Solunum rahatsızlığı bulunanlar dikkat! Uzmanlar toz taşınımı uyarısı yaptı. Peki Kuzey Afrika’dan beklenen çöl tozları hangi bölgelerde görülecek?

Uzmanlar Kuzey Afrika’dan beklenen çöl tozları karşısında solunum rahatsızlığı bulunanların ciddi risk altında olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Solunum rahatsızlığı bulunanlar dikkat! Uzmanlar toz taşınımı uyarısı yaptı. Peki Kuzey Afrika’dan beklenen çöl tozları hangi bölgelerde görülecek?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kuzey Afrika’dan beklenen toz taşınımı uyarısı yaptı. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Ertem Cengiz, solunum ve kronik rahatsızlığı bulunanların yanı sıra yaşlı hamile ve çocukların da toz taşınımı sırasında ciddi risk altında olduğunu belirtti.

Mecbur kalınmadığı taktirde dışarıya çıkılmaması gerektiğini söyleyen Cengiz, dışarı çıkıldığında maske kullanılmasının önemine dikkat çekti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmelerde Marmara'nın güneyi, İç Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı beklenildiği açıklandı. Kuzey Afrika’dan beklenen çöl tozlarının hava kirliliği ve görüş mesafesini düşürmesine karşı yerel yönetimler vatandaşlara tedbirli olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca uzmanlar toz taşınımına uzun süreli maruz kalınması durumunda solunum yetmezliğine varabilecek rahatsızlıklar sebebiyle en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Solunum rahatsızlığı bulunanlar dikkat! Uzmanlar toz taşınımı uyarısı yaptı. Peki Kuzey Afrika’dan beklenen çöl tozları hangi bölgelerde görülecek?

Ayrıca yaşlılar, hamileler ve çocukların risk altında bulunduğunu da belirten uzmanlar, mümkün olduğunca toz taşınımı geçene kadar dışarı çıkılmamasını, mecburi durumlarda ise maske takılmasını önerdi.

UZMANLARDAN MASKE UYARISI GELDI

Mecbur kalınmadığı taktirde dışarıya çıkılmaması gerektiğini ifade eden Acıbadem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Ertem Cengiz, “Toz taşınımı dediğimiz dönem 3 gün boyunca ülkemizde çöl tozlarının yoğun olarak görülmesi demek. Hava kirliliğine sebep olarak görüş mesafesini bozabildiği gibi özellikle solunum rahatsızlığı bulunan hastalarımızda, solunum sıkıntısına neden olabilir. Özellikle astım ve alerjisi olan kişilerde astım atağı gibi solunum sıkıntılarının yoğun olduğu dönemlere neden olabilir. KOAH’lı (kronik obstrüktif akciğer) ve kronik hastalığı olan kişilerde de solunum sıkıntısı ataklara neden olabilir. Bu dönemde en önemlisi toza maruz kalmamaktır. Kronik ve ciddi hastalığı olan kişilerin bu dönemde dışarıya çıkmamasını öneriyoruz. Dışarıya çıkmaları durumunda ise özellikle toza karşı koruyu N95 gibi kullanmaları, bulamıyorlarsa bile normal maske faydalı olabilir. Astım hastalıklarında özellikle ataklar da tetiklenebilir, astım krizine sebep olabilir. Böyle bir durum oluştuğunda hastaların bir sağlık kuruluşuna başvurarak etkili bir astım tedavisi almaları gerekebilir” şeklinde konuştu.

Solunum rahatsızlığı bulunanlar dikkat! Uzmanlar toz taşınımı uyarısı yaptı. Peki Kuzey Afrika’dan beklenen çöl tozları hangi bölgelerde görülecek? - Resim : 2

Kronik rahatsızlığı bulunanların yanı sıra birçok kişinin de etkilenebileceğinin altını çizen Cengiz, “yaşlılarda ek hastalıklar, kronik rahatsızlıklar daha fazla olduğu için onlar daha hassas. Hamileler ve çocuklar etkilenebilir. Solunum hastalığı olanlar ekstra risk altında. Çünkü bu tozlar çok küçük partiküller halinde olup solunum yollarını etkileyebilmekte, hastalarda atakları tetikleyebilmektedir" dedi.

Uzun süreli maruz kalma durumunda solunum yetmezliğinin görülebileceğini de ifade eden Cengiz; çöl tozlarına uzun süreli maruz kalınmaları durumunda solunum yetmezliğine varan ciddi rahatsızlıklar görülebileceğini belirtti. Cengiz; "kriz atak dediğimiz kriz tablosuna neden olabilir. Ciddi solunum sıkıntısı, hatta çok fazla maruz kalınırsa solunum yetmezliğine bile neden olabilir. Bizim en çok beklediğimiz tablo, öksürük ile birlikte nefes darlığı ve atak tablosudur” açıklamalarını yaptı.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin