Limon suyu gibi görünen soslar yaslanacak!

Çin'in izin verdiği, İtalya'nın yasakladığı yapay üretimiyle ilgili Türkiye'de de tartışmalar çıkmıştı. Önceki dönem Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi yapay et teknolojisini savunurken, 28. Dönem Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yapay ete izin verilmesinin söz konusu olmayacağını açıkladı. Ayrıca Yumaklı, limon suyu gibi görünen sosların yasaklanacağını da açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Limon suyu gibi görünen soslar yaslanacak!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Gıda Kodeksi Komisyon Toplantısında yaptığı konuşmada, gıda güvenliği ile ilgili yeni bir düzenleme hazırlandığını ve bu yöntemle tüketicilerin menfaatlerinin öncelendiğini aktardı.

Bakan Yumaklı, tüketicilerin yanıltılmasını engelleyecek düzenlemelerin faaliyete geçtiğini belirterek, yasaklanan ürünlerden örnekler verdi.

"Yapay ete izin verildi" gibi yapılan haberlere de yanıt veren Yumaklı "Yapay ete izin verilmesi söz konusu değildir. Yapay etle ilgili bir mevzuat yoktur, olmayacaktır." şeklinde açıklama yaptı.

Gıda konusunda da reform denilebilecek düzenlemeler yaptık.

"LİMON SOSU YASAKLANACAK"

Yumaklı yapılan çalışmaları şu sözlerle duyurdu:

Son birkaç ayda tarım alanında yaptığımız devrim niteliğinde değişikliklerin yanında, gıda konusunda da reform denilebilecek düzenlemeler yaptık. Geçen yıl yaptığımız düzenlemeyle nar ekşisi izlenimi veren nar ekşisi sosu, nar aromalı sos gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzını yasakladık. Benzer şekilde limon suyu izlenimi veren limon sosu gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzını da yasaklayacağız.

KİRİŞÇİ YAPAY ETİ SAVUNMUŞTU

2022-2023 yılları arasında Tarım ve Orman Bakanlığı yapan Vahit Kirişçi ise yapay et teknolojisini savunarak, CHP'nin konuyla ilgili verdi soru önergesine şu yanıtı vermişti:

Dünya, artan nüfus ve azalan kaynaklar nedeniyle bir süredir alternatif protein kaynakları üzerinde çalışmakta ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün verileri, hücresel kökenli et üretiminin 2030 yılında toplam et üretiminin yüzde 10unu karşılayacağını öngörmektedir.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Yapay Et konusu son zamanlarda araştırma konuları içerisinde popüler bir konu olmakla birlikte, ülkemizde araştırma faaliyeti yürüten bölümlerce çeşitli araştırmaların yapıldığı görülmektedir. Yapay et teknolojisi ile ilgili gelişmeler, çalışmalar ve araştırmalar takip edilmektedir.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin