TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Can Atalay açıklaması. Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin soruya yanıt verdi: Bu meselenin suhuletle çözülmesi en doğru yol

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yüksek yargıda krize neden olan TİP Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi tartışmalarına ilişkin olarak, "İki yargı organı arasındaki bu sürtüşmenin bir de TBMM tarafı olmaması için yazıyı şimdiye kadar genel kurula göndermedik. Bu meselenin suhuletle çözülmesi en doğru yol" dedi.

Google Haberlere Abone ol
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Can Atalay açıklaması. Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin soruya yanıt verdi:  Bu meselenin suhuletle çözülmesi en doğru yol

Yargıtay 3. Ceza Dairesi,  geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığına ve karara uyulmamasına karar vermişti.

10 Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle TBMM'de parlamento muhabirlerinin bir araya gelen TBMM Başkanı Kurtulmuş, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin soruya "İki yargı organı arasındaki bu sürtüşmenin bir de TBMM tarafı olmaması için yazıyı şimdiye kadar genel kurula göndermedik. Bu meselenin suhuletle çözülmesi en doğru yol. Dolayısıyla bu konuda henüz ortaya çıkmış bir şey yok. Süreç içerisinde bunu da görürüz" dedi. "İki yargı organı arasındaki bu sürtüşmenin bir de TBMM tarafı olmaması için yazıyı şimdiye kadar genel kurula göndermedik. Bu meselenin suhuletle çözülmesi en doğru yol" yanıtını verdi. 

 

'OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYI SIRADANLAŞTIRMAMAK LAZIM'

CHP, TBMM Genel Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağırmasına ilişkin ise Kurtulmuş, "Bu tür konular üzerinden Meclis Başkanlığı’nın siyasi polemiğin içerisinde çekilmesine müsaade etmem. Olağanüstü toplantıyı sıradanlaştırmamak lazım. Adı üstünde 'olağanüstü toplantı.' Zamanlı, günlü, ivedi bir konu varsa bunun için meclisin bir an evvel toplanması lazım. İkincisi, Anayasa’nın bize verdiği yetki ve iç tüzük gereği şu anda zaten meclis bir ara verme ve tatil döneminde değildir. Meclis 16 Ocak'a kadar bir şekilde Meclis Genel Kurulu’nu toplamama kararı almıştır. Dolayısıyla şu anda meclis zaten fiilen açıktır. Bu anlamda olağanüstü toplantıyı getirmek için bir ara verme durumunun söz konusu olması gerekir ki böyle bir durum söz konusu değil" ifadelerini kullandı. 

 

CHP'Lİ GÜNAYDIN'DAN  KURTULMUŞ İDDİASI

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın,  8 partinin ortak imzasıyla TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırmalarıyla ilgili TBMM Başkanı Kurtulmuş’la aralarında geçen konuşmayı anlattı.

Günaydın, Kurtulmuş’un kendisine, “Meclis nasıl olsa 16 Ocak'ta toplanacak. Bu Meclis’e olağanüstü toplantıya çağırma meselesini rutin bir şeye dönüştürmemek lazım. Ben böyle hayretle dinledim. Ve dedi ki: Meclis’in eğer bu konuyu çözebileceğine inansam, binde bir inansam, zaten o Meclis’i ben çağıracağım dedi. Dedim ki, Sayın Başkan, bir Meclis Başkanı Meclis’in herhangi bir konuda yararlı olamayacağını düşünüyor ve bunu ifade ediyor. Bu bir meclis başkanı açısından gerçekten talihsiz bir açıklama” dedi. Günaydın, bu sabah Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na 8 partinin temsilcileri olarak, konuyu Kurtulmuş ile yüz yüze görüşmek için yazılı talepte bulunduklarını açıkladı. Günaydın, “Mesele bir tutuklu milletvekili meselesi boyutunu aşmıştır. Can Atalay konusu önemli bir konudur ama bu Türkiye'de herkesin kişi güvenliğinin ihlali ve anayasa yargısının ortadan kaldırılması, Meclis İçtüzüğü’nün uygulanmasının fiilen ortadan kaldırılması sürecidir” diye konuştu.

 

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin