Son Dakika... Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan oldu. Fatih Karahan kimdir?

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, görevinden affını istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Erkan'ın yerine Fatih Karahan'ı atadı. Karahan, 28 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanmıştı. Fatih Karahan'ın atanacağını tv100 canlı yayınında Candaş Tolga ışık gündeme getirmişti.

Google Haberlere Abone ol
Son Dakika... Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan oldu. Fatih Karahan kimdir?

Uzun zamandır tartışmaların odağında olan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, bugün bir açıklama yaparak "Sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum" dedi.

Bu açıklamadan sonra gazeteci Candaş Tolga Işık, tv100'de Cansu Canan Özgen ile Özgür İfade programında yaptığı açıklamada "Merkez Bankası'nın yeni başkanı için ben Fatih Karahan isminin bir adım daha önde olduğunu görüyorum." ifadesini kullanmıştı.

Saatler sonra 3 Şubat tarihli Resmi Gazete'de Fatih Karahan'ın yeni MB başkanı olduğu duyuruldu. Böylece Türkiye yeni Merkez Bankası'nın başkanını kim olacağını ilk olarak TV100'den öğrendi.

Resmi Gazete'de yeni atama kararı duyurulurken "Hafize Gaye ERKAN, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35 inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2. maddesi gereğince görevden alınmış" ifadesi kullanıldı.

 

YENİ BAŞKAN ATAMASI RESMİ GAZETE'DE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu açıklamadan saatler sonra Erkan'ın yerine Fatih Karahan'ı atadı.

Resmi Gazete'de yer alan kararda "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (Guvernörű) Hafize Gaye ERKAN, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35 inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci maddesi gereğince görevden alınmış ve bu suretle boşalan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına (Guvernörlüğüne), 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Kanunun 25 inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2, 3 ve 7 nci maddeleri gereğince Başkan (Guvernör) Yardımcısı Fatih KARAHAN atanmıştır." ifadeleri yer aldı.

 

FATİH KARAHAN KİMDİR?

1982 yılında Eskişehir’de doğan Fatih Karahan, 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun oldu. 2012 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Çalışma hayatına 2012 yılında New York Merkez Bankası’nda ekonomist olarak başlayan Karahan, 2022 yılına kadar anılan kurumda İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmaları Başkanı ve para politikası danışmanı olarak görev yaptı.

Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da görev yapan Karahan, 2022’de Amazon’da kıdemli ekonomist olarak çalışmaya başladı. Karahan, Kasım 2022’de Amazon’da Başekonomist görevine atandı. Karahan, 28 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atandı. 3 Şubat 2024 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına atandı.

Son Dakika... Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan oldu. Fatih Karahan kimdir? - Resim : 3

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin