Dünyanın en mutlu ülkeleri belli oldu. Türkiye sonuncu olmadı. 143 ülke arasında Türkiye kaçıncı sırada yer aldı?

Birleşmiş Milletler, 2024 Dünya Mutluluk Endeksi'ni açıkladı. Endekse göre dünyanın en mutlu ülkelerinin başını Finlandiya çekti. Türkiye sonuncu olmadı ama 143 ülke arasında sonlarda yer aldı.

Google Haberlere Abone ol
Dünyanın en mutlu ülkeleri belli oldu. Türkiye sonuncu olmadı. 143 ülke arasında Türkiye kaçıncı sırada yer aldı?

Habertürk'te yer alan habere göre; 2012 yılında Birleşmiş Milletler'in 20 Mart Dünya Uluslararası Mutluluk Günü dolayısıyla her yıl yayınlanan rapora göre Finlandiya bir kez daha dünyanın en mutlu ülkesi oldu.

2023 raporunda 137 ülke arasında 106. sırada yer alan Türkiye, 2024 raporunda 143 ülke arasında 98'nci oldu.

 43 ülkenin yer aldığı raporda, Afganistan mutluluk sıralamasında dünyanın en düşük sıralamasında yer alan ülke olmaya devam ediyor. Lübnan, Lesoto, Sierra Leone ve Kongo da son sırada yer aldı.

Gallup, Oxford Refah Araştırma Merkezi ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından hazırlanan raporda, 140'tan fazla ülkedeki insanlardan alınan anket verilerinden yararlanıyor. Rapor, yaşam değerlendirmelerini açıklamaya yardımcı olmak için altı temel değişkeni inceliyor: Kişi başına düşen GSYİH, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi, özgürlük, cömertlik ve yolsuzluk algısı.Dünya Mutluluk Raporu'nun kurucu editörlerinden John Helliwell, ankette her katılımcıdan hayatlarını bir bütün olarak, neye değer verdiklerini dikkate alarak puanlandırmalarını istediğini söyledi.

Helliwell şunları söyledi:

Finlandiya'nın tüm bu şeyler açısından oldukça zengin olduğunu görüyorsunuz, örneğin sokakta düşürülen cüzdanların geri verilmesi, insanların her gün birbirlerine yardım etmesi, sağlık ve eğitim fırsatları gibi.

 

Dünya Mutluluk Raporu'nun 2024 sayısına göre ilk 10 ülke şöyle;

1-Finlandiya

2-Danimarka

3-İzlanda

4-İsveç

5-İsrail

6-Hollanda

7-Norveç

8-Lüksemburg

9-İsviçre

10-Avustralya

14. sırada Avusturya, 20. sırada İngiltere, 23. sırada ABD, 28. sırada Suudi Arabistan, 36. sırada İspanya, 51. sırada Japonya, 64. sırada Yunanistan bulunuyor.

TÜRKİYE'DE EN MUTSUZ GENÇLER

30 yaş altının en mutlu olduğu ülke Litvanya olurken Türk gençleri ise 143 ülke arasında 101'inci sırada yer aldı. Türk gençlerinin hemen altında Filistinliler yer alırken son yıllarda çok ciddi toplumsal ve siyasi baskı altında olan İran ile birlikte Fildişi Sahilleri ve Fas gibi ülkelerin gençleri ise Türkiye'nin önünde sıralandı.

60 yaş ve üzerindekilerin mutluluk oranları da mercek altına alındı... Danimarka, Norveç, İsveç, İzlanda gibi ülkelerin üst sıraları aldığı listede Türkiye'nin 60 yaş ve üzerindeki vatandaşları ise 92'nci sırada yer aldı. Kongo, Mozambik, Irak gibi ülkelerin yaşlıları Türk vatandaşlarını geride bıraktı. Türkiye'den araştırmaya katılanların yaş kırılımları da incelendi... Araştırmada Türkiye'deki en mutluların 60 yaş ve üzerindeki bireyler olurken en mutsuzlar ise gençler oldu. 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin