AK Parti'de İBB'ye teftiş çatlağı! AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun suçlanmasını doğru bulmadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu hedef alması sonrası başlatılan 'teftiş', AK Parti içerisinde farklı yorumlara neden oldu. Bu kapsamda özellikle Numan Kurtulmuş'un açıklamaları dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
AK Parti'de İBB'ye teftiş çatlağı! AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun suçlanmasını doğru bulmadı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ‘bazı çalışanların terör örgütleriyle iltisaklı/irtibatlı olduğuna yönelik iddialar’  gerekçesiyle başlatılan ve kamuoyunca 'siyasi sebeplere' dayandırılan teftişle ilgili AK Parti tepesindeki isimlerden farklı yorumlar geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu hedef alırken, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş teftişten dolayı belediye başkanının sorumlu tutulamayacağını söyledi. 

ERDOĞAN: TERÖR ÖRGÜTLERİYLE İLTİSAKLILARIN DA BULUNDUĞU 45 BİN KİŞİ ALDILAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz pazar günü başlatılan 'teftiş' öncesi söz konusu iddia nedeniyle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu "Bir hesaba göre 13 bin 500, bir hesaba göre 15 bin kişiyi işten çıkartıp, yerine aralarında terör örgütleriyle iltisaklı kişilerin de bulunduğu 45 bin kişiyi aldılar" sözleriyle hedef aldı.

 

Ardından İmamoğlu'nun kendisine gönderdiği ve işten çıkarılanlarla ilgili bilgi verdiği mektuba değinerek "Utanmadan bana mektup gönderiyor 'Böyle bir şey yok' diye. İBB'nin önünde hanımlarıyla beraber ağlayanların gözyaşlarını sen bize anlatma" ifadesini kullandı. 

Erdoğan'ın sözleri kamuoyunda tartışılırken, aynı gün birkaç saat sonra İçişleri Bakanlığı resmi Twitter hesabında CHP'li büyükşehir belediyesine teftiş başlatıldığını duyurdu.

SOYLU: DEVLETTE ÇALIŞANLARDA TERÖR İRTİBATI BULDUĞUMUZDA KENDİMİZİ SUÇLU MU HİSSEDİYORUZ? HAYIR

Tepkilerin artması nedeniyle ertesi gün basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Süleyman Soylu, teftişten dolayı İmamoğlu'nun sorumlu tutulamayacağını şu ifadelerle dile getirdi: 

"Şimdi biz kendimizle, devletle, devletle çalışanlarla ilgili bir terör irtibatı bulduğumuz zaman kendimizi suçlu mu hissediyoruz? Hayır. Tam tersi burayı temizlemek, yarın başımıza gelebilecek bir felaketi engellemek için, terörle devletin irtibatı olamayacağını ortaya koymak için bunu yapıyoruz."

KURTULMUŞ: BELEDİYE BAŞKANINA SORUMLULUK ÇIKARILAMAZ, KENDİMİZİ İNKAR ETMİŞ OLURUZ

Erdoğan'la yol arkadaşlığı uzun yıllara dayanan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da konuyla ilgili bir değerlendirmede bulundu.

Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı'ya konuşan Kurtulmuş, "Belediye kadrolarında terör örgütleri ile bağlantılı birtakım isimler olabilir. Buradan belediye başkanına sorumluluk çıkarılmaz" dedi. 

15 Temmuz 2016'da Fethullahçı terör örgütü tarafından düzenlenen darbe girişimi sonrası devletin her alanında başlatılan temizliğe değinen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bir terör örgütü ile ilişkili binlerce insan bulunduğu için Genelkurmay Başkanı’nı mı suçladık ki, belediye çalışanları arasında terörist bulunursa belediye başkanını suçlayalım? Böyle yaparsak kendimizi inkâr etmiş oluruz."

Erdoğan, Soylu ve Kurtulmuş'un açıklamaları, teftiş konusunda AK Parti'nin tepesinde çatlak yaşandığı izlenimine yol açtı. 

İMAMOĞLU TEFTİŞLE İLGİLİ NE DEMİŞTİ?
CHP Genel Merkezi'nde dün bir açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İçişleri'nin paylaşımında 'terör örgütleriyle irtibatlı ve iltisaklı' olduğu öne sürülen kişilerin sayılarının da yer aldığını hatırlatarak şu eleştirileri yönetmişti:

"Hangi biriniz sayı ile tespit yapıldıktan sonra teftiş başlatıldığını duydunuz? Yahu ne teftişi? Sen bakanlıksın, terörist konusunda netsen tut kulağından götür at hapse. Böyle bir süreç akıllara zarar.

 'İÇİŞLERİ BAKANI YANLIŞ YERE SORUŞTURMA AÇMIŞ' DEDİ, ADALET BAKANLIĞINI İŞARET ETTİ!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinde bir kişinin işe girmeyle ilgili prosedürleri bellidir. Adli sicil kaydı istersiniz, o kişi bu belgeyi de Adalet Bakanlığı'ndan alır. O zaman İçişleri Bakanı yanlış yere soruşturma açıyor. Soruşturma açması gereken yer Adalet Bakanlığı. Biz çünkü işe aldığımız her çalışanın adli sicil kaydını isteriz.

'BAŞKA BİR SORUŞTURMA AÇILMASI GEREKEN YER İÇİŞLERİ BAKANLIĞI, HATTA BAKANIN KENDİSİ'
Bence bir başka soruşturma açılması gereken yer de İçişleri Bakanlığı hatta bakanın kendisidir. 'Terörist var' deyip tutuklamıyorsa yapılacak şey işlem başlatmaktır. Ben bir vatandaş olarak sayın Cumhurbaşkanı'nı göreve davet ediyorum."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin