Times: Kürtler yeni bir devlet kurmak için uzlaşıyor

Times gazetesinde "Kürtler yeni bir devlet kurmak için uzlaşıyor" başlıklı bir habere yer veriliyor.

Google Haberlere Abone ol
Times: Kürtler yeni bir devlet kurmak için uzlaşıyor

Gazete, Suriyeli Kürt liderlerin bir araya gelerek, özerk bir bölge ilan etme konusunda görüştüklerini yazıyor.



Liderlerin, Suriye'deki üç bölgede kurulacak yeni bir siyasi varlık konusunda uzlaşmak üzere Irak'ın Duhok kentinde bir araya geldiği belirtiliyor.



'İlanın ardından seçimler yapılacak'



Haber şöyle devam ediyor:



"Dokuzuncu gününe giren görüşmelerde Suriyeli Kürtler, Cizire, Efrin ve Kobani kantonlarının "Rojava" adı altında yarı-özerk bir Kürt bölgesi olarak ilan edilmesini talep ediyor.



Suriyeli Kürtlerin ana temsilcisi PYD (Demokratik Birlik Partisi), resmi varlığın açıklanmasının ardından bölgesel bir parlamento kurulması ve savunma birlikleri oluşturulması için seçimlere gidileceğini söyledi."



Gazete, Türkiye'nin bu girişime karşı çıktığını, Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani'nin ise temkinli yaklaştığını yazıyor.



'Özerkliğin ilanı, gerçekte olanın resmiyetidir'



Kürt kuvvetlerin IŞİD militanlarıyla oldukça kanlı bir savaş yürüttüğü vurgulanan haberde, bu nedenle Suriyeli Kürtlerin elindeki bölgelerde istikrarın sağlanamadığına da dikkat çekiliyor.



Gazete, Türkiye'nin PYD'yi Özgür Suriye Ordusu ile birleşmeye ikna etme çabasından da bahsediyor.



Haberde şu ifadeler yer alıyor:



"Suriyeli Kürt liderler, özerkliğin ilan edilmesinin aslında gerçekte olanın resmi bir dille duyurulması olduğunu savunuyor.



Türkiye'nin Iraklı peşmergelerin Kobani'ye geçişine izin vereceği yönündeki açıklamasına, Suriyeli Kürtler şüpheyle yaklaşıyor.



Kobani Kantonu Dışişleri yetkilisi İdris Nassan 'Bizim yeterince savaşçımız var. Bize asıl ağır silah lazım' diyor.



PYD liderleri Iraklı peşmergeden ziyade, Suriyeli Kürtlerin Kobani'ye geçmesini istiyor."



Haberde, Suriyeli Kürtleri "Esad rejimiyle işbirliği yapmakla suçlayan" İslam Ordusu Sözcüsü Abdurrahman Salih'in şu ifadelerine de yer veriliyor:



"Onlar Esad rejimiyle birlikte hareket ediyorlar, Esad'ın milisleri gibiler. Kürtler devrime katılmadılar çünkü tek istedikleri bir Kürt devleti." (BBC TÜRKÇE)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin