Birleşmiş Milletler'de kritik Gazze oylaması. ABD'nin bu kez veto kullanmaması bekleniyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Gazze'deki ateşkes çağrısının oylanacağı toplantıda, ABD'nin veto kullanmaması bekleniyor. ABD'nin çekimser kalacağı düşünülen oylama, bugün gerçekleşecek.

Google Haberlere Abone ol
Birleşmiş Milletler'de kritik Gazze oylaması.  ABD'nin  bu kez veto kullanmaması bekleniyor

Axios tarafından alınan karar taslağına göre BM Güvenlik Konseyi bugün, Ramazan ayı boyunca Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasını ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep eden bir kararı oylayacak.

BM'deki iki üst düzey diplomata göre, ABD'nin kararı veto etmesi beklenmiyor. Ülke muhtemelen oylamada çekimser kalacak.

Bu da kararın daha önceki dört başarısızlığın ardından konsey tarafından kabul edilen ilk ateşkes kararı olma ihtimalini güçlendiriyor.

Ateşkes sürecinde en son başarısızlık cuma günü Çin ve Rusya'nın ABD'nin teklifini veto etmesiyle gerçekleşti.

Anlaşmazlık, ABD'nin ateşkes çağrısını rehine anlaşmasıyla ilişkilendirme konusundaki ısrarı ve Hamas'ı kınaması yüzünden yaşandı.

ÇEKİMSER KALMASI BEKLENİYOR

ABD, rehinelerden bahsetmeden ateşkes çağrısı yapan her türlü kararı veto etmeyi planladı. Diplomatlardan birine göre ABD'nin bugün oylanacak kararı veto etmesi beklenmiyor çünkü bu karar iki meseleyi birbirine bağlıyor, ancak kullanılan dil ABD'nin öne sürdüğü tekliften farklı.

Oylanacak taslak karar, güvenlik konseyinin daimi olmayan üyeleri tarafından masaya yatırıldı: Cezayir, Ekvador, Guyana, Japonya, Malta, Mozambik, Sierra Leone, Slovenya, Güney Kore ve İsviçre.

KARAR NELERİ KAPSIYOR?

Karar tüm tarafların uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uyması gerektiğini vurguluyor.

Sivillere yönelik her türlü saldırıyı ve "her türlü terör eylemini kınadığını" belirtiyor ve uluslararası hukuka göre rehin almanın yasa dışı olduğunu bildiriyor.

Karar ayrıca, "Gazze Şeridi'ne ulaştırılan insani yardımın genişletilmesi ve sivillerin korunması için daha fazla çaba gösterilmesi" yönünde çağrıda bulunuyor.

Ramazan ayı için tüm tarafların saygı duyacağı sürdürülebilir bir şekilde derhal ateşkes sağlanması ve ayrıca tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması talep ediliyor.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin