Irak ve ABD heyetleri bir araya geldi. DEAŞ'la mücadele misyonunun sonlandırılması için görüşmeler başladı

Irak ve ABD arasında, Washington liderliğinde oluşturulan DEAŞ karşıtı koalisyon güçlerinin Irak'tan çekilmesine dair takvimin belirlenmesi amacıyla, iki ülkenin askeri yetkilileri Bağdat'ta ilk kez bir araya geldi. Irak ve ABD arasında oluşturulan yüksek askeri komite, uluslararası koalisyon güçlerinin Irak'ta bulunma süresini belirli bir takvim çerçevesinde sonlandırmayı amaçlıyor.    

Google Haberlere Abone ol
Irak ve ABD heyetleri bir araya geldi. DEAŞ'la mücadele misyonunun sonlandırılması için görüşmeler başladı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani basına yaptığı açıklamada, toplantının ilk ayağının kendi başkanlık ve gözetiminde gerçekleştiğini duyurdu.

Washington, 2003'teki işgalinden bu yana Irak'ta askeri varlığını sürekli koruyor.

euronews'teki habere göre her ne kadar 2011'de ABD'nin tüm muharip güçleri bölgeyi terk etse de, 2014'te binlerce asker Irak hükümetinin DEAŞ'a karşı mücadelesine destek vermek için ülkeye geri döndü.

DEAŞ'ın bölgede etki gücünü kaybetmesinden bu yana Irak yönetimi ABD önderliğindeki askeri koalisyonun kademeli olarak ülke topraklarını tek etmesini istiyor.

ABD’nin Irak’ta yaklaşık 2 bin 500 askeri bulunuyor. ABD askeri ve konuşlandığı askeri üs, İran yanlısı milislerin son aylarda 150'den fazla füze ve İHA saldırısına hedef oldu.

ORTAK ASKERİ KOMİTE KURULDU

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından perşembe günü yapılan açıklamada, Irak ve ABD arasında Ağustos 2023'te başlayan müzakerelerin ardından yüksek askeri komitenin kurulmasına karar verildiği belirtilerek, söz konusu komitenin Irak’ta DEAŞ karşıtı koalisyon güçlerinin görevini sonlandırmak için kurulduğu açıklandı.

Bu açıklama Irak ve Suriye’deki ABD hedeflerine yönelik son dönemde İran yanlısı Şii silahlı gruplar özellikle İHA saldırılarının ardından geldi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler Irak ABD deaş
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin