Boğazımızda neden yumru oturma hissi oluşur? O bilindik hissin neden oluştuğuna ilişkin bilimsel açıklama geldi

Boğazımızda zaman zaman oluşan yumru oturma hissinin neden oluştuğuna ilişkin önemli detaylar gün yüzüne çıktı. İşte o hissin altında yatan nedenler...

Google Haberlere Abone ol
Boğazımızda neden yumru oturma hissi oluşur? O bilindik hissin neden oluştuğuna ilişkin bilimsel açıklama geldi - Resim: 2

Boğaz meydana gelen yumru genellikle ağlamadan evvel ya da ağlamaya çok daha yakın olduğumuz süreçlerde meydana gelebilmektedir. Bu his tıp dilinde Bu hissi tıp “globus hissi” veya “globus faringeus” olarak tanımlanmaktadır.

Boğaz oluşan yumru hissi, boğazdaki kasların kasılmasından meydana gelirken esasında bu durumunun oluşmasını tetikleyen psikolojik bazı nedenler de bulunmaktadır. Üzüntü yahut keder gibi duygular yaşadığımızda vücudumuz çeşitli reaksiyonlar gösterebilmektedir.

Bu reaksiyonlar sonucunda da boğazımızdaki kaslar daralabilir ya da gevşeyebilir. Boğazda meydana gelen bu yumru hissi vücudun stres tepki sisteminin aktive olmasından kaynaklanırken stres anlarında  sempatik sinir sistemi tetiklenir ve adrenalin gibi stres hormonlarının salınmasına yol açar.

Bu hormonlarda boğazlar dahil olmak üzere bazı kasların kasılmasına neden olur. Stres tepki sinir sistemi devreye girdiği zaman vücut, süreci kısaltmak ve sakinleşebilmek için oksijen hissiyatında artışı tetikler. 

Oksijenin tüm kaslara yayılabilmesi için ilk önce oksijenin solunması gerekirken, daha fazla oksijen alabilmek amacıyla sinir sistemi boğaz kaslarına daha fazla açık kalması amacıyla sinyaller gönderir. Yani daha fazla oksijen alabilmek için boğaz kasları normalden fazla genişler.

Bu durum meydana geldiğinde sakinleşmeli ve derin nefes alış verişleri yaparak sürecin geçmesini bekleyebilir, sakinleşmeyi ve esasında kötü düşüncelerden uzaklaşmayı deneyebilirsiniz.

SIRADAKİ GALERİ

Kahvaltıda kana kana içiyoruz ancak zararı çok! Kahvaltıda kana kana içiyoruz ancak zararı çok!