Bitter çikolata yemek için 10 sebep. Bitter çikolatanın faydaları nelerdir?

Çikolata küçükten büyüğe hepimizin vazgeçilmez lezzeti. Çünkü çikolata ruh halini iyileştiren birçok bileşik açısından zengindir. Ancak sağlığımız için en faydalı olan bitter çikolatayı yemeliyiz. Çünkü bitter diğer çikolatalara göre en yüksek kakao oranına sahiptir bundan dolayı da tadı bir tık acımsıdır. Diğer çikolatalarda ise şeker ve katkı maddeleri oldukça yüksek olduğundan sağlık açısından sık tüketilmesini önermeyiz.

Eğer çikolatanın vücudumuza olan faydalarından en yüksek şekilde yararlanmak istiyorsanız ilk tercihiniz her zaman bitterden yana olsun.  Ancak bitter çikolata tüketmeden önce kakao oranlarına mutlaka göz atın ve %70-80 kakao oranına sahip olan bitterleri tercih edin. Çünkü düşük kakaolu bitter çikolatalarda da ilave şeker ve katkı maddeleri bulunuyor. Çikolatalarınızı alırken etiketlerine ve içeriklerine bakmayı unutmayın.

Peki bitter çikolatanın ne gibi faydaları var? Vücudumuzun genel sağlığı için ne kadar tüketmeliyiz? Bunlardan konuşalım :)

1-Ruh halimizi iyileştirir: Bitter çikolata içerdiği fenilalanin sayesinde serotonin, dopamin gibi ruh halini yükselten hormonların üretimini artırır ve stres hormonu olan kortizol hormonu üretiminin azalmasını sağlar. Yapılan çalışmalarda gün içerisinde 24 gram ve daha az bitter çikolata tüketen kişilerin depresyona girme riskini azalttığını görülmüştür.

2-Kalp damar sağlığını korur: Yüksek antioksidan bileşenlerden biri olarak bilinen epikateşinler sayesinde bitter çikolata kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Yapılan bir çalışmaya göre de haftada 60 gr (günde 20 gr dan haftada 3 kez) bitter çikolata tüketmek felç riskini %20 oranında azaltıyor. Bitter çikolata ayrıca, polifenoller ve teobromin bileşikleri sayesinde de kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) yükseltmeye de yardımcı olur.

3-Hücre hasarı oluşumunu engeller: Yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde serbest radikallere karşı savaşarak hücre ve doku hasarını önlemekte büyük rol oynar. İnflamasyonu önler, bağışıklığı güçlendirici etki gösterir.  Bununla beraber yüksek enflamasyonun sebep olabileceği diyabet, obezite ve birçok kanser türünden de koruyucu etki gösterir.

4-Tansiyon düşürücü etki gösterir: Yüzde 50-70 kakao içeriği bulunan bir bitter çikolata tansiyonu düşürmede etkili olabilmektedir. Çünkü içeriğindeki flavonoidler, nitrik oksit üretimi için kalbin içerisinde yer alan ince zar, vasküler kasılma ve gevşemeyi yönetmekten sorumlu kan damarlarını uyarmaya yardımcı olarak kan basıncını düşürür ve tansiyonun dengelenmesini sağlar.

5-Metabolizmayı hızlandırır ve enerjiyi yükseltir: Kakao oranı yüksek bitter çikolatalarda bulunan teobramin adlı bileşen ve yüksek kafein  sayesinde vücudun enerji metabolizmasını uyararak hem enerjik hissetmemizi sağlar hem de metabolizmamızın hızlanmasına yardımcı olur.

6-Bağırsak sağlığımızı korur: Bitterin bağırsak sağlığı üzerindeki etkisine baktığımızda içeriğindeki flavonoidlerin bağırsak bakteri çeşitliliğinin artmasında etkisi olduğu ve Lactobacillus ve Bifidobacterium gibi yararlı bakteri türlerinin çeşitliliğini ve miktarını arttırdığı bunlarla beraber de bağırsak tümör oluşumunu engellediği görülmüştür.

7-Beyni ve sinir sistemini korur: İçeriğindeki yüksek antioksidan bileşikler sayesinde sinir sistemini hasarlardan korur, beyin fonksiyonlarını arttırır. hafızayı güçlendirir ve ileriye yönelik Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının yarattığı hasarları engeller.

8-Kas ağrılarına ve kramplara olumlu etki sağlar ve minerallerden zengindir: Bitter çikolata magnezyum, çinko, demir, manganez, kalsiyum, bakır, kükürt, potasyum ve bazı B grubu vitaminleri ile E vitaminden oldukça zengindir. Özellikle magnezyum içeriğinden dolayı kas kasılmalarına karşı koruyucu özelliktedir. Kas ağrılarının ve kramplarının rahatlamasını sağlar.

9-İnsülin seviyelerini düzenler: İnsülin seviyelerini düzenleyerek kan şekerinin düzenlenmesini ve var olan insülin direncinin kırılmasının kolaylaşmasını sağlar. İçeriğindeki yüksek kakao ve antioksidanlar insüline duyarlı dokuları uyararak dokulara kan şekerinin girmesini kolaylaştırır. Düzenli olarak çok aşırıya kaçmadan minik bir parça tüketilen bitter çikolata, açlık kan şekerini düşürürken insülin direncini de önlemeye yardımcı olabilir.

10-Cilt sağlığına iyi gelir: İçeriğindeki polifenoller sayesinde cilt elastikiyeti artırarak cilt sağlığına iyi gelir, güneş ışığından korur ve deri üzerindeki damarlara kan akışını sağlayarak cildin canlı kalmasını destekler. 

Sağlığa faydalı olan durumları ne kadar çok olsa da tüketim durumuna oldukça dikkat etmemiz gerekiyor. Çok aşırı tüketimi kilo alımı ve kan şekerinin düzensizleşmesine neden olabilir. En sağlıklı porsiyon miktarı haftada 60 gram günlük 20 gram olmalıdır. Sağlıklı günler dilerim :)