ABD Gazze'de ateşkes karar tasarısını veto etmişti. BM Genel Sekreteri Guterres: BM'nin otoritesi zedelendi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de ateşkes kararının uygulanmamasının BM Güvenlik Konseyi'nin otoritesi ve güvenilirliğini zayıflattığını ve saldırı altındaki Gazze'de meydana gelen sivil kayıp sayısının daha önce görülmemiş bir rakam olduğunu kaydetti.

Google Haberlere Abone ol
ABD Gazze'de ateşkes karar tasarısını veto etmişti. BM Genel Sekreteri Guterres: BM'nin otoritesi zedelendi
AA

Katar’da düzenlenen 21. Doha Forumu bugün (10 Aralık 2023 Pazar) başladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ülke liderleri ve hükümet yetkililerinin bir araya geldiği Katar’daki 21. Doha Forumu’nun açılışında konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze için ateşkes talebinin ABD tarafından reddedilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin otoritesinin zayıfladığını kaydetti.

"DURUM HIZLA FELAKETE DÖNÜŞÜYOR"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sebebiyle insani yardım sisteminin çökme riskinde olduğunu belirterek, “Durum hızla bir felakete dönüşüyor. Bunun hem Filistinlilerin geneli hem de bölgedeki barış ve güvenlik açısından geri dönüşü olmayan sonuçları olabilir” dedi.

Geçtiğimiz hafta BM Güvenlik Konseyi başkanına gönderdiği mektuba değinen Guterres, “2017 yılında genel sekreter olduğumdan bu yana ilk kez BM Şartı’nın 99. maddesine ilişkin bir mektup ilettim” diye konuştu.

Gazze'deki sivillerin korunamadığı ifadelerinin mektupta yer aldığını kaydeden Guterres, “Nitekim görev sürem boyunca Gazze'de bu kadar kısa bir süre içinde meydana gelen sivil kayıpların sayısı daha önce görülmemiş bir rakamdır” ifadelerini kullandı.

"BM'NİN OTORİTESİ ZEDELENDİ"

BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze'de insani ateşkes kararını uygulamaya gücünün olmaması nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) otoritesinin ve güvenilirliğinin zedelendiğini belirterek, Gazze'de insani ateşkes çağrısından vazgeçmeyeceğini kaydetti.

Konsey'in küresel mali yapısında köklü reformlara ihtiyacı olduğunun altını çizen Guterres, "Gazze'de ateşkes kararına gücü olmadığı için, BMGK'nin otoritesi ve güvenilirliği zedelendi." dedi. 

"İSRAİL'E BASKIYA DEVAM EDECEĞİM"

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, forumun açılışında yaptığı konuşmasında ülkenin sınırlı olanaklarının olmasına rağmen İsrail'e ateşkes konusunda baskı yapmaya devam edeceğini kaydetti.

Thani, Gazze Şeridi’nde tutulan esirlerin, İsrail’in çoğu kadın ve çocuk 17 binden fazla Filistinliyi öldüren askeri eylemleri nedeniyle değil, yapılan müzakereler sonucu serbest bırakıldığını vurguladı.

 

 

Kaynak: AA-İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin