Uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için yeni umut Brezilya'da: Aşı geliyor

Brezilyalı bilim insanları insanlığı uyuşturucudan kurtarmak ve bağımlılık tedavisine destek olacak bir aşı geliştiriyor. Brezilya'da geliştirilen aşının ruhsat alması durumunda bunun kokain bağımlılığı tedavisine önemli bir katkı sunacağı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için yeni umut Brezilya'da: Aşı geliyor

Hayati organlara zarar veren ve bağımlılık yapan uyuşturucudan kurtulmak için yeni umut Brezilya'dan geldi. Brezilyalı bilim insanları bağımlılık tedavisine destek olmak amacıyla aşı geliştirildiğini duyurdu.

Brezilya'da geliştirilen aşı ruhsat alırsa özellikle kokain bağımlılarının tedavilerinde önemli katkı sağlayacağı vurgulanıyor.

AŞI NE İŞE YARIYOR?

DW Türkçe'de yer alan habere göre aşı bağışıklık sistemini tetikliyor, antikor üretimini sağlıyor. Bu antikorlar kokain moleküllerine bağlanıyor ve büyüyen moleküller kan-beyin bariyerini geçemiyor. Dolaysıyla beyin uyarılmıyor ve uyuşturucu arzusunu tetikleyen beyin reaksiyonları bastırılıyor.

Federal Minas Gerais Üniversitesi Psikiyatri ve Bağımlılık Bölümü Profesörü Frederico Garcia, geliştirilen aşının fareler üzerindeki deneyleri yürüten ekibin koordinatörü. Garcia, insanlar üzerindeki deneylerin de sonuç vermesi ve aşının ruhsat almasıyla birlikte kokain bağımlılığının aşı ile tedavi edilebileceğine, bunun dünyadaki ilk "anti-kokain aşısı" olacağına dikkat çekti.

ABD'deki diğer araştırma ekipleri de aşılar üzerinde çalışmalar yürütüyor. Ancak insanlar üzerindeki klinik deneyler henüz sonuçlanmadı, böyle bir aşının piyasaya sürülüp sürülmeyeceğine ilişkin belirsizlik de devam ediyor.

TEK BAŞINA YETERLİ OLACAK MI?

Aşı araştırmalarının prensipte olumlu olduğunu söyleyen terapist Eckert ise ihtiyatlı. Uyuşturucu bağımlılığı ile mücadelede terapinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Eckert, uyuşturucu kullanma arzusunun yeniden oluşmasını engellemenin yanı sıra bireylerin hangi arkadaşlardan uzak durulması gerektiği gibi zor kararlar almasına destek olmanın önemli olduğuna vurgu yaptı.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi’nden Marica Ferri ise "Artık kokain kullanmıyor olmak tüm sorunların çözüldüğü anlamına da gelmiyor" dedi.

Terapi süreçlerinin önemli olduğunu, bu süreçlerde bireylerin ruhsal ve sosyal çevrelerine odaklanıldığını anlatan Ferri, uyuşturucu kullanımının yol açtığı fiziksel hasarın iyileşmesinin de zaman alabileceğini kaydetti.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin