'BU TASLAK DİJİTAL HAPİSHANE YARATIR'

TBMM İnternet Bilişim Komisyonu siber güvenlik konusunda taslak raporunu yayınladı. Komisyon üyesi CHP'li Erdal Aksünger taslağı “dijital hapishane” olarak değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
'BU TASLAK DİJİTAL HAPİSHANE YARATIR'

TBMM İnternet ve Bilişim Komisyonu siber güvenlik taslak raporunu açıkladı. 1005 sayfalık raporda yer alan önerilerden bazıları şöyle:


“Siber güvenlik konusunda yasal düzenlemelerin yapılmalı ve toplum düzenini bozabilecek kritik altyapı sistemlerinin güvenlik anlamında güçlendirilmeli.”


“Siber ortamlarda gereken durumlarda saldırı yapılması yetkisine sahip Ulusal Siber Güvenlik Koordinasyon Kurulu kurulmalı.”


“Kamu kurumları ve özel kurumlar tarafından internet aracılığı ile verilen hizmetlerin geniş kapsamlı saldırılardan korunması için Ulusal İnternet Ağı İzleme Sistemi kurulmalı ve tüm paydaşların işbirliği ile saldırılara gerçek zamanda müdahale edilmeli.”


“Ulusal Bilgisayar Olaylarına Müdahale Organizasyonu kurulmalı.”


"Dijital hapishane yaratılıyor"


bianet’e konuşan TBMM İnternet ve Bilişim Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger tasarının kişi hak ve özgürlükleri açısından bir tehdit oluşturduğunu söyledi.


Tasarıyı “devleti koruyacağım diye kişileri tek tek dijital bir hapishaneye kapatmak gibi” şeklinde değerlendiren Aksünger; iktidarın çocuk pornosu, terör gibi söylemlerle insanları korkutarak bu tasarıyı geçirmek istediklerini belirtti.


WCIT'de de tartışılıyor


Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu da tasarının internetin özgür kullanımı ve kişinin mahremiyeti açısından ihlal içerdiğini belirtti.


Coşkunoğlu, benzer yasaların ABD ve AB’de de geçirilmeye çalışıldığını fakat güçlü bir muhalefetle rafa kaldırıldığını aktardı. Coşkunoğlu uluslararası bazda işleyecek olan benzer bir tasarının halen Dubai’de14 Aralık'ta bitecek olan Dünya Uluslararası Telekomünikasyon Konferansı’nda (WCIT) tartışıldığını, tasarının kabul edilmesinin internetin geleceği açısından bir tehdit olacağını ifade etti.


Elif Akgül/Bianet

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin