AİHM'den çifte mahkumiyet

AİHM, 'Hayata Dönüş' operasyonu nedeniyle Türkiye'yi suçlu buldu.

Google Haberlere Abone ol
AİHM'den çifte mahkumiyet

Çanakkale Hapishane’sinde Hayata Dönüş Operasyonu’na maruz kalan 20 kadının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı başvuruyla ilgili bugün karar çıktı. AİHM Türkiye’nin yaşam hakkı ve işkence yasağıyla ilgili soruşturma yükümlülüğünü ihlal ettiğine karar verdi. Altı kadın başvurucu toplam 36 bin 200 Euro tazminat alacak.



19-22 Aralık 2000’de 20 cezaevine “Hayata Dönüş Operasyonu” düzenlendi. Çanakkale Cezaevi’nde ölüm orucunda olan mahpusların koğuşuna yapılan operasyonda dört mahpus ve bir jandarma öldürüldü.



Mahpuslardan Sultan Sarı, Fahri Sarı ve İlker Babacan jandarma kurşunu ve gaz fişeklerinin isabet etmesi sonucu, Fidan Kalsen de yanarak öldü. Operasyonda, Mustafa Mutlu adlı asker de hayatını kaybetti.



Zamanaşımı ve beraat



Operasyon sonrasında Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesi’nde 154 tutuklu ve hükümlü ile 563 jandarmaya dava açıldı.



Jandarmalar “üç tutukluyu, tutuklu ve hükümlüler ise bir eri öldürmekle”, Kalsen “intihara azmettirmekle”, diğer mahpuslar da “ruhsatsız patlayıcı imal edip bulundurmak ve cezaevi idaresine karşı silahlı isyan çıkarmakla” ile suçlandı. Yedi yıl süren mahpuslar hakkındaki dava 2008’de zamanaşımından düştü.





Haberin devamı için tıklayın.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin