ABD'den Türkiye ve F-16 filosu açıklaması: Kongre'nin kilit bir rolü var. Biden'ın tavrını duyurdular

ABD Dışişleri Bakanlığı, "Biden, Türkiye'nin F-16 filosunu modernleştirmesine destek veriyor ama Kongre'nin kilit bir rolü var" açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den Türkiye ve F-16 filosu açıklaması: Kongre'nin kilit bir rolü var. Biden'ın tavrını duyurdular

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Biden hükümetinin Türkiye'nin F-16 modernleştirmesine destek verdiğini fakat Kongre'nin bu konuda kilit bir rolü olduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, TBMM'de onaylanan İsveç tasarısını ve Türkiye'ye F-16 satışını değerlendirdi.

TBMM’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasından memnuniyet duyduklarını bildiren Patel, Stockholm için ittifaka üyelik sürecinin henüz tamamlanmadığını belirtti ve Macaristan’ın da aynı adımı atmasını beklediklerini vurguladı.

Patel F-16 konusunda da Joe Biden yönetiminin Türkiye’nin F-16 filosunu modernize etmesini desteklediklerini belirtti.

Sözcü yardımcısı, “Ancak, ABD Kongresi'nin kilit bir role sahip olduğunun da farkındayız” dedi.

ABD İLE F-16 GÜNDEMİ

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylayarak NATO'nun genişlemesine destek verip vermeyeceği konusundaki tartışmalarda Türkiye'nin 20 milyar dolar değerindeki F-16 savaş uçaklarını ve 79 modernizasyon kitini satın alma talebini ABD'nin onaylayıp onaylamayacağı sorusu gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temmuzda İsveç'in NATO üyeliği için yeşil ışık yakmasından bir gün sonra Beyaz Saray, Kongre ile istişare ederek F-16'ların Türkiye'ye aktarım sürecini ilerleteceğini açıklamıştı.

Erdoğan, Ekim ayında İsveç'in NATO başvurusunu değerlendirilmek üzere meclise gönderse de F-16'lar için onay ile İsveç'in üyelik başvurusunun onayını ilişkilendirdiğini açıkça ifade etmişti.

Türkiye, 2021 yılında F-16 satın alma talebinde bulunmuş ancak NATO'nun genişlemesini geciktirdiği ve insan hakları konusundaki kötü sicili gerekçesiyle ABD Kongresi'nden gelen itirazlar ile karşı karşıya kalmıştı. Türkiye o zamandan beri F-16'lar yerine Eurofighter jetlerinin satın alınmasını değerlendiriyor.

Etiketler ABD f-16 Biden
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin