Ekmek bir ilde ekmek 20 lira oldu. Bir ilçede ise sadece 1 lira... Kandil simidi ise ekmeği solladı. 6 kandil simidi 68 lira

Trabzon'da 440 gramı 15 liradan satılan ekmeğin gramajı 500’e, fiyatı ise 20 liraya çıktı. Ekmeğe ikinci kez zam gelmiş oldu. Bursa'nın Kestel ilçesinde ise 400 gram ekmek 1 lira. İşte 1 lira olmasının sırrı... Ekmeğe diğer illerde de zam geldi. Regaip Kandili nedeniyle kandil simitlerinin fiyatları da gündem oldu. Sözcü yazarı Deniz Zeyrek paylaştı; 6 kandil simidi 68 lira...

Google Haberlere Abone ol
Ekmek bir ilde ekmek 20 lira oldu. Bir ilçede ise sadece 1 lira... Kandil simidi ise ekmeği solladı. 6 kandil simidi 68 lira

Ekmek ve simit fiyatlarına peş peşe zamlar geliyor.

Trabzon’da 2023 yılında Ocak ayında 8 liradan satılan 400 gram ekmek, 10 liraya çıkmıştı. 7 ay sonra ekmeğe bir zam daha yapıldı. 400 gram ekmeğin gramajı 440’a, fiyatı ise 15 liraya çıkartıldı. 5 liradan satılan 220 gram ekmeğin fiyatı ise 7,5 lira olmuştu. Yeni yılın gelmesiyle ekmeğe bir zam daha yapıldı. 15 liradan satılan ekmeğin gramajı 500’e, fiyatı ise 20 liraya çıkartıldı. Trabzon’da bir yıl içinde ekmeğe yüzde 100 zam yapılmış oldu.

TRABZON HALK EKMEK BEKLİYOR

Bir çok ilde tüketicinin daha ucuza ekmek alabildiği Halk Ekmek uygulamasının Trabzon’da olmamasına tepki gösteren CHP’li eski Belediye Meclisi üyesi Oktay Söğüt, özellikle dar gelirli vatandaşlar için kentte bir önce Halk Ekmek büfelerinin açılması gerektiğini söyledi.

Belediyeler ve fırıncılar arasında yapılacak işbirliği ile Halk Ekmek uygulamasının Trabzon’a kazandırılması için çalışma başlatılması gerektiğini ifade eden Söğüt, şu ifadeleri kullandı;

“Hemen herkesin hayat pahalılığından bunaldığı bu dönemde, özellikle dar gelirli aileleri, ekmek zammı biraz daha fazla bunaltacaktır. Bu bunalımı azaltmak için, birçok şehirde Halk Ekmek uygulaması devreye sokulmuş durumda. Bazı şehirlerde belediyeler ile fırıncılar arasındaki iş birliği ile birçok şehirde de belediyeler kendi üretimleriyle vatandaşın ekmeğe daha ucuz ve daha sağlıklı ulaşmasını sağlıyor. Hal böyle iken, maalesef Trabzon’da ekmeğe yapılan ve yapılacak zamları, diğer zamlar gibi sadece izlemekle kalan büyükşehir belediyemiz var. Süslü püslü duyurularla hizmet ve yatırım duyuruları yapan belediyelerimiz bilmelidir ki, vatandaş için bu dönemde yapılan hiçbir yatırım, içine düştüğü ekonomik krize çare üretilmesinden daha önemli değildir."

BURSA KESTEL'DE EKMEK BİR LİRA

Bursa'nın Kestel ilçesi Belediye Başkanı Önder Tanır 2019 yılında göreve geldiklerinde 400 gram ekmeğin 1,25 liradan satıldığını ve kendilerinin 1 liraya düşürdüğünü belirten Başkan Tanır, "Artan ham madde fiyatlarına rağmen, bu dönem ekmeği 1 liradan satacağımızı söyledik. Şu an 400 gram ekmeği 1 TL’den hemşehrilerimize ulaştırıyoruz. Bin 50 dönüm arazi üzerine kendi ekmiş olduğumuz yerli ve milli tohumlar ile unumuzu ve ekmeğimizi üretiyor, bu ekmekle 2 bin ailemizin ayda 2 milyon lira, yıllık ise 24 milyon lira, bütçelerine katkı sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

DENİZLİ'DE EKMEĞE ZAM

Denizli’de 5 Ocak 2023 tarihinde 200 gram ekmeğin fiyatı 5 TL olarak belirlenmişti. 8 Temmuz 2023 itibariyle ekmeğe yeni zam gelerek 7 TL ye yükselmişti. Kent merkezi ve ilçelerde gramajı aynı kalacak olan ekmeğin fiyatı 12 Ocak 2024 tarihinden itibaren 7 TL’den 8 TL’ye yükseltildiği bildirildi.

Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, yarın itibariyle ekmeğin yeni zamlı fiyattan satılacağını açıkladı.

SOĞUK SATILAN KANDİL SİMİTLERİ EL YAKTI

Bilecik’te bugün fırınlar ve pastaneler kandil simidi almak için vatandaşlarla dolup taşarken, tanesi 8 liraya satılan kandil simidi fiyatına vatandaşlar tepki gösterdi.
Bilecik’te Regaip Kandili nedeniyle fırınlar ve pastaneler kandil simidi hareketliği yaşandı. Vatandaşlar aldıkları kandil simidinin fiyatını ödemek için kasaya geldiklerinde 10'lu pakete 80 TL ödeyince adeta şok oldular. Vatandaşlar bunun fırsatçılık olduğunu ve yetkilerin denetim yapması gerektiğini belirttiler.
Bu arada yetkiler, kandil simidin herhangi bir tarifesi olmadığını, serbest piyasadan ücretlendirildiğini söylediler.
Öte yandan Bilecik kent merkezinde 200 gram ekmek 7 liradan satılıyor.

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek de kandil simidi fiyatlarına şaşırdı. Zeyrek şu paylaşımı yaptı:

Ekmek bir ilde ekmek 20 lira oldu. Bir ilçede ise sadece 1 lira... Kandil simidi ise ekmeği solladı. 6 kandil simidi 68 lira

SAMSUN'DA FIRINCILAR SİMİDE ZAM İSTEDİ

Samsun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hacı Eyüb Güler, un fiyatları ve diğer maliyetlere gelen zamların ardından, kent genelinde 7,5 TL’den satılan ekmeğin 10 TL’den satılması için taleplerini ilettiklerini söyledi.

Fırıncı esnafı önceki gün SESOB’da ekmek zammı gündemi ile toplandı. Zam gündemiyle toplanan komisyonda ticaret odası temsilcisi fırıncıların talebini makul görmeyerek ‘uygun değildir’ görüşünü bildirdi. Bugün tekrar toplanan fırıncı esnafı, kısa süre önce 520 TL’den aldıkları unun çuvalının 700 TL’ye satıldığını, asgari ücret artışı ve diğer maliyetlerle birlikte ekmeği artık 7,5 TL’ye satmalarının imkansız olduğunu duyurdu.

“250 GRAM EKMEĞIN 10 TL OLMASINI TALEP ETTİK”

Esnaf adına konuşan SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler, maliyetler nedeniyle zam yapmak istediklerini ifade ederek, “Samsun genelinde 220 gram ekmek 7,5 TL’den satılıyor. Kilosu 34 TL’ye geliyor. Asgari ücret, yakıt, un, maya ve diğer girdilerin fiyatı oldukça arttı. 520 TL'ye aldığımız un şu anda 680 TL ve 700 TL isteyenler var. Çevremizdeki birçok il bizden önce zam kararı aldı ve ekmeğin fiyatını 10 TL’ye çıkarttı. Bahsettiğim nedenlerden dolayı biz de mecburen bu fiyatları arttırmak mecburiyetindeyiz. Bizim talebimiz, dünkü taleple aynı. Gram arttırarak, 220 gramı 250 gram ekmek yaparak 10 TL olmasını talep ettik. Gramaj düşürüp, ekmeği 8 TL de yapabilirdik ama halkımızın talebi doğrultusunda gramaj artırımına gittik. Halkımız bunu bilmeli. Uncular un fiyatını indirsinler, mayacılar da maya fiyatını indirsinler, o zaman biz de teklifi aşağı çekeriz veya mevcut fiyattan devam ederiz” dedi.

Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit de talep ettikleri fiyatın maliyetin altında olduğunu iddia ederek, “Şu anda tüm masraflarımızı işin içine kattığımızda 250 gram ekmeğin 12,5 TL’den satılması gerekiyor. Bizler pandemide, selde ve depremde üzerimize düşen görevi yaptık. Bölgelere milyonlarca ekmeği ücretsiz gönderdik. Artık biz de emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” diye konuştu.
Ekmek zammı talebinin Türkiye Fırıncılar Federasyonu ve Ticaret Bakanlığı'na iletildiği ifade edildi.

 

 

Etiketler ekmek simit zam kandil
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin