'Dönüşümde Yarısı Bizden' kampanyası hakkında TOKİ Başkanı konuştu. Prof. Dr. Naci Görür'den İstanbul uyarısı geldi

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, 'Dönüşümde Yarısı Bizde' kampanyasına ilişkin konuştu. Bulut, 'Evler nasıl olacak?' sorusuna da yanıt verdi. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, TOKİ Başkanı Bulut'un sözlerini değerlendirdi, İstanbul uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşüm desteklerini açıkladı. Buna göre, kentsel dönüşüme evini verecek vatandaşlara bedelin yarısı hibe olarak devlet tarafından karşılanacak. İkinci olarak ise bu kişilere kira yardımı 5 bin 250 lira olacak.

Projeyle ilgili detayları TOKİ Başkanı Ömer Bulut, CNN Türk'te katıldığı yayında açıkladı.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut'un açıklamaları:

"GOP'tayız. Yüz binlerce vatandaşımız müjdeyi merakla bekledi. Aslında biz burada GOP'ta şu andaki tören alanında 4600'ü temel atma 4 binin üzerinde de anahtar teslimi yapılmak üzere dönüşüm konutlarının anahtar teslimi ve temel atmasını yaptık.

İstanbul'da 27 ilçenin tamamında Kentsel Dönüşüm projelerimiz ve devam eden uygulamalarımız var. Deprem bölgesinde 76 binin üzerinde inşaata başladık. 106 bin rakamına da ulaşıldı. Nisan ayının sonunda bu rakam 200 binin üzerine çıkacak. Bu asrın felaketi İstanbul'daki dönüşümü öne çıkardı. Cumhurbaşkanımız Yarısı Bizden diye açıkladı.

Hükümet daha önce de kentsel dönüşümle ilgili birçok projeler açıklamıştı. Dönüşüm açıklanan projelerle devam edecek. Vatandaşın çok daha rahat anlayabileceği, vatandaşın kendi imkanlarıyla 1 milyon harcayacaksa yarısını ödeyecek. Bu çok büyük bir kampanya. Devlet dönüşümün yarısını otomatik olarak karşılayacak. Dönüşüme ikna etmek için vatandaşa gidip proje anlatıyorduk. Dolayısıyla böyle bir projeyle vatandaş kendisi gönüllü olmak üzere konutunun dönüşüme tabi tutulmasını isteyecek. Esas dönüşümdeki vatandaş görüşmelerinde kaybedilen süreç o süreçler hızlı geçecek.

EVLER NASIL OLACAK?

Süratle projelendirme ve inşa çalışmalarına başlayabileceğiz. TOKİ burada konutları sağlam, depreme dayanıklı yapı sistemini kullanarak inşa edecek.

Zaten Cumhurbaşkanımızın olmazsa olmazından biri yatay şehirleşme. 300 bin konutu yatay şehirleşmeyle yaptık. Bu şehirler daha yaşanabilir şehirler olması için bizim kültürümüze de yakışan yatay mimari olması gerekecek. Zemin+5 katı geçmeyeceğiz. Bu kampanyayla birlikte şehrin merkezinde yapılacak konutların yapım süreci hızlanmış olacak. Yoğunluğu azaltacak konutlar için rezerv alanlar oluşturulacak.

Tuzla ve Maltepe'de başladığımız rezerv konut alanları vatandaşın merakla beklediği bir etap. Bir yıl içinde onları teslim edeceğiz. Bu kampanyayla şehir merkezinde dönüşümü düşündüğümüz 500 bini yapacağız.

TOKİ'nin karakteristik özelliklerinden biri sağlam zemin, fay hatlarından uzak durmak, sağlam yapı sistemlerini kullanmak. Seçeceğimiz yerler zemin emniyeti açısından gelecek yükleri minimize edecek. Bu alanlar genelde kamuya ait alanlar olacak. Buralar planlanırken yüzde 50-60 yeşil alanlar olacak. Bir kısmı kamulaştırılarak elde edilecek. Esenler'de 800 milyon metrekarelik alanın yüzde 60'ı yeşil alan gerisi konut alanı ilan edildi. Bu projeyle birlikte vatandaş kendisi başvuracağı için bizim vatandaşla diyalog kurma kolaylaşacağından planlama yapacağız. 5-6 ay projelendirme olsa yapımı da 1,5 yıl sürse 2 yıl sürer teslimi.

Daha önceki depremlerde Elazığ'da 30 bin Malatya'da 10 binin üzerinde konut yaptık. Bu tür projelerde birden tamamının olması mümkün değil, kademe kademe olacaktır. Genele baktığımız zaman 1-1,5 yılda bunları tamamlıyoruz. Deprem bölgesinde hassasiyet olduğundan 1 yılda bitireceğiz.

Başvurularda kimin nereden başvurduğunu göreceğiz. Ada ya da parsel bazında olacak. Bakanlık tarafından değerlendirilecek. Risk neredeyse öncelik oralardan başlanacak. Taşınma süreçleriyle ilgili bakanlığın taşınma ve kira yardımları var."

Prof. Dr. Naci Görür, Twitter hesabından Erdoğan ile TOKİ Başkanı Ömer Bulut’un açıklamalarını değerlendirdi.

TOKİ Başkanı Bulut’un sözlerine tepki gösteren Naci Görür, şunları belirtti:

“Arkadaşlar, Sayın Cumhurbaşkanımızı ve TOKİ Başkanımızı dinledim. İstanbul'daki yapı stokunun deprem dirençli hale getirilmesi için daha işlevsel bir yol seçmişler. KİPTAŞ da olduğu gibi, dönüşüm için vatandaşlar da başvurabilecekler.

Ayrıca binanın dönüşüm masrafının yarısını da devlet veriyor. Bütün bunlar olumlu gelişmeler. Bu uygulamalara hız vermek gerekir.

“SAKINCALI”

Yalnız, TOKİ Başkanının konuşmasında rezerv alanında inşaatların yapılacağından ve yapılmakta olduğundan bahsetti. Bu sakıncalı.

Deprem bekleyen kentte nüfus ve bina yoğunluğunu artırır. İstanbul'da artık imara müsaade etmemek lazım.

Hükümetimizin deprem dirençli evler için bugün açıkladığı bu çalışma öncelikle İstanbul'da beklenen depremde çok ağır hasar alacak/çökecek 97 bin bina için yapılmalıdır.”

Okan Buruk, Yusuf Yazıcı ile görüştü Beşiktaş'ta kaleye ilk aday Altay Bayındır Hisar cinsi koyunlara yoğun ilgi İstanbul'da 1 Mayıs tedbirleri alınmaya başlandı! Cinsiyet değiştirmişti: İç çamaşırlı pozlar geldi Arina Fedorovtseva tatil sezonunu açtı