Ne yaparsa yapsın kilo alamayanlar için 8 yöntem! Artık yediğiniz yarayacak

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Çevremizde birçok insan kilo verememekten şikayet ettiği gibi kilo alamamaktan da oldukça şikayetçi ve aşırı zayıflığın da üzerinde oldukça durmamız gerekiyor. Çünkü vücudumuzun sağlıklı ve sağlıksız olarak kabul ettiği belirli kilo ölçütleri vardır. Halk arasında zayıf insan sağlıklı insandır gibi sözler sıklıkla dillerde dolaşsa da aslında aşırı zayıflık sağlıksız bir bedenin göstergesidir. Özellikle her şeyi yiyorum ama kilo alamıyorum diyorsanız çok aşırı iştahsız yaşıyorsanız mutlaka bu belirtilerin üzerinde durmalısınız.

Aşağıda yazmış olduğum belirtiler sizlerde de mevcutsa mutlaka bir hekiminizle görüşmenizde fayda var. Bu belirtiler;

-Sindirim problemleriniz veya midenizde reflü, ülser gibi rahatsızlıklar varsa,

-Düzensiz yemek yiyorsanız ve çok hızlı çalışan bir metabolizmaya sahipseniz,

-Bir gün oldukça açık bir iştahla güne başlıyorken bir gün hiçbir şey yiyemiyorsanız,

-Ruhsal durumlarınız iştahınıza yansıyorsa,

-Yoğun sigara ve alkol tüketiminiz varsa,

-Bağırsak rahatsızlıkları veya parazitleri mevcutsa,

-Çok yoğun sıvı tüketiminiz mevcutsa ve katı beslenmek istemiyorsanız,

-Hormonal bir rahatsızlığınız varsa,

Bunların bir ikisi veya birkaçına sahipseniz mutlaka hekiminizden destek almalısınız.

Bunların dışında bu belirtilere sahip olmadığınız halde halen kilo alamama problemleri yaşıyorsanız veya kilo almak için nasıl besleneceğinizi bilmiyorsanız yazmış olduğum 8 kolay adım ile sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo alabilmeniz mümkün :)

Kilo Almanın 8 Kolay Adımı

1-Öğünlerinizi mutlaka düzenleyin ve asla atlamayın: Aç hissetmediğiniz halde gün boyu aç olmanız hem metabolizmanızı yavaşlatacak hem de enerjinizi oldukça düşerecektir. Az besleneyim çabuk doyayım düşüncesi de varsa bu düşünceyi ortadan kaldırmanız gerekiyor. Az az sık sık beslenmeyi rutin hale getirmeye başlayın. Zamanla alışacağınızı göreceksiniz.

2-Sıvı tüketiminizi azaltın: Gün içerisinde çok su, çay, kahve ve meşrubat tarzı içeceklerini aşırı tükettiğinizde de mideniz şişeceğinden tokluk hissedip bir şeyler yemiyor olabilirsiniz. Bunun içinde sıvı tüketimini minimalize edin, öğünlerden en az 45 dk önce sıvı alımınızı sonlandırın ve yemeklerin yanında sıvı veya çorba tüketmeyin. Sadece yemeklerin yanında yudum yudum içmeniz yeterli olacaktır.

3-Hacim bakımından küçük kalori bakımından yüksek besinleri mutlaka tüketin: Özellikle yemeğiniz gözünüze büyük geliyor ve bitiremiyorum diyorsanız öncelikle tabaklarınızı küçültmeye bakın. Çünkü büyük bir tabağa doldurulan yemekler göze de büyük geldiği için bitirmekte zorlanabilirsiniz. Bu yüzden kilo alma sürecinin en pratik yolu küçük adımlardan geçer. Ayrıca hacim bakımından küçük ama kaloriden yüksek besinleri de mutlaka tüketmenizde fayda var. Hem kalori aldıkça kilo alacaksınız hemde hacim bakımından küçük olduğundan daha çabuk bitirebileceksiniz. Örneğin; sütlü tatlı üzerine kuruyemiş, kilo almanızı sağlayacak ballı muzlu smootie tarifleri, kumpir tarzı öğünlere beslenmenizde yer verebilirsiniz. Hatta bunları yatmadan hemen önce tükettiğinizde kilo alma süreciniz daha da hızlanacaktır :)

4- Kilo alamıyorsunuz diye egzersize küsmeyin: Kilo alma sürecini kolaylaştıran yollardan bir diğeri de egzersiz yapmaktır. Düşük orta şiddetli egzersizlere başladığınızda hem metabolizmanızı hem de egzersiz sonrası iştah hormonlarınızı da etkileyeceğinden çabuk acıkacaksınız. Spor sonrası da mutlaka beslenmeyi unutmayın.

5-Karbonhidrat ve Proteinden zengin beslenin: Hem kas oranınızı arttırmak hemde sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo almak için iki makrobesini bir arada tüketmeniz oldukça önemli. Çünkü kilo alma sürecinde sadece karbonhidrat alımı yeterli değildir. Proteinden zengin süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık, bakliyatları da beslenmenizde yer verdiğinizde kilo almanız ve vücudunuz genel sağlığı üzerinde ne kadar faydalı olduğunu kendinizde gözlemliyor olacaksınız :)

6-Yemeklerinizi baharatlandırın: Baharatlar hem koku hem de tat bakımından iştah açıcı özelliklere sahiptir. Yemeklerinize salatalarınıza mutlaka sevdiğiniz baharatları da kontrollü bir şekilde eklemeyi ihmal etmeyin :)

7-Beslenmenize kaliteli yağlar ve yağlı tohumlar ekleyin: Yağ en yüksek kalori oranına sahip bir makrobesindir ve kilo alma sürecinde size oldukça destek sağlayabilir. Ancak yağlardan bahsederken margarin tarzı sağlıksız yağlardan bahsetmiyorum. Sağlıklı yağlar olan avokado, hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, fındık yağı gibi yağları yemeklerinizde kahvaltılarınızda ve salatalarınızda kullanabilirsiniz. Bunların yanında ceviz, badem, fındık, fıstık, kaju gibi yağlı tohumları da gün boyu atıştırmalık olarak tüketmenizde oldukça faydalı olacaktır.

8-Meyve ve kuru meyvelerden faydalanın: Yine hacim bakımından küçük ancak kaloriden yüksek kuru meyveleri de tüketmenizde oldukça fayda vardır. Meyve ve kuru meyveler hem sizleri doyuracak hemde sık sık atıştırma alışkanlığı kazandırarak iştahınızı düzenlemenizi kolaylaştıracaktır. Hatta meyve veya kuru meyvelerin yanına yağlı tohumlardan da ekleyebilirsiniz :)

Son olarak kilo alma sürecinin biraz sabırlı bir süreç olduğunu da hatırlatır sağlıklı günler dilerim :)

 

Etiketler: