Oruçluyken fitil kullanmak orucu bozar mı, Fitil orucu bozar mı? Diyanet detaylarıyla açıkladı

Oruçluyken fitil kullanma orucu bozar mı? merak edilen sorular arasında yer alırken, konuya ilişkin kapsamlı açıklama Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan geldi. Peki ya fitil orucu bozar mı, oruçluyken fitil kullanmak orucu bozar mı?

Google Haberlere Abone ol
Oruçluyken fitil kullanmak orucu bozar mı, Fitil orucu bozar mı? Diyanet detaylarıyla açıkladı

Ramazan ayının gelişiyle birlikte orucu bozan durumlar sık sık arama motorlarında aratılırken, oruçluyken fitil kullanmak orucu bozar mı? merak edilen sorular arasında yer alıyor.

Ramazan ibadetini yerine getiren Müslüman, hangi durumların orucun bozulmasına neden olduğunu merak ederken, çeşitli hastalıklar dolayısıyla kullanılmak zorunda olunan fitilin orucu bozup bozmayacağı sıklıkla aratılan başlıklar arasında.

Oruçluyken fitil kullanmak orucun bozulmasına neden olur mu, Fitil orucu bozar mı, Oruçluyken fitil kullanılmalı mı kullanılmamalı mı? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) fetvası...

ORUÇLUYKEN FİTİL KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruç ibadetini yerine getiren vatandaşların sıklıkla arattığı konulardan bir tanesi oruçluyken fitil kullanmak orucu bozar mı? sorusu olurken, Müslüman vatandaşlar bu sorunun cevabını merak ediyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı ise resmi web sitesi üzerinden konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı...

"Ağrı kesici, ateş düşürücü olarak veya diğer bazı amaçlarla makattan; mantar ve bazı kadın hastalıklarının tedavisinde ferçten fitil kullanılmaktadır. Lavman, tıbbî operasyon öncesi veya kabızlıkta kalın bağırsakta bulunan dışkının, anüsten içeriye sıvı verilerek dışarı çıkarılmasıdır.
Sindirim sistemi, ağızla başlayıp anüsle sona eren, sindirim borusu ile sindirim bezlerinden oluşur. Sindirim borusu ise ağızla başlar.

Ağzın gerisinde yutak bulunur. Sonra yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, rektum ve anüs gelir.

Sindirim ince bağırsaklarda tamamlanmaktadır. Kalın bağırsaklarda ise sadece su, glikoz ve bazı tuzlar emilmektedir. Kadının ferci ile sindirim sistemleri arasında ise bir bağlantı bulunmamaktadır.

Bu itibarla kadınların fercinden kullanılan fitiller, orucu bozmaz. Makattan kullanılan fitiller ise her ne kadar sindirim sistemine dâhil olmakta ise de sindirim ince bağırsaklarda tamamlandığı, fitillerde gıda verme özelliği bulunmadığı ve makattan fitil almak, yemek ve içmek anlamına gelmediği için orucu bozmaz.

Lavman yaptırmak konusunda ise iki durum söz konusudur; kalın bağırsaklarda su, glikoz ve bazı tuzlar emildiği için gıda içeren sıvının bağırsaklara verilmesi veya orucu bozacak kadar su emilecek şekilde verilen suyun bağırsakta kalması durumunda oruç bozulur.

Ancak suyun bağırsaklara verilmesinden sonra bekletilmeyip bağırsakların hemen temizlenmesi durumunda, verilen su ile birlikte bağırsaklarda bulunan dışkının dışarıya çıkarıldığı ve bu esnada emilen su da çok az olduğu için oruç bozulmaz (DİYK 22.09.2005 tarihli karar)."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin