Ukrayna'da tartışma yaratacak hamle. Cezaevindekileri savaşa göndermeyi planlıyorlar

Ukrayna, Rusya'ya karşı mücadelede cezaevindeki mahkumları harekete geçirmeye hazırlanıyor. Ancak, bu çaba kapsamında cinayet ve tecavüz suçları işleyen mahkumların dışarıya çıkarılmayacağı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna'da tartışma yaratacak hamle. Cezaevindekileri savaşa göndermeyi planlıyorlar

Ukrayna parlamentosu bazı mahkumların askerlik hizmeti vermesine izin veren bir yasa tasarısını meclisten geçirdi.

Deutsche Welle'deki habere göre Rusya'nın iki yıl önce başlattığı geniş çaplı işgale karşı orduda savaşacak asker sıkıntısı çeken Ukrayna, bazı mahkumların askerlik hizmeti için gönüllü olmasına izin vermeye karar verdi.

Rusya daha önce aralarında cinayet ve cinsel suçlar işleyenlerin de bulunduğu on binlerce mahkuma orduda görev vermişti. Ukrayna bunun aksine hüküm giymiş katil ve tecavüzcülerin askere alınmasına izin vermeyecek. Uyuşturucu satıcıları, yolsuzluk suçlarından dolayı hapis yatanlar, eski milletvekili, bakan, üst düzey devlet memurları ve milli güvenlik suçlarından hüküm giymiş olanlar da gönüllü olarak askerlik yapamayacak.

Rusya savaşın ilk birkaç ayında askerlik hizmetinin ardından salıverilmek üzere binlerce mahkumu seferberliğe çağırmış; bu durum hüküm giymiş bazı suçluların askerlik hizmeti bittikten sonra tekrar şiddet içeren suçlar işlemesiyle sonuçlanmıştı.

CEZALARI ÜÇ YILI GEÇMEYECEK

Ukrayna'da yürürlüğe girecek olan yeni yasaya göre mahkumlar kalan cezaları üç yılı geçmediği takdirde gönüllü askerlik yapabilecek. Milletvekili Olena Şuliyak, bu kişilerin ayrı birimlerde koruma altında görev yapması gerektiğini söyledi. Mahkumların askerlik hizmeti, cezalarının bitişiyle değil sözleşmelerinin ya da genel terhisin ardından sona erebilecek.

Ukrayna cephedeki asker eksikliği sorununa çeşitli kanunlar çıkartarak çözüm bulmaya çalışıyor. Bundan önce ülkede zorunlu askerlik yaşı düşürülmüş, askere alınan erkeklerin kayıt işleri kolaylaştırılmıştı. Kiev ayrıca uzun süredir, savaş başladıktan sonra Almanya gibi birçok ülkeye giden yetişkin erkeklerin de ülkeye dönerek savaşa katılmalarını sağlamaya çalışıyor

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler ukrayna rusya
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin