Of'a rakip çıktı. Bu ilçeyi 64 yıldır aynı aile yönetiyor: Çebi Cumhuriyeti

Trabzon'un Of ilçesini 150 yıldır aynı ailenin yönetmesi gündem olmuştu. Of'a bir rakip çıktı. Trabzon'un Araklı ilçesinin de 64 yıldır aynı aile tarafından yönetildiği öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol
Of'a rakip çıktı. Bu ilçeyi 64 yıldır aynı aile yönetiyor: Çebi Cumhuriyeti

Trabzon’un bilinirliliği yüksek ilçelerinden Of’u 150 yıldır aynı aile yönetmesi kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. 1874 yılında kurulan ilçe belediyesinin ilk başkanı olan Sarıalizade Ömer Lütfü Bey bu görevi 52 yıl sürdürmesiyle başlayan gelenek 150 yıldır devam ediyor. 44 bin 527 nüfuslu ilçede belediye başkanı isimleri değişse de belediye başkanlarının soyadları hep 'Saral veya Sarıalioğlu' oldu.

Of'a rakip çıktı. Bu ilçeyi 64 yıldır aynı aile yönetiyor: Çebi Cumhuriyeti

 

31 Mart yerel seçimlerinde 4 partiden çıkan belediye başkanı adaylarında sadece birinin soyadı farklı oldu. Of'un ardından ise gözler başka bir ilçeye çevrildi.

51 bin nüfuslu Araklı'da da 1960'tan bu yana aynı ailenin iktidarda olması dikkat çekti. Gazete Duvar'ın haberine göre 1960'da belediye başkanlığını alan Çebiler 64 yıldır bu görevi sürdürüyor. Trabzon'un fethinde Türkmen obası olarak görev aldığı bilinen Çebiler, fetihten sonra Sürmene ve Araklı arasına yerleşti.

Of'a rakip çıktı. Bu ilçeyi 64 yıldır aynı aile yönetiyor: Çebi Cumhuriyeti - Resim : 2

Çebiler, Soyadı Kanunu'nun ardından Çebi dışında Hamzaçebi, Hasançebi, Yakupçebi, Ahmetçebi, Asımçebi, Bekirçebi, Aliçebi, Çebitürk, Gülçebi, Hüseyinçebi, İsmailçebi, Mahmutçebi, Mehmetçebi, Mustafaçebi, Ömerçebi soyisimlerini aldılar. CHP'li eski vekil Akif Hamzaçebi ve Beşiktaş'ın eski başkanı Ahmet Nur Çebi de bu ailenin birer üyesi.

PARTİLER DEĞİŞTİ SOYADI HEP AYNI KALDI

1960 darbesinin ardından Yusuf Çebi'nin bu göreve atanmasıyla Araklı'da başlayan Çebi iktidarı 1963'de CHP'den seçilen Yılmaz Çebi ile sürdü. 1968 ve 1973'te Adalet Partisi'nden seçilerek görevine devam eden Yılmaz Çebi 1977'de siyasetteki sol rüzgarın etkisiyle görevi CHP'nin adayı Osman Zeki Çebi'ye devretti.

Osman Zeki Çebi'nin 3 yıllık başkanlığının ardından 80 askeri darbesiyle göreve Albay Ferhat Çebi atandı. 4 yıllık Ferhat Çebi döneminin ardından seçimlere gidilmesiyle 1984'te Yılmaz Çebi bu kez ANAP adayı olarak seçildi ve toplam 14 yıl görev yapmış oldu. 1989'da ANAP'tan seçilen Niyazi Çebi de bu görevi iki dönem sürdürdü.

ÖNE ÇIKAN ADAY YİNE ÇEBİ

1999'da ise Refah Partisi rüzgarı Araklı'yı da sardı. 1999'da seçilen Ümit Çebi, 2004'te bir kez daha Saadet Partisi'nden rekor bir oyla (yüzde 66) seçilerek iki dönem (10 yıl) başkanlık yaptı. 2009, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde ise AK Parti adayı Recep Çebi 3 dönem (15 yıl) belediye başkanlık görevini yürüttü.

Daha önce Araklı Belediye Başkanlığı yapan Ümit Çebi, 31 Mart'ta Ortahisar Belediyesi'ne Saadet Partisi'nden aday oldu.

AK PARTİ FAVORİ

31 Mart'ta AK Parti, 3 dönemi dolduran Recep Çebi yerine Hüseyin Avni Coşkun Çebi ile yarışacak. AK Parti'nin en yüksek oy aldığı ilçelerden bir olan Araklı'da büyük bir sürpriz olmazsa Çebi iktidarı 69. yılına uzayacak. Çebi'nin öne çıkan rakipleri ise CHP'den Osman Dilber, Saadet Partisi'nden Şakir Şahintaş, Yeniden Refah Partisi'nden Ahmet Küçük ve İYİ Parti'den Hasan Suiçmez olacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin