Karikatürler yarıştı, 1. Türkiye'den çıktı

Aydın Doğan Vakfı'nın düzenlediği 31'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması ödülleri törenle sahiplerini buldu.

Google Haberlere Abone ol
Karikatürler yarıştı, 1. Türkiye'den çıktı

Birinciliği Türkiye'den Kürşat Zaman kazanırken, ikinciliğe İran'dan Mojtaba Heidarpanah, üçüncülüğe ise Polonya'dan Krzysztof Grzondziel layık görüldü. İranlı karikatürist Alireza Pakdel, "Karikatür sanatının gelişimine katkılarından dolayı" çizdiği Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın karikatürünü, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Aydın Doğan Vakfı Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı'ya takdim etti.



31'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması ödül töreni dün akşam Trump Alışveriş Merkezi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde yapıldı. Törene aralarında Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı, Doğan Holding İcra Kurulu Başkanı Yahya Üzdiyen, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ve Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan'ın da bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.



Ödül töreni öncesi konuşma yapan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Aydın Doğan Vakfı'nın demokrasinin vazgeçilmez bir yönetim şekli olduğuna, güçlü, çağdaş ve saygın bir toplumun evrensel değerlere saygılı, katılımcı, aydınlık kuşakların yetişmesiyle mümkün olduğuna inandığını ve bu yönde çalıştığını vurguladı. Fetvacı, şunları söyledi:



"Bu amaçla kaliteli eğitime odaklı olan çalışmalarımız içinde karikatür yarışmamızın da özel bir yeri var. Medyanın ayrılmaz bir parçası olan karikatür, bizim olaylara farklı bakmamızı, görüşlerimizi özgürce ifade etmemizi ve başkalarına da hoşgörü ve saygıyla yaklaşmamızı sağlayan, mesajını en hızlı veren bir iletişim aracı. Her daim güncel ve teknolojiyle hızla uyum sağlayan çizgi, aynı zamanda gençlerin can simidi, emniyet sübabı. Dünyamızdaki olayları hassasiyetle yansıtan tüm çizerlerin sesini duyuran bir platform olarak karikatür sanatçılarını hem destekliyor hem de seslerini çok daha etkin duyurmalarına olanak sağlıyoruz. Ümidimiz, vahşete, ilkelliğe, yok ediliciliğe karşı farkındalığı artırmak ve daha iyi bir dünya için el ele vermemizi sağlamak."



ÇOCUKLARIN UFKUNU GENİŞLETMEK



Karikatür alanındaki çalışmalarına 30'uncu yılda yeni bir boyut eklediklerini belirten Candan Fetvacı, "Çizgide de eğitim amacıyla çocuklar ve gençlere yöneldik. Çizgiyle, sanatla yetişen gençler kendilerini daha iyi ifade edebilen, başarı arzusu olan, işbirliği ve iletişime açık, problem çözme ve analitik düşünme yetileri daha gelişmiş bireyler olarak topluma katılıyorlar. Biliyoruz ki ancak bilim, sanat ve teknolojiyle donatılmış gençler yeryüzünün birer özgür bireyi olabiliyor. Bu noktada 'Yaratıcı Çocuklar Derneği' ile birlikte çalışmaya başladık. Çocuklar için ayrı ayrı yarışmalar, eğitimler düzenlemenin yanı sıra her yıl uluslararası karikatür yarışmamıza katılan sanatçıları ve jüri üyelerimizi çocuklarla buluşturuyor, onların ufkunu genişletmek, çalışmalarını ilerletmek için de etkinlikler düzenliyoruz" dedi.



70 ÜLKEDEN 814 SANATÇI YARIŞTI



Konuşmanın ardından, 70 ülkeden 814 sanatçının 2 bin 556 karikatür ile katıldığı 31'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Çoğunluğu kadınlardan oluşan Seçici Kurul üyelerinin oylarıyla, yarışmada birincilik Türkiye'den Kürşat Zaman'ın oldu. Yarışmanın ikinciliğine İran'dan Mojtaba Heidarpanah, üçüncülüğe ise Polonya'dan Krzysztof Grzondziel değer görüldü. İlk üçe girenlerin ödülünü, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı verdi.

Yarışmaya 2003 yılından bu yana katıldığını belirten Kürşat Zaman, "Çok sevdiğimiz, çok değer verdiğimiz yarışmadır. Çünkü tüm dünyadaki karikatürcülerin dünyadaki olaylara bakışlarını bir albümde toplayan, bütün dünyanın düşüncesini bir nevi bir araya toplayan, bir albümü oluşturan çok güzel bir yarışma. Birinci olduğum için çok mutluyum. Çok beklediğim, ümit ettiğim bir ödüldü. Daha önce de Aydın Doğan Karikatür Yarışması'nda derecelerim olmuştu ama ilk defa birincilik ödülü aldım, bunun için ekstra çok mutluyum" şeklinde konuştu.



İKİ KADIN KARİKATÜRİSTE BAŞARI ÖDÜLÜ



Yarışmada, Türkiye'den Menekşe Çam ile İran'dan Farzaneh Vaziritabar adlı iki kadın karikatüristi de başarı ödülü alan isimlerin arasına girdi. Başarı ödüllerine layık görülen Doğan Arslan (Türkiye), Akın Candemir (Türkiye), Rafael Correa (Brezilya), Menekşe Çam (Türkiye), Burak Ergin (Türkiye), Pawel Kuczynski (Polonya), Peter Nieuwendijk (Hollanda), Alireza Pakdel (İran), Rodrigo Machado da Rosa (Brezilya), Sajad Rafeei (İran), Farzaneh Vaziritabar (İran) ve Zhang Wein (Çin) ise ödüllerini Doğan Holding İcra Kurulu Başkanı Yahya Üzdiyen ile Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı'nın elinden aldılar.



İranlı karikatürist Alireza Pakdel, çizdiği Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın karikatürünü, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı'ya takdim etti. Pakdel, karikatürü Aydın Doğan'ın karikatür sanatınının gelişimine katkılarından dolayı çizdiğini söyledi. (DHA)



Karikatürler yarıştı, 1. Türkiye'den çıktı



Karikatürler yarıştı, 1. Türkiye'den çıktı - Resim : 2



 



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin