Merkez Bankası 2024 enflasyon tahminini 2 puan revize etti. Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38'e yükseldi

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan enflasyon tahminlerini açıkladı. Karahan, enflasyonun öngörülerinin üzerinde seyrettiğini ifade etti. Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artışla yüzde 38’e güncellendiğini açıkladı. Karahan, enflasyonda zirve tahminlerinin ise yüzde 76 olduğunu ifade etti. “500 TL VE 1000 TL'lik banknotlar basılacak mı?” sorusuna da yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası 2024 enflasyon tahminini 2 puan revize etti. Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38'e yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporu toplantısında konuştu. 

"Enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz." diyen Karahan Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını korumakta kararlı olduğunu söyledi.

Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon 2 puan yukarı yönlü revize ettiklerini söyledi. Karahan "2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’e güncelledik. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz." dedi. 

 

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan kritik enflasyon raporunu açıkladı. 

Karahan'ın konuşmasından öne çıkan satış başları şöyle:

Parasal sıkılaştırmanın iç talebe etkilerini çeşitli göstergeler üzerinden yakından takip etmekteyiz.

Enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.

Enflasyon, hedeflerimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar sıkı para politikası duruşumuzu korumakta kararlıyız.

Fiyatlama davranışlarını ve enflasyon beklentilerini yakından takip ediyoruz.

2024 yılı ikinci yarısında, parasal aktarımın gecikmeli etkisiyle, iç talepte zayıflama olacağını ve bu sayede cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz.

Enflasyonun ana eğilimi gerilemekle birlikte, yılın ilk Enflasyon Raporu’nda öngördüğümüz patikanın üzerinde seyretmiştir.

Fiyatlama davranışlarını ve enflasyon beklentilerini yakından takip ediyoruz.

Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsaması, dezenflasyon açısından kritik önemdedir.

Son 3 ayda enflasyon öngörülerimizden yüksek seyir izledi.

Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir.

Enflasyon ana eğilimi gerilemekle birlikte yılın ilk enflasyon raporunda öngördüğümüz patikanın üzerinde seyretti.

Enflasyon nisanda yüzde 69,8 ile tahmin aralığının yüzde 0,9 puan üzerinde tamamladı.

Reel ücret artışları talebi destekledi. Son dönemde hizmetler grubundaki fiyat artışlarının diğer gruplara kıyasla daha güçlü olduğunu görüyoruz.

Hizmet enflasyonu aylık bazda yavaşlamakla birlikte yüksek bir seyir izlemektedir. Hizmet enflasyonunda yüksek seyri süren bileşenler ataleti yüksek kalemlerden oluşuyor.

KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ YAVAŞLAMA EĞİLİMİNDE

Konut piyasasındaki gelişmeleri öncü gösterge olarak yakından takip ediyoruz. Konut fiyatlarındaki artış eğilimi yavaşlamaktadır. Konut fiyatlarının artış eğilimi tüketici fiyatlarındaki artış eğiliminin altında seyretmektedir. Konut fiyatlarındaki yavaşlamanın ilerleyen dönemde gecikmeli olarak kira artışını sınırlayabileceğini değerlendiriyoruz.

Menkul kıymet tesis uygulamasını 9 Mayıs itibarıyla tamamen sonlandırdık.

Likidite gelişmelerini yakından takip ederek, sterilizasyon araçlarını gerektiğinde etkin bir şekilde kullanacağız.

Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçeve, mevduat faizlerinin Türk lirasına geçişi destekleyecek seviyelerde kalmasını ve tasarrufların artmasını sağlayacaktır.

Son dönemde yabancı para kredilerin arttığını gözlemliyoruz.

Mart toplantısında yaptığımız ilave parasal sıkılaştırma, yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına güvenini artırmış ve rezervlere olumlu yansımıştır.

MB'NİN REZERLERİ 34 MİLYAR DOLAR ATTI

Swap hariç net rezervlere bugün itibarıyla baktığımızda son iki haftada 18 milyar dolarlık bir ek iyileşme görmekteyiz. Böylece, ilgili dönemde swap hariç net rezervler toplam 34 milyar dolar artmıştır.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ 2 PUAN YÜKSELDİ 

2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’e güncelledik. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz.

Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 34 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21’e tekabül etmektedir. 

Para politikasındaki kararlı duruşumuz, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecektir.

Yılın geri kalanında enflasyonun gerileyeceği döneme gireceğiz.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde, belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri, öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz.

Yönetilen yönlendirilen fiyatların belirlenmesi hususu da önemli; harcamalarla ilgili tasarruf tedbirleri hazırlanıyor. 2025'te bundan destek alacağımızı düşünüyoruz.

Enflasyonda zirvenin yüzde 75-76 olacağını öngörüyoruz.

Enflasyonda en yüksek seviye Mayıs'ta gerçekleşecek.

500 TL VE 1000 TL'LİK BANKNOTLAR MI GELİYOR?

Karahan'a soru- cevap bölümünde "Önümüzdeki dönemde 500 ve 1000 TL’lik banknotlar basılacağı iddia ediliyor. Bununla ilgili de yeni sayma makinelerinin görüntüsü sosyal medyada da gündem oldu. Bu konuda özellikle Merkez Bankası’nda banknot çalışması var mı?" sorusu yöneltildi.

TCMB Başkanı, "Üst kupür banknota ihtiyaç olup olmadığı bir çok faktöre bağlı, ihtiyaç görülürse gerekli adımları atacağız. Bu konuda düzenleme yetkisi BDDK'da, değerlendirilecekse kendileri gerekli olduğu şekilde açıklama yapabilir. Kırılganlıkları çok artırmayacak şekilde hareket etmekte fayda olduğunu düşünüyoruz" yanıtını verdi.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin