6 dakikada 4 üzerinde depremler... Kayseri Valisi Gökmen Çiçek'ten 5.5'in üzerinde deprem açıklaması

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Pazartesi günü yaşanan depremlerin ardından 11 kentte yıkım yaşandı. Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay ve Elazığ bu iller arasında yer aldı. Sivas ve Kayseri ise depremden etkilendi. Sivas ve Kayseri de beşik gibi sallanmaya devam ediyor. Kayseri'de dün 4 üzerinde 2 deprem yaşandı. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek'ten 5.5'in üzerinde deprem açıklaması geldi.

Google Haberlere Abone ol
6 dakikada 4 üzerinde depremler... Kayseri Valisi Gökmen Çiçek'ten 5.5'in üzerinde deprem açıklaması

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'nin birçok noktasında depremler yaşanıyor. Deprem bölgesi beşik gibi sallanırken çevre illerde de korkutan depremler yaşanıyor.

Kandilli Rasathanesi'ne göre; Kayseri İncesu merkezli saat 14.47'de 4.9 büyüklüğünde ve daha sonra da 4.4 büyüklüğünde Hacılar merkezli bir başka deprem yaşandı. Depremler sonrası Kayseriler sokaklara çıktı. 

6 dakikada 4 üzerinde depremler... Kayseri Valisi Gökmen Çiçek'ten 5.5'in üzerinde deprem açıklaması

Bazı Kayseriler geceyi dışarıda geçirme kararı aldı.

6 dakikada 4 üzerinde depremler... Kayseri Valisi Gökmen Çiçek'ten 5.5'in üzerinde deprem açıklaması - Resim : 2

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Şamil Şen, Kayseri’nin Türkiye’de bina uzunluğu ortalamasında ilk sırada olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şen, Kayseri’de bulunan fay hattının eskiden beri bilindiğini söyleyerek, fayın aktivitesinin belirsiz olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Naci Görür, depremin düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonu içerisinde meydana geldiğini ve bu zonun da Kuzey Anadalu Fay Hattından ayrılıp Mersin’e kadar uzandığını ifade etti.

Görür'ün twitter hesabından yaptığı açıklamalar şöyle;

"Saraycık-İncesu/Kayseri’de 4,9 ve 4,2 artçı deprem oldu. Bu deprem düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonu içerisinde. Bu zon KAF’dan ayrılıp Mersin’e kadar uzanır 730 km uzunluktadır. Geçmişte büyük depremler üretmiştir. 1414, 1717 ve 1835’de depremlerin şiddeti yer yer VIII olmuştur.

BU TÜR DEPREMLER BEKLENEBİLİR

1717 depreminde 8 binden fazla insan ölmüştür. 1835’de 1000’den fazla insanın öldüğü söylenir (Anadolu Gaz.). Aletsel dönemde 1940, 1960, 2021 yıllarında genellikle 4-5 mertebelerinde depremler olmuştur.

Son Maraş ve Gaziantep depremleri Anadolu Levhasının bölgeye yakın aktif fay sistemlerinde stres alanı değişimlerine neden oldu ve muhtemelen kimi fay parçalarının kırılmasına neden oluyor. Bu nedenle Erzincan-Karlıova, Malatya, Adana, Kayseri ve Sivas yörelerinde bu tür depremler beklenebilir. Sevgiyle.

BEKLENTİM KÜÇÜK BOYUTLU DEPREMLER

Not: Sizleri bilgilendirmek amacıyla yazıyorum, yoksa büyük deprem olacak, şu zamanda olacak, vb şeyler söylemiyorum. Benim beklentim olursa çoğunlukla küçük boyutlu depremlerin olacağıdır."

VALİ ÇİÇEK'TEN 5.5 ÜZERİ DEPREM AÇIKLAMASI

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AFAD İl Müdürlüğü’nde basın toplantısı düzenledi. Şehirde gündüz meydana gelen depremleri hatırlatan Vali Çiçek, sosyal medya üzerinden halkı paniğe ve korkuya sevk eden paylaşımların olduğunu ve bu paylaşımların takipçisi olacaklarını söyledi. Çiçek, Kayseri’de 5.5 şiddetinin üzerinde deprem beklemediklerini belirterek, “Bugün ilimizde 4.7, 4.4 ve 4.3 olmak üzere 3 deprem meydana gelmiş ve bu depremde herhangi bir mal ve can kaybı yaşanmamıştır. Bu depremlerden sonra özellikle kamuoyunda “Acaba yeni bir deprem mi olacak” veya bir takım sosyal medya paylaşımlarında “Kayseri’de yeni bir deprem beklentisi var” gibi bir algı oluşturulmaya belli hesaplar tarafından çalışıldığı görülmüştür. Bunun üzerine basın toplantısı yapma gereği duyduk. Bizler bilimsel verilere göre hareket etmek ve devletimizin verilerine, bilgilerine inanmak durumundayız. Bu konuyla ilgili özellikle deprem olan Saraycık, İncesu, Karpuzsekisi ve Hacılar bölgesi zaten bizim beklediğimiz ve 5.5 üzerinde deprem üretmesini beklemediğimiz ve aslında olan depremlerin enerjinin azaldığı, olumsuz olarak değerlendirilmeyen, daha büyük olabilecek depremlerin önüne geçebilecek enerji boşalması depremler. Biz deprem olan bölgede 5.5 üzerinde deprem beklemiyoruz." dedi.

6 dakikada 4 üzerinde depremler... Kayseri Valisi Gökmen Çiçek'ten 5.5'in üzerinde deprem açıklaması - Resim : 3

Çiçek açıklamasına şöyle devam etti:

Özellikle bu konuda uzman arkadaşlarımızın, hocalarımızın bize verdiği bilgiler bu yönde. Sosyal medyada bazı hesaplarda görüyorum. “Çok büyük bir deprem olacak” gibi halkı korkuya, paniğe sürükleyecek paylaşımlar görüyorum. Bu hesapların her birisini takip ediyoruz. Kesinlikle devletimizin verdiği bilgi dışındaki hiçbir bilgi doğru değil. Bunların hepsi yalan. Kayseri’de bahsettiğimiz bölge aslında kırık fay hattı olan ve bizim muhtemel olarak değerlendirdiğimiz ve 5.5’in üzerine çıkmasını beklemediğimiz muhtemel depremler. Bu konuda emim olalım. Ülke olarak büyük bir felaket yaşadık ve o felaket görüntülerini gördükten sonra insanların duygusal olarak refleks vermesini anlıyorum. Ancak yalan bilgileri, özellikle art niyetli olarak korku ortamı oluşturmak için yapılan sosyal medya paylaşımlarının hepsi takibimizde. Bunlara fırsat vermeyeceğiz. Emniyetimiz bunlarla ilgili gerekli işlemleri yapacak. Böyle bir haksızlığı hem çocuklarımıza hem de halkımıza yaşatamayız” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin