Bu besinleri tekrar ısıtanlar dikkat! Ciddi tehlikelere yol açıyor. Bazı yiyecekleri birden fazla pişirmeyin

Gündelik hayatımızda işlerimizi daha da kolaylaştırsın diye çoğu zaman yemeklerimizi daha porsiyonlu pişiriyor veya haftalık şeklinde hazırlıyoruz. Ancak bazı yiyecekler tekrar ısıtıldığında sağlığımız için çok ciddi tehlikeler barındırıyor. Bunların yanında bir de yemeklerin saklama koşulları da bir hayli önemli. Çünkü saklama koşullarının iyi olmaması da yiyeceklerde bakteri oluşumunun hızlanmasına neden olabiliyor.

Örneğin; pişmiş bir yemeği oda sıcaklığında soğutmadan buzdolabına koymak veya üzerini kapatmamak ciddi patojenin mikroorganizmaların oluşmasına zemin hazırlar. Bunlarda sizleri hasta edebilir veya ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Bunların yanında ise tekrar ısıtılan yemekler içerdikleri birçok besin öğelerini de kaybeder.

Gelelim asıl konumuza. Özellikle hangi yiyecekler tekrar ve neden ısıtılmamalı birlikte göz atalım :)

1-Ispanak: Hemen hemen tüm yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi ıspanakta da demir ve nitrat bulunur. Pişirdiğiniz ıspanağı ertesi gün yeniden ısıttığınızda içeriğinde nitrat nitrite dönüşür.  Nitrit kandaki oksijeni etkiler ve ciddi zehirlenmelere neden olabilir. Sadece ıspanağı değil diğer tüm yeşil yapraklı sebzeleri günlük tüketebileceğiniz şekilde hazırlamanız sağlığınız açısından daha iyi olacaktır.

2-Tavuk: Yüksek protein kaynağımız olan tavuk yeniden ısıtıldığında sağlık açısından kötü reaksiyonlar gösterebilen ve çabuk bozulan bir besindir. Tavuğu alırken de pişirirken de oldukça dikkat etmekte fayda var. Çünkü zehirleme etkisi en yüksek olan bir besin olduğundan aldığınızda son tüketim tarihine, kokusuna dikkat etmeli pişirdiğinizden de mutlaka emin olmalı dumanı üzerinde tütene kadar pişirmeli, sonraki güne asla bırakmamalısınız.

3-Mantar: Mantar alıp pişiriyorsanız sonraki güne asla bırakmamalısınız. Çünkü tekrar ısıtılan mantar hem içeriğinde protein örüntüsünü bozabilir hem de çabucak toksik etki oluşturabilir. Bunlardan dolayı da sindirim ve kalp sağlığı sorunları oluşabilir. Alırken de pişirirken de mantara dikkat etmemizde fayda var.

4-Patates: Pişirilen patatesin uygun saklama koşullarının sağlanmaması ve pişirdikten sonra oda sıcaklığında bırakılması sonucu toksin üretir. Bununla beraber ise Clostridium botulinum oluşumuna neden olarak Botulzim zehirlenmesine yol açabilir. Bu sebeple pişmiş patatesi buzdolabında muhafaza etmeli ve ikinci kez kullanılacaksa patates salatası olarak tercih edilip tüketilmelidir.

5-Yumurta: Sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olan en yüksek protein kaynağımız olan yumurtayı da tekrar pişirmemelisiniz. Çünkü yumurta ve yumurta içeren yemekler tekrar ısıtıldığında yumurtanın içerisindeki protein yapısı parçalanır ve içerisindeki su miktarı azalır bundan dolayı da ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabilir.

6-Pirinç: Eğer pirinci bir sonraki günde tekrar tüketmek isterseniz saklama ve pişirme koşullarına çok dikkat etmelisiniz. Pişirilmiş pirinç pişirildikten sonra 1 saat içerisinde buzdolabına hava almayan saklama kaplarına konulmuş bir şekilde konulursa sonraki gün yeniden pişirilebilir. Ancak oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekleyen pirinç bacillus cereus adlı bakteri üretmeye başlar bu nedenle oda sıcaklığında uzun süre bekletilen pilavın tekrar ısıtılması çeşitli sağlık problemlerine sebebiyet verebilir.

7-Pancar ve Kereviz : Bağışıklık sistemimizin vazgeçilmesi antioksidan deposu olan pancar yeşil yapraklı sebzeler gibi içeriğindeki nitratın tekrar tekrar ısıtılması sonucu nitrite dönüşerek ciddi zehirlenmelere ve kanserojenin etkiye yol açabilir. Bunların yanında aynı şekilde kerevizde tekrar tekrar ısıtılmamalıdır.

Unutmayalım ki her besinin kendine göre faydası olsa bile uygun şekilde muhafaza edilip pişirilmezse oldukça toksik etki yapabilir. Besinlerinizi sağlığınız için her zaman güvenli ve sağlıklı koşullarda muhafaza etmeyi sakın göz ardı etmeyin. Sağlıklı günler dilerim :)

Etiketler: