Daha dinç olmak, kilo vermek ve cildinizi güzelleştirmek için 21 gün şekeri bırakmaya ne dersiniz?

Dünya genelinde yapılmış birçok çalışmada en fazla tüketilen besinin şeker olduğunu görüyoruz. Beyaz ekmek ve unlu mamuller, çay şekeri, paketli gıdalar ve şeker içeriği yüksek tatlıların sağlığımız açısından oldukça zararlı olduğunu bilmeyen yoktur. Elbette meyvelerde, süt ve süt ürünlerinde de şeker bulunur ancak bunlar sağlıklı ve doğal şekerli besin gruplarıdır. Benim bizzat değindiğim konu rafine şekeri hayatımızdan 21 gün boyunca çıkartmak.

Şeker adeta bir sigara gibi bir alkol gibi vücudumuzda bir alışkanlık bir bağımlılık haline gelmeye başladığında bu besinleri tüketmeden duramıyoruz. İşte bende sağlığımız için ve basit şekeri en kolay yolla bırakabilmemiz için bu yüzden yazımda şekersiz 21 gün beslenmeye değinmek istedim. Şekersiz 21 gün beslenmek vücudumuzda ne gibi faydalar sağlar neler olur bunlardan konuşmaya başlayalım.

Neden Şekersiz 21 Gün Beslenmeliyiz?

 Rafine şeker içeriği yüksek olan besinleri çok fazla yediğimizde sabahları oldukça yorgun ve zor uyanabiliyoruz, sindirim şikayetleri yaşayabiliyoruz, yüzümüzde vücudumuzda sivilceler çıkabiliyor, bağımlılık duygusuna sebebiyet verebiliyor hatta yemediğimiz günlerde ruh halimiz bile değişebiliyor. Vücuda yüklenen fazla şeker sadece kilo aldırmakla kalmaz cildinizin daha çabuk yaşlanmasına, hasta olmasanız dahi sürekli hasta ve bitkin hissetmenize, bel ve kalça bölgenizin genişlemesine hatta birçok kronik hastalığın oluşmasına dahi sebep olur.

Rafine şekeri ömür boyu hayatımızdan çıkartamayız elbette ben bir diyetisyen olarak hiçbir danışanıma hatta kendime dahi bunların yasağını ömür boyu koymuyorum. Bunun yerine bir süre yani 21 gün 42 gün bir zaman ayırıp hem kendimi hem danışanlarımı gözlemliyorum. Vücudumuzun genel sağlığı için rafine şeker detoksu yapmış oluyorum. Çünkü bu şekilde vücut detokslandıkça yani rafine şekerli gıdalardan beslenmedikçe sonraki zamanlarda yesek bile çok aşırıya kaçmadan farkındalıkla, kararında ve dozunda tüketmeye başlıyoruz. Eskisi kadar yeme ataklarını ve krizlerini yaşamamış oluyoruz. Bu şekilde hem yasaksız besleniyor hem de sağlıklı dozunun ne kadar olduğunu vücudumuzun iştah sinyalleri karar vermiş oluyor.

 Neden 21 günlük bir süre üzerinde ısrarla duruyorum? Çünkü hayatımızda bir aktiviteyi alışkanlık haline getirmek için minimum süre 21 gündür. 21 gün boyunca süreklilik haline getirdiğinizde artık hayatınızda bir rutin oturtmuş olursunuz. Bende hepimizin hayatında genel sağlığımız için bu rutini kazanmamızı istiyorum. Siz buna alıştıkça ister 21 gün ister 30 ister 42 gün şeklinde de yapabilirsiniz.

 Rafine şekersiz 21 gün beslenmek ilk zamanlarda sizi zorlayabilir. Yıllardır alışkanlık haline getirdiğimiz şeylerden bir anda uzaklaşamayabiliriz. Bunun kolaylaşması için öncelikle şunu kendinize beyninize ve ruhunuza sağlığınız için oldukça faydalı bir şey yaptığınız için kendinize teşekkür edeceğinizin inancını telkin edin. Bu inanç ve kararlılıkla 21 günün nasıl keyifle ve kolaylıkla geçtiğini anlamayacaksınız bile :)

Peki rafine şeker içeriği yüksek gıdaları 21 gün boyunca tüketmediğinizde vücudunuzda ne gibi değişimler olur?

-Sabahları daha dinç uyanır ve enerjiniz yükselir.

-Bel ve kalça çevreniz incelmeye başlar.

-Cildiniz parlar ve sivilceleriniz azalır.

-Sindirim şikayetleriniz azalır ve bağırsaklarınız daha sağlıklı çalışmaya başlar.

-Vücudunuzda oluşan ödem ve ağrılar azalır.

-Daha dingin ve sakin bir ruh halinde olursunuz.

-Görme, beyin ve böbrek fonksiyonlarınız düzelir.

-Uyku problemlerinizi azaltır.

Buraya kadar geldiğimize göre şekersiz 21 günde neleri yemeli neleri yememeliyiz? Bu 21 günlük süreçte neler yapmalıyız bunlardan da bahsetmek isterim.

Rafine Şekersiz 21 Gün Boyunca Yememeniz Gerekenler

-Şekerli içecekler: meyveli soda, şekerli smoothie ve meyve suları, şeker ilaveli kahveler, sporcu içecekleri.

-Şeker ilaveli çeşniler: ketçap, barbekü sosu, ballı hardal, kahve kreması.

-Şekerli süt ürünleri: meyve aromalı yoğurt, dondurma, aromalı sütler.

-Şekerli unlu mamuller: ilave şeker içeren ekmekler, kek, kurabiye vs.

-Şekerli kahvaltılık yiyecekler: barlar, granolalar, aromalı mısır gevrekleri, tatlandırılmış tahıllar.

-Şekerleme: çikolata, sakızlı şekerler, lokum.

-Tatlandırıcılar.

-Beyaz ekmek ve beyaz unlu mamuller.

-Şeker içeriği yüksek tatlılar.

-Nişasta içeriği yüksek besinler.

21 Günlük Süreçte Neler Yapmalısınız ve Neler Yiyebilirsiniz?

-Günlük ortalama 7 saat uyuyun.

-Her gün 30 dakika hızlı tempolu yürüyün.

-Ek olarak her gün 2 fincan Türk kahvesi için.

-Günde en az 2 litre su için.

-Alkollü içecek tüketmeyin ve sigaraya ara verin.

-Şeker olarak sadece meyve tüketin.

-Ek olarak paketli, şekerli gıda tüketmeyin.

-Hamur ile hazırlanan besinler, ekmek, pilav, makarna tüketmeyin.

- Protein grubu olarak et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, süt, yoğurt, peynir gibi besinleri beslenmenizde arttırın.

-Yağ grubu olarak zeytinyağı, tereyağı, ayçiçek yağı, ceviz, badem, ek olarak fındık, hindistan cevizi yağı gibi besinleri tüketebilirsiniz.

-Tahıl grubundan ise tam tahıllı olmak kaydıyla bulgur, siyah pirinç, esmer ekmek, kepekli galeta, leblebi, ilave olarak tam buğday çavdar gibi un çeşitleri, şeker içermez, güvenle tüketebilirsiniz.

-Sebze ve meyveler doğal olarak şeker içerir. Ancak 21 günlük programda tüketmenizde bir sorun olmaz. Günde 2 porsiyon meyve tüketebilirsiniz.

-Son olarak kuru meyveler ve kuru yemişler kuru dut, kuru kayısı, kuru elma ek olarak hurma gibi besinler oldukça tatlı olsa da eklenti şeker içermediklerinden dolayı güvenle ve aşırıya kaçmayacak şekilde uygun porsiyonlarında olmak kaydıyla güvenle tüketebilirsiniz.

 Vücudunuza her anlamda ruhen, bedenen ve zihnen yaptığınız en güzel yatırımın sağlıklı beslenmekten geçtiğini unutmamanızı hatırlatır sağlıklı günler dilerim :)