Üzümün çekirdeğinden rahatsız olanlara müjde! İlaç kalıntıları olmayan ve hastalığa dayanıklı çekirdeksiz üzümler geliyor!

Özellikle çocukları mutlu edecek olan bu haberle, ülkemizde tarım açısından sağlıklı ve ekonomik anlamda çok özel bir projeye imza atılıyor. TÜBİTAK'ın destek verdiği çekirdeksiz üzüm projesiyle çekirdek sebebiyle kokulu üzüm yiyemeyenler de çok sevinecek.

Kaynak: İHA

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse, tarım ilacı kalıntısı olmayan çekirdeksiz üzümler geliştirecek.

TÜBİTAK'ın destek verdiği “Külleme ve Mildiyö Hastalıklarına Dayanıklı, Çekirdeksiz Üzüm Geliştirme Projesi” ile Karadeniz’e özgü ‘kokulu üzüm’ de çekirdeksiz üzüm haline getirilerek ticarileştirilecek.

EKONOMİK KAYIPLARA YOL AÇIYOR

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bağ Yetiştiriciliği ve Islahı Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse konu ile ilgili olarak "Türkiye’nin hemen her bağ bölgesinde sıklıkla 'mildiyö' ve 'külleme' hastalığının görüldüğünü ve bu hastalıkla mücadelede yaygın yöntem olarak ilaçlama yapıldığını ifade etti.


İLAÇ KALINTISI ÖNEMLİ SORUN

Tarım ilaçlarının kullanımı insan ve çevre sağlığını tehdit ettiğini açıklayan Doç. Dr. Bülent Köse; yurtdışına ihraç edilen tarım ürünlerinde tarımsal ilaç kalıntısı çıkmasıyla Türkiye'nin imajının kötü etkilendiğini söyledi.

Özellikle gelişim yaşındaki çocuklar ve insan sağlığı yönünden daha az riskli olan sağlıklı üzümler elde edebilmek amacıyla önerilen bu projeyle hem ticari değeri yüksek çeşit elde edilecek hem de zirai ilaç kalıntısı olmayan hastalığa dayanıklı çekirdeksiz üzümler yetiştirilecek.

Hasan Arat, Salih Özcan transferini bitirdi İsmail Kartal'ın yerine en büyük aday Mourinho Klozote peçete serenler yandı! Zararı varmış WhatsApp'tan 'gizli erişim' açıklaması Mıknatıs gibi çekip kendi içine hapsediyor! Ayrılık acısına son! Yapay zeka silecek