Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun altın madeni faciasındaki son durumu anlattı: Siyanür tehlikesi yok. Belirtiler başladığında tahliyesi öngörülmüş ancak...

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, İliç'te altın madeninde meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili tv100 canlı yayınında son durumu anlattı. Aksun, "Belirtiler başladığında sahada bulunan işçilerin tamamının tahliyesi öngörülmüş ve sahadan çıkarılmış. Yalnız öngörülemeyen konteynarın bulunduğu alandaki yerin göçük olmayacağı düşüncesiyle oradaki arkadaşlara da yine tedbiren yerini terk etmesi gerektiğini ifade edilmiş ancak arkadaşlar terk edinceye kadar olay vuku bulmuş." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun altın madeni faciasındaki son durumu anlattı: Siyanür tehlikesi yok. Belirtiler başladığında tahliyesi öngörülmüş ancak...

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Doster, gazeteci Gürkan Hacır, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Av. Ünzile Yüksel, AK Parti 24. Dönem Milletvekili Ali Turan, Bizim TV Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç, Kübra Par'la Farklı Açılar'a konuk oldu. Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında dün öğleden sonra geniş bir bölgede meydana gelen toprak kayması programda masaya yatırıldı..

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, tv100 canlı yayınına bağlanarak yaşanan madende yaşanan toprak kaymasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bekir Aksun'un açıklamalarından satır başları:

“ARKADAŞLAR BÖLGEYİ TERK EDENE KADAR OLAY VUKU BULMUŞ”

Dün 14.28’de kaza meydana geldi. Belirtiler başladığında sahada bulunan işçilerin tamamının tahliyesi öngörülmüş ve sahadan çıkarılmış. Yalnız öngörülemeyen konteynarın bulunduğu alandaki yerin göçük olmayacağı düşüncesiyle oradaki arkadaşlara da yine tedbiren yerini terk etmesi gerektiğini ifade edilmiş ancak arkadaşlar terk edinceye kadar olay vuku bulmuş.

“TAHMİN EDİLEMEYEN ÖNGÖRÜLEMEYEN ALAN OLDUĞU İÇİN BÖYLE BİR SONUÇLA KARŞI KARŞIYA KALINMIŞ”

Birkaç saniye içerisinde oluşan hadise, bu çatlamalar ilk önce belirtiler devamlı kameralarla izlenen bir alan burası. En ufak bir aksaklık olduğunda mutlaka haberdar edilen bir alan olduğu söylendi. Dün aldığımız en son bilgi oradaki yetkililerden. Bu alanı terk eden arkadaşların dışında kalan arkadaşlar da malum çok büyük bir kütle heyelan edince öngörülemeyen taraftaki konteynerde bulunan arkadaşlar ve oradaki kamyon geri geri gelen görseli az önce yayınladınız. Bir piramit gibi düşünün buradan 2 yakası birden göçtü yani bu işi 2 yaka birden göçük olunca her 2 taraftan böyle büyük bir göçük şu ana kadar hiç orada olmamış. Öngörülemeyen bir göçük vuku bulmuş. Onun için de en kamyon uçtuğu alan hiç tahmin edilemeyen bir alan. Diğer taraftaki konteynırın bulunduğu alanda yine tahmin edilemeyen öngörülemeyen alan olduğu için böyle bir sonuçla karşı karşıya kalınmış.

“BÜYÜK BİR FACİAYLA KARŞI KARŞIYA KALINDI”

En uç noktaları hesaba katılmış ama konteynır bu alanın dışında olan bir alan. Toprak kayınca tabii ki büyük bir faciayla karşı karşıya kalınmış. Bunun da yani olma sebebi biriktirilen o yığın diye oradaki biriktirilen işlenmiş madeni aslında o baskıyı kaldıramadığı için herhalde çok yüksek metrekare olaraktan diyelim ki 30 metrekare yüksekliğinde olması gerekirken bu rakamları yani farz ederek söylüyorum 40 metreye çıkınca o yükü çekmeyince yığın göçü oluşarak bir kayma söz konusu.

“İÇME SULARIYLA BÖLGENİN UZAKTAN YAKINDAN ALAKASI YOK”

İçme sularıyla uzaktan yakından alakası olan bir alan değil burası. Öyle ki yani bazı sosyal medyada yazılıp çizilenlere bakıldığında Erzincan’la arasında 130 km uzaklık olmasına rağmen Erzincan merkezde içme suları “problemli mi diye” diye düşünce yayıyorlar hiç alakası yoktur böyle bir sorun yok ama o olayın mahallinde bulunan yerde elbette ki siyanürle çıkarıldığı için altın belki o konularda tedbirlerin aldıklarını söylediler Mebran serildiğini ve sızmaların önlendiğini bütün tedbirleri aldıklarını ifade ettiler. Sayın valimizi zaten olayın olduğu saatten itibaren olay yerinde ve hâlâ kendisi olayı yönetmekte malum bakanlarımız teşrif ettiler. En son İçişleri Bakanımızın da açıklamasını dinlediğimiz gibi olayın gizemli bir yanı yok.

“SİYANÜR RİSKİ YOK”

Şu anda bir risk yok, bu riski oradaki yetkililerin teknik ekibin söylediğine göre söylüyorum ama netice itibariyle acı kaybımız var, 9 tane can inşallah sağ salim çıkarılır diye umut ediyoruz bu hadisenin en önemli kısmı can kaybının olmaması noktasında. Diğer türlü zaten bu hadise o maden ocağı işletildiği günden beri bu yöntemlerle çıkarılıyordu. Bu hadiseden kaynaklı bir risk söz konusu değil.

SİYANÜR KARIŞMIŞ OLABİLİR Mİ?

Par’ın “Mebran olmayan bölgeye kayan toprakta siyanür karışmış olabilir mi? Arama kurtarma çalışmalarına katılan ekipleri de tehdit eden bir durum söz konusu mu?” sorusuna Aksun “Şu anda görselde gösterdiğiniz bu siyanür havuzuyla olayın uzaktan yakından bir alakası yok. Bu farklı bir alanda.” yanıtını verdi.

İŞÇİLERİN YERİ TESPİT EDİLEBİLDİ Mİ?

Par’ın “Bu işçilerimizin noktasal olarak yeri tespit edilebildi ve onlara dair yeni bir umut ışığı var mı?” sorusunu Aksun “Arama kurtarma ekipleri işçileri tespit edilmek için ısıya duyarlı termal bütün şeyleri getirildi. Yani şu ana kadar henüz yer tespiti yapılamadı.” diyerek yanıtladı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin