AGİ rakamlarını canlı yayında açıkladı. 2022 yılında Asgari Geçim İndirimi ne kadar olacak? 2022 AGİ ne kadar?

Milyonlarca çalışan 2022 yılında asgari ücretin ne kadar olacağını merakla beklerken, ortaya çok çeşitli rakamlar çıkıyor. Açıklanan rakamlar da 3100 ile 3 bin 900 arasında. Dün Asgari Ücret Tespit komisyonu 3. toplantısını gerçekleştirdi ve net bir rakam henüz çıkmadı. Asgari ücret ile çalışanların merakla beklediği ve maaşlarını artıracak diğer bir gelişme de asgari geçim indirimi yani AGİ'nin ne kadar olacağı.  Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem bununla ilgili rakam verdi.

Google Haberlere Abone ol
AGİ rakamlarını canlı yayında açıkladı. 2022 yılında Asgari Geçim İndirimi ne kadar olacak? 2022 AGİ ne kadar?

Milyonlarca insanın beklediği asgari ücrette zam pazarlığı devam ediyor. Dün 3. Toplantı gerçekleştirildi. Herkesin merakla beklediği rakamla ilgili Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem önemli değerlendirmelerde bulundu. Ankara'dan gelen son rakamları Faruk Erdem canlı yayında açıkladı.

Asgari ücretin 3 bin 950 olacağını ifade eden Erdem 4 bin 70 lira da olabileceğini söyledi. Öte yandan asgari ücretin belirlenmesi için komisyon bugün 3. Toplantısını gerçekleştirdi.

Zirvenin ardından Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, TİSK Genel Sekteri Akansel Koç, TÜRK-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat kameralar karşısında geçip önemli açıklamalarda bulundu. Dün Ankara'dan gelen rakamları paylaşan Faruk Erdem bugün ise toplantı sonrası ortaya çıkan yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırdı ve AGİ formülülnün nasıl işleyeceğini anlattı.

 

Memurların yüzde 30-35 zam oranı açıklamasında olduğu gibi yine dünkü toplantıdan sonra yapılan açıklamada bir yanlış anlaşılma oldu. Bu biraz bizden biraz da açıklamayı yapan kişiden kaynaklanıyor. Eğer açıklama çok açık olmazsa bir anda internet siteleri ve televizyonlar rakamları farklı verebiliyor.

AGİ rakamlarını canlı yayında açıkladı. 2022 yılında Asgari Geçim İndirimi ne kadar olacak? 2022 AGİ ne kadar? - Resim : 2

Dünkü toplantıda aslında bir geçim endeksi konuşuldu. Bu masaya bir işçinin gıda rakamları için kaç paraya ihtiyaç duyduğu gibi veriler geliyor. Bunlar bazen TÜİK'ten bazen üniversitelerden geliyor. Dünkü toplantıda bu rakamlar açıklandı. Burada işçinin gıda harcaması taraflar arasında 3 bin 100 ila 3 bin 900 olarak konuşuldu ancak bunu asgari ücret teklifleri gibi verildi.

Ben masada dışında hükümet tarafından TİSK tarafında ve TÜRK-İş tarafından yapılan çalışmalarda yansıyan rakamları söyledim. (3 bin 950 ya da 4 bin 90 gibi rakamlar) Bu rakamları söyledim, bunlarla karşılaşabiliriz. Bunlar benim edindiği bilgiler. Ben yapılan toplantıda uzlaşı olacağını düşünüyorum.

AGİ formülü masada gündeme geldi. Her çalışan maaştan gelir vergisi ödüyor. Devlet bu gelir vergisinin bir kısmını bizim medeni durumuza ve çocuk sayımıza göre geri iade ediyor. İşte bu AGİ'yi artırdığınız zaman asgari ücreti yükseltme imkanı olabilir. Eğer işveren işçi ödediği  primleri düzenli öderse yüzde 5 puan indirim yapılıyor işte burada anlaşma sağlandı.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin