BEDELLİ İÇİN KADINLAR TELEFONA SARILDI

Meclis´te ‘Bedelli Askerlik’ için yeni bir çalışma başlatıldığı haberleri üzerine TBMM Milli Savunma Komisyonu´na, dün çoğu kadınlardan olmak üzere telefon ve e-posta yağdı.

Google Haberlere Abone ol
BEDELLİ İÇİN KADINLAR TELEFONA SARILDI

Meclis telefonlarını kilitleyen başvurularda eşi, kardeşi, yakını için bedelli askerlik isteminde bulunan kadınlar, ‘dar gelirlileri de kapsayacak’ bir düzenleme istediler. Bedelli askerlik için kurulan alt komisyonun başkanlığına CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt getirildi. Komisyonda AKP'den İnci Gülser Özdemir, Fahri Keskin, Murat Yılmazer, CHP'den de İsmail Değerli görev yapıyor. Öğüt, çalışmaları sırasında iki unsura dikkat ettiklerini açıkladı. Öğüt, şunları söyledi:



UZLAŞMA ŞART




Öncelikle, hükümet, Genelkurmay ve anamuhalefet arasında uzlaşma sağlanmasını gerekli görüyoruz. Toplumsal barışın sağlanması için de dar gelirli ailelerin çocuklarının da yararlanması şart. Askerlik sorunu yaşayan çok büyük bir yığın var. Bunların sayısı ve devlete sağlanacak katkının ne olacağını önceden bilmemiz gerekiyor. Askerlik yüzünden mağduriyet yaşayanlardan binlerce telefon ve mail geliyor. En çok da kadınlar arıyor. Eşleri ve çocukları için üzülüyorlar. Eğer eşleri askere giderse aç ve açıkta kalacaklarından yakınıyorlar. Binlerce insan her gün bu yüzden işini kaybetme korkusuyla yaşıyor.




POLİSLER DE VAR




Van'dan bir polis memuru aradı. 30 yaşında ve askerliğini yapmamış. Bedelli çıkarsa sadece Van'dan 200 kişinin başvuracağını söylüyor. Bize gelen bilgilere göre bu sorunu yaşayan 5 bin dolayında polis var. Memur olduklarını da gözönünde bulundurarak, bedelli askerlikten kolaylıklar sağlanarak yararlanmak istiyorlar.




ÖNCEKİ DÜZENLEMELER




1987'de çıkan yasadan, kapsama girenlerin yüzde 9'u, 1992'de yüzde 14'ü, 1999'da ise yüzde 21'i yararlandı. Başvuru sayısının düşük olmasında, ‘bedel’in yüksek tutulmasının etkili olduğu bildirildi. Geçen mart ayında çıkarılan dövizli askerlikten yararlananların oranı ise yüzde 35 oldu.




Gündemimizde yok




Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bedelli askerlik tartışmasına son noktayı koydu. Bakan Gönül, Hürriyet'e şöyle dedi: ‘‘Bizim gündemimizde böyle bir konu yok. Bu nedenle bizim dahil ya da müdahil olmadığımız böyle bir konuda, komisyonun kendi insiyatifiyle başlattığı bu çalışmaya ilişkin şu aşamada herhangi bir değerlendirme yapmamız sözkonusu değil.’’



HÜRRİYET

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin