Eyvah! Yaz Geliyor Nasıl Kilo Vereceğim?

Artık havalar ısınıyor ve yaza yavaş yavaş adım atıyoruz. Kışlıklar kaldırılıp yazlık baharlık kıyafetleri çıkartırken birçoğumuzun beyninde şöyle bir cümle yankılanıyor ‘’Eyvah! Yaz geliyor nasıl kilo vereceğim?’’. Kış mevsiminde alınan kilolar yaz dönemlerinde can sıkıcı olabiliyor. Keşke bir sihirli değnek olsa da kendimize dokundurup bir dokunuşta fit olsak diye hayal kuruyoruz. Aslında bakarsanız bunun için bir sihirli değnek beklemeye gerek yok. En sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde kiloları vermek mümkün. Bunları söylerken elbette ki 3 beden incelten 10 günde 20 kilo verdirmeyi vaad eden detokslar, detoks diyetleri ve detoks çayları gibi sağlıklı olmayan şeylerden bahsetmiyorum. Çünkü onları uyguladığınızda verdiğiniz kiloların vücudunuzdaki sudan ve kastan gitmesine sebep olacağınız için kilo vereyim derken ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilirsiniz. Eğer öyle ürünleri alıp diyetleri yaptıysanız onları bir kenara koyun veya çöpe atın. Sağlıklı bir sürece ruhen bedenen hazır olduğunuza emin olun ve öyle başlayın sürece. Bu süreçte önceliğiniz kendinizi sevmek ve kendiniz için bir yola çıkmak olmalı başkalarının ‘’aaa ne kadar da zayıflamışsın çok iyi olmuş’’ gibi övgülerini duymak için değil. Unutmayın ki önceliğiniz her zaman kendinizsiniz.

Eğer bu sürece hazırsanız ve cevabınız evet ise ben de diyetisyeniniz olarak bu süreçte sağlıklı ve kalıcı şekilde nasıl kilo verebiliriz, neler tüketebiliriz, metabolizmamızı nasıl hızlandırabiliriz bunlardan bahsedeceğim.

Öncelikle size sevindirici bir haber vererek başlamak isterim. Yaz döneminde kışa göre daha kolay ve hızlı kilo veriyoruz. Çünkü havalar ısındıkça metabolizmamız hızlanır ve daha çok enerji harcamaya müsait oluruz. İştahımız azalmaya başlar ve bu şekilde çok rahat kilo vermeye başlarız. Tabi bu etmenlere tek başına aldanıp nasılsa kilo veririm düşüncesine kapılıp da çok aşırı beslenmemek gerekiyor. Her şey kararında güzel :)

Bir de bazı besinlerin yağ yakıcı ve metabolizma hızlandırıcı etkisi oldukça fazladır. Saymış olduğum besinlerin birkaçına sağlık probleminiz var ise tüketmeden önce doktorunuza da danışmayı unutmayın.

Metabolizma hızlandırıcı yağ yakımını hızlandırıcı besinler:

1-Tarçın

2-Keten Tohumu

3-Yeşil Çay

4- Zencefil

5-Ananas

6-Avokado

7-Acı Biber

8-Yumurta

9-Yağsız süt ve süt ürünleri

10-Somon

11-Sirke

12-Chia Tohumu ve Keten Tohumu

13-Kahve

14-Hindistan Cevizi

15- Yaban Mersini

Bu besinlere beslenmenizde güvenle yer verebilirsiniz ancak unutmayalım ki bir besinden tek başına mucize beklenmez bunu mutlaka sağlıklı beslenerek düzenli hareket ederek bol bol su içerek de desteklemeniz gerekiyor. Bu şekilde o besinlerden en yüksek etkiyi görebilirsiniz.

Gelelim sağlıklı beslenmenin bu dönemdeki önemine. Yaza kadar hem sağlıklı hem de kalıcı ve hızlı bir şekilde kilo vermek asla imkansız değil aksine çok rahat ve kolaydır. Ancak bu sürecinde bir sabır ve inanç istediğinin farkında olmalısınız. Gözünüz her dakika tartıdaki rakamlarda olmamalı strese girmemelisiniz. Eğer strese girerseniz metabolizmanızı kilitlemiş olursunuz ve ruhsal anlamda da sizi yorup yıpratabilir. Her gün tartılmak da sizleri bir hayli takıntıya götürebilir. Hiçbirimiz tartıdaki rakamlardan ibaret değiliz :)

Sayacağım 10 sağlıklı tüyoyu hayatınıza entegre ettiğinizde kalıcı ve sağlıklı bir şekilde hızlı kilo vermeniz mümkün;

1- Kahvaltıyı asla atlamayın: Kahvaltı oldukça önemli bir öğündür. Özellikle havalar ısındığında kahvaltılarımızı daha hafif besinlerle yapmak oldukça önemlidir. Çünkü aşırı yağlı aşırı tuzlu besinler, hamur işi ürünlerden beslendiğinizde sindiriminiz oldukça yorulabilir. Bunun yerine az yağlı peynir, yumurta, taze sebzeler ve meyvelerden hazırlanmış söğüş kasesi, meyveli yulaf lapası, yeşil çay ve ıhlamur gibi çaylarda ekleyerek kahvaltınızı yapabilirsiniz.

2- Gazlı içecekler yerine bol bol su için: Sıcak havalarda serinlemek için hemen meşrubatlara gazlı içecekleri tüketiyoruz. Ancak aşırı tüketimi  kan şekeri dengesizliklerine, sindirim şikayetlerine ve fazla kalori alımına bağlı olarak kilo artışına neden olur. Hem ter yoluyla kaybedilen suyu yerine koymak hem de metabolizmamızı hızlandırmak için günde 2-2.5 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

3-Mutlaka egzersiz yapın: Hızlı bir metabolizmanın sırrı hareketli bir bedende saklı. Havalar ısınıyorken yürüyüşler egzersizler yapmaya başlamak hem fiziksel hem ruhsal sağlığınıza iyi gelecek sizlerin motivasyonunu arttıracaktır. Bu sebeple haftada 3-4 gün egzersizlere yürüyüşlere yer verin.

4-Bu dönemde de bağışıklığınızı güçlü tutun: Yaz mevsimi gelse bile düşük bağışıklık birçok hastalığa yatkın bir beden demektir. Bunun için vitamin minerallerden oldukça iyi beslenmeniz gerekiyor. Günde 3-4 porsiyon mevsiminde meyve sebzeleri tüketmeniz bağışıklığınızı güçlendirmenize yardımcı olacaktır.

5-Tam tahıllı ürünlere yer verin: Uzun süreli tokluk ve dengeli kan şekeri için mutlaka tam tahıllı ürünler olan yulaf, çavdar, tam buğday, baklagil grubu gibi besinleri eklemelisiniz. Aynı zamanda metabolizmanızın da hızlanmasına katkı sağlar, sindiriminizin düzenlenmesine de yardımcı olur.

6-Ara öğünler yapın: Uzun süreli açlık bir sonraki öğünde daha fazla yemenize sebep olarak hem sindiriminizi yorabilir hem de fazla kalori almanıza neden olur. Bunun için mutlaka ara öğünler yapmalısınız. Ara öğün yaparken de taze meyveler, süt ve süt ürünleri, ev yapımı dondurma, yağlı tohumlar (badem, ceviz, fındık) gibi ürünlerle yapabilirsiniz.

7-Yemeklerinizi kızartma yerine ızgara veya buğulama pişirin: Aşırı yağlı yemekler sizleri halsizleştirebilir ağırlaştırabilir. Aynı zamanda aşırı tüketimi kolesterol yüksekliğine bel kalça çevresinin yağlanmasına kan damarlarının tıkanmasına bağlı olarak kalp damar hastalıkları riskinin artmasına neden olur. Bu sebeple yemeklerinizi az yağda pişirin kızartma türünden kaçının. Margarin gibi katı doymuş yağlar yerine zeytinyağı, avokado yağı , fındık yağı gibi yağlar kullanabilirsiniz.

8-Geç saatlerde yemek yemeyi bırakın: Havaların geç kararmasına aldanıp öğünlerimizi normal zamanlardan daha geç vakitlerde yiyebiliyoruz. Akşam yemeklerinin geç saate kalması, sindirim sıkıntıları ve enerji harcanması açısından sıkıntı yaratacağı için, yemekleri mümkün olduğunca erken saatte yemeye özen gösterilmesi daha sağlıklı olacaktır.

9-Açıkta satılan veya tarihi geçmiş besinlere dikkat: Yaz mevsimi, maalesef gıda zehirlenmesi vakalarında da artış olduğu bir mevsim. Açıkta satılan yiyeceklerden uzak durmalı ve pişmiş yiyeceklerinizi buzdolabının dışında bekletilmemelisiniz; çünkü sıcak havanın etkisiyle yiyecekler çok daha hızlı bozulmaktadır.

10-Şerbetli tatlılar yerine meyveli tatlılar yiyin: Sindirimimin yorulmaması ve kan şekerimizin dengesizliğinin önüne geçmek için çok şekerli şerbetli tatlılar yerine dondurma, meyve, meyveli yoğurt, sütlü tatlılardan yana tercihinizi kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim :)

Etiketler: