Tarlasına öyle bir şey yaptı ki; 10 ton ürün aldı. Su seviyesi düştü, kuraklık başladı: Tarlasına öyle bir sistem kurdu ki 10 ton ürün elde etti. Poşetleme sistemi nedir? Poşetleme sistemi nasıl kurulur?

Çiftçilerin başı bu yıl kuraklıkla dertte. Tekirdağ'ın karpuz üretim merkezlerinden biri olan Marmaraereğlisi ilçesinde barajdaki su seviyesinin düşmesi nedeniyle 3 bin dönüm olan karpuz ekimi bu yıl 500 dönüme düştü. Üreticilerden Volkan Kurt ise tarlasına kurduğu sistemle hem kuraklığı yendi hem de 10 ton ürün elde etti. İşte üreticinin tarlasında uyguladığı o ilginç yöntem.

Google Haberlere Abone ol
Tarlasına öyle bir şey yaptı ki; 10 ton ürün aldı. Su seviyesi düştü, kuraklık başladı: Tarlasına öyle bir sistem kurdu ki 10 ton ürün elde etti. Poşetleme sistemi nedir? Poşetleme sistemi nasıl kurulur? - Resim: 1

Marmaraereğlisi ilçesinde, karpuz üreticilerinin sulama ihtiyacının karşılandığı Türkmenli Barajı'ndaki su seviyesinin düşmesi nedeniyle, üretim büyük ölçüde düştü. 14 bin 800 metreküp su hacmine sahip barajdaki doluluk oranı iklim değişikliği, kuraklık ve bilinçsiz kullanım nedeniyle su seviyesi düştü. 2000 yılından bu yana yüzde 75'i sulama, yüzde 25'i içme olarak kullanılan barajdaki suyun düşmesi nedeniyle, üreticilerin kanallarına kademeli olarak su verildi. Geçen yıl yaklaşık 3 bin dönümde yapılan karpuz üretimi, bu sene susuzluk nedeniyle 500 dönüme düştü.

Karpuz üreticilerinden Volkan Kurt, yaşanan kuraklık nedeniyle üretimde poşetleme sistemine geçip, 80 dönüme ekim yaptı. Sistemde karpuzun üretileceği alana poşetle kaplayan Kurt, naylonu deldikten sonra fidelerini dikti. Naylonla kapladığı alana da hortum çeken Kurt, ürünlerini belirle aralıklarla sulamaya başladı. Sistem sayesinde verilen su aşırı sıcaklarda buharlaşmadı ve toprak da kurumayarak, ürünü besledi. Geçen yıl normal dikim yapan Kurt, 80 dönümde 7 ton ürün toplarken, bu yılki poşetleme sistemi ile 10 ton karpuz elde etti.

Kaynak: DHA