Orta Doğu'da tansiyon düşecek gibi görünmüyor. İsrail Başbakanı Netanyahu Refah'a operasyona onay verdi

İsrail'in Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan bildiride, Hamas'ın rehine anlaşmasının "makul" olmadığı, ancak İsrail'in muhtemel bir anlaşma konusundaki tavrını görüşmek üzere bir heyetin Katar'a gönderileceği ifade edildi. Netanyahu'nun Refah'a askeri operasyon planlarını onayladığı, ordunun operasyonel konulara ve sivil nüfusun tahliyesine hazırlandığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Orta Doğu'da tansiyon düşecek gibi görünmüyor. İsrail Başbakanı Netanyahu Refah'a operasyona onay verdi

Reuters'ın yer verdiği açıklamaya göre, Binyamin Netanyahu'nun bir milyondan fazla insanın barındığı Gazze'nin güneyindeki Refah kentine askeri operasyon planlarını onayladığı, ordunun operasyonel konulara ve sivil nüfusun tahliyesine hazırlandığı belirtiliyor.
YNet adlı İsrail haber sitesi de Netanyahu ofisinin açıklamasını aktararak, operasyona onay verildiğini duyurdu.

Netanyahu'nun ofisi, Gazze'de ateşkes konusunda Hamas'ın arabuluculara sunduğu "kapsamlı vizyon" ardından, Hamas'ın "gerçekçi olmayan taleplerde bulunduğunu" belirtti.
Bir Hamas yetkilisinin Cuma günü AFP'ye yaptığı açıklamaya göre örgüt, Gazze'de altı haftalık yeni bir ateşkes ve Filistinli tutuklular karşılığında 42 İsrailli rehinenin takas edilmesini önerdi.

NE OLMUŞTU?

Haftalardır sonuçsuz kalan arabuluculuk çabalarının ardından "Anlaşma altı haftalık bir ateşkes ve esir değişimi için" diyen yetkili, grubun bunun "(İsrail'in) Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi ve kalıcı bir ateşkes" ile sonuçlanmasını istediğini de sözlerine ekledi.

Görüşmelerin hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, İsrail hapishanelerinde tutulan her bir rehine için 20 ila 50 Filistinli mahkûmun serbest bırakılmasını istediklerini söyledi.

Bu rakam, Şubat ayı sonunda Hamas'tan bir kaynağa göre daha önce önerilen yaklaşık 10'a bir oranından daha yüksek.
Yetkili, yeni teklife göre ilk takasın kadın, çocuk, yaşlı ve hasta rehineleri de kapsayabileceğini kaydetti.

Yetkiliye göre Hamas, altı haftalık bir ateşkes süresince İsrail güçlerinin "Gazze Şeridi'ndeki tüm şehirlerden ve nüfusun yoğun olduğu bölgelerden" çekilmesi ve yerlerinden edilen Gazzelilerin "herhangi bir kısıtlama olmaksızın" geri dönmelerine izin verilmesi gerektiğini söylüyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin