KDV düzenlemesi kafa karıştırdı. Kafe ve lokantada KDV oranları değişti. Bakan Şimşek ve Gelir İdaresi Başkanlığı 'KDV artışı yapılmadı, düzenleme yapıldı' dedi

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre lokanta ve kafelerdeki KDV oranlarına zam yapıldı. Halk fahiş fiyatlar nedeniyle kafe ve restoranları boykot ederken KDV zammı işletmeciler tarafından menü fiyatlarına eklenecek. Lokanta ve kafelerde KDV zammı yapılacağı konusunda çıkan haberler 22 Nisan'da İletişim Başkanlığı tarafından yalanlanmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Gelir İdaresi Başkanlığı ise sosyal medya hesabından "KDV artışı yapılmadı, düzenleme yapıldı" dedi.

Google Haberlere Abone ol
KDV düzenlemesi kafa karıştırdı. Kafe ve lokantada KDV oranları değişti. Bakan Şimşek ve Gelir İdaresi Başkanlığı 'KDV artışı yapılmadı, düzenleme yapıldı' dedi

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre lokanta ve kafelerde %8 olan KDV oranı, %10'a, %18 olan KDV oranı ise, %20'ye çıkarıldı. KDV artışı sosyal medyada tepki toplarken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "KDV artışı yapılmadı, düzenleme yapıldı" ifadelerini kullandı.

Düzenlemeyle lokanta, kafe, pastane gibi işletmelerin kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin ederek sattıkları ürünler için KDV oranı yüzde 8'den yüzde 10'a çıkarıldı.

Bu oran alkollü içeceklerde ise yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden siparişle ya da gel-al yöntemiyle yaptıkları satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Yiyecek ve içeçek hizmetleri üzerine ruhsatı bulunmamasına rağmen müşterilerine yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmelerde yapılan satışlar da düzenleme kapsamında olacak.

Tebliğ 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girecek.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI YALANLAMIŞTI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, 123 sayılı Dezenformasyon Bülteni'ninde KDV artışı haberlerini yalanlamıştı. Bültende,  bazı sosyal medya hesaplarındaki "Yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20'ye çıkarılacak" iddiasının doğru olmadığı belirtilmişti.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN KDV PAYLAŞIMI

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek şu paylaşımda bulundu:

"KDV artışı yapılmadı! İşletmelerin vatandaştan aldığı KDV’nin doğru belgelendirilmesi için düzenleme yapıldı. Bu konuda hassasiyet gösteren ve bizlere bilgi veren vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz."

GİB'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bugün yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile hiçbir şekilde KDV oranında artış yapılmadığını bildirdi. GİB'in internet sitesinde yer alan basın açıklamasında, bugünkü Resmi Gazete'de yeme içme hizmetlerinde KDV oranlarının uygulanmasına ilişkin açıklamaların yer aldığı bir tebliğ yayımlandığı hatırlatıldı. Tebliğ ile ilgili olarak 16 Nisan'da basın açıklaması yapıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bazı basın ve yayın organlarında düzenlemenin KDV oran artışı gibi yansıtıldığı görüldüğünden konunun tekrar hatırlatılmasına ihtiyaç duyuldu. Tebliğ uygulamada görülen yanlışların düzeltilmesi ve suistimallerin önlenmesine yönelik hazırlandı. Esasen KDV oran artışları sadece Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılabiliyor. Bu Tebliğ ile hiçbir şekilde KDV oran artışı yapılmamıştır."

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin