ABD’den Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin flaş karar! ABD Temsilciler Meclisi'ndeki oylama belli oldu. 15 Temmuz'un yıldönümünde skandal karar

ABD Temsilciler Meclisi, F-16'ların Türkiye'ye satışını kısıtlayan bir tasarıyı onayladı. ABD Temsilciler Meclisi Türkiye’ye F-16 satışını yasaklayan bir Pallone/Pappas değişikliğini 244’e 179 oyla kabul etti. Bu kararlar Türkiye-ABD ilişkilerinin gerilmesi bekleniyor. ABD'nin 15 Temmuz'un yıldönümünde böyle bir karar alması soru işaretleri yarattı.

Google Haberlere Abone ol
ABD’den Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin flaş karar! ABD Temsilciler Meclisi'ndeki oylama belli oldu. 15 Temmuz'un yıldönümünde skandal karar

ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışı, ABD, Yunanistan ve Türkiye siyasetinde hararetli tartışmalara yol açtı. Türkiye’nin geçen ay Finlandiya ile İsveç’in NATO üyeliğine itirazlarını geri çekmesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye’ye F-16 satılmasını desteklediğini açıklamış ve “Hatırlayacağınız üzere aralık ayında Türkiye’ye F-16 satmamız gerektiğini söylemiştim. Ve bu jetleri modernize etmeliyiz. Bunun tersi çıkarımıza olmaz” demişti.

Biden’ın bu açıklamaları Ankara’da memnuniyetle karşılanırken Atina’da tepkiye yol açmış, Yunan lobisine bağlı ABD’li siyasetçiler de olası bir F-16 satışını engellemek için harekete geçmişti.

ABD Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Joe Biden’ın F-16 savaş uçaklarının Yunan hava sahasını ihlal etmek için kullanılmamasının “somut adımları” sağlanmadığı sürece Türkiye’ye F-16 satışını yasaklayan bir Pallone/Pappas değişikliğini 244’e 179 oyla kabul etti.

Kararın 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümüne denk gelmesi dikkat çekti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin