Varlık yönetim şirketlerine satılan borçlu satışı hız kazandı. Geçtiğimiz yıl 13 milyar liraya ulaşan borç miktarının bu yıl daha da artması bekleniyor

Finans sektörünün takipteki alacak portföylerini satma faaliyetleri hızla artıyor. Geçtiğimiz yıl 13 milyar liraya ulaşan borç miktarının, bu yılın bu rakamı geçmesi beklenirken, parasal sıkılaştırma önlemleri bireysel kredi borçlarının azalmasına yol açtı.

Google Haberlere Abone ol
Varlık yönetim şirketlerine satılan borçlu satışı hız kazandı. Geçtiğimiz yıl 13 milyar liraya ulaşan borç miktarının bu yıl daha da artması bekleniyor

Bireysel kredi ve kredi kartı borcu yeni yıla sınırlı yüzde 1 düşüşle başladı. Bu sınırlı gerilemede hem varlık yönetim şirketlerine satışların artması hem de bireysel kredilerdeki sıkılaşma etkili oldu.

ekonomim.com’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre yılın ilk ayında toplam kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle takibe düşenler ile varlık yönetim şirketlerine aktarılan bireysel borçlu tekil kişi sayısı 3 milyon 842 bin 821 oldu. Geçen yıl ocakta bu rakam 3 milyon 882 bin 476 seviyesindeydi. Aralık 2023’e göre ise Ocak 2024’te toplam borçlu sayısında artış yüzde 0,85 olarak hesaplandı.

Varlık yönetim şirketlerine ise geçen yıl daha yoğunlaşan bankaların borçlu satışları bu yılın ilk üç ayında hızlandı. Zaten varlık yönetim şirketleri de bu yılın tamamında geçen yılki 13 milyar lira seviyesindeki borçlu satışının üzerine çıkılmasını bekliyor.

Hatta dün de Garanti BBVA toplam anapara ve akdi faiz bakiyesi ile 1 milyar 147 milyon 910 bin 95,73 TL olan tahsili gecikmiş alacakları faizleri ile birlikte iki portföy halinde, toplam 525 milyon 800 bin liraya Dünya Varlık Yönetim sattı.

Kredi kartı borçları artıkça kredi kartı borcu nedeniyle takibe düşen tekil kişi sayısında da artış sürüyor. TBB Risk Merkezi verilerine göre geçen yıl ocakta bireysel kredi kartı borcu nedeniyle takibe düşen tekil kişi sayısı 1 milyon 392 bin 307 iken bu yıl ocakta yüzde 0,76 artışla 1 milyon 402 bin 937'ye çıktı.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler kredi borç
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin