacağı düşünülüyordu ama onlar da olmadı. Biraz Yeşiller karşı çıkıyor ama o da cılız” yanıtını verdi.

İsveç'te dün düzenlenen seçimlerde aday olmayan Kakabaveh, “Bu dönem parlamentoda yer almayacağım ama siyaset yapmaya devam edeceğim. Benden önce bu kadar aktif siyaset içinde yer alan Kürtler yoktu. Ancak bugün artık çok sayıda Kürt aday var, gerek parlamentoda, gerekse de belediyelerde iyi adaylar var” dedi.

Kürt siyasetçi, “Sosyal Demokratlar'ı geçmişte destekledik ama onların da Kürtler’e karşı tavrı açıkça ortaya çıktı. Sol partiler sağa döndüler. Fakirlerin oylarına talip olan tüm partiler adeta merkeze döndü. Hatta NATO'ya ve Erdoğan'ın taleplerine şiddetle karşı gelen partilerin liderleri de son kertede bu durumla uzlaşacaklarını söyledi” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin