14 yıl önce Japonlara tattırdı, geldiği nokta inanılmaz. 10 bin kilometre ötedeki Japonları coğrafi işarete sahip kestane ile ürettiği kestane şekerinin müdavimi yaptı!

Coğrafi işarete sahip Aydın kestanesi ile yaptığı kestane şekerini 14 yıl önce Japon misafirlere tattıran girişimci aile şimdi siparişlere yetişemiyor. 10 bin kilometre ötedeki Japonları ürettiği kestane şekerinin müdavimi yapan aile her yıl 3-4 konteyner kestane şekeri gönderiyor.

Google Haberlere Abone ol
14 yıl önce Japonlara tattırdı, geldiği nokta inanılmaz. 10 bin kilometre ötedeki Japonları coğrafi işarete sahip kestane ile ürettiği kestane şekerinin müdavimi yaptı!

Coğrafi işarete sahip Aydın kestanesinin ünü yurt dışına kadar taştı. Özellikle kestaneden elde edilen kestane şekeri yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da büyük rağbet görüyor. Nazilli'de üretilen kestane şekeri, başta Uzak Doğu olmak üzere pek çok ülkeye ihraç ediliyor. Kestanenin hasadı da dikenli kabuğundan ayrılması da büyük emek istiyor. Soğuk kış günlerinin vazgeçilmesi kestanenin şekeri de çok seviliyor.

14 yıl önce Japonlara tattırdı, geldiği nokta inanılmaz. 10 bin kilometre ötedeki Japonları coğrafi işarete sahip kestane ile ürettiği kestane şekerinin müdavimi yaptı!

İTALYA İLE REKABET EDİYOR

Türkiye'nin en büyük kestane üreticisi illerinden olan Aydın, şimdi de kestane şekeri ile adını duyurmak istiyor. Aydın’da üretilen kestane şekeri, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da büyük ilgi görüyor. Kestane üretiminde oldukça iddialı olan Nazillili üreticiler aynı zamanda kestane şekeri yapımında da oldukça iddialı. İtalya ile rekabet halinde olan Türkiye’de kestane şekerini tüm dünyaya sevdiren Nazillili üreticiler, yaklaşık bin 200 rakımlı Aksu ve Işıklar mahallelerinde yetiştirilen şekerci kestanesi olarak bilinen kestanelerden kestane şekeri elde ediyor. Nazilli ilçesinde yıllık ortalama 400 ton kestane işlenerek kestane şekeri elde ediliyor. Bu üretim aynı zamanda da istihdama büyük katkı sağlıyor.

JAPONLAR MÜDAVİMİ OLDU

Hal böyle olunca bu üretimi fırsata çeviren Aksu Mahallesi’nde yaşayan girişimci Mustafa Çetin, coğrafi işaretli kestaneden elde ettiği doğal kestane şekeri ile dünya markası oldu. 15 yıl önce de Japonlara bu lezzeti sevdiren Mustafa Çetin, bu işin sırrının zor beğenen Japonlara kestane şekerinin en doğalını sunması olduğunu ifade etti.

Nazillili kestane şekeri üreticisi Çetin işin püf noktasını anlatarak, "Bizim sırrımız glikoz ve katkı maddesi kullanmamamız. Sadece pancardan elde edilen şekeri kullanıyoruz. Bölgemizdeki en kaliteli kestaneleri satın alarak elde üretim yapıyoruz. Her kestaneyi tek tek elden geçiriyoruz. İtalya veya diğer illerde yapılanlar gibi olmadığı için bizim ürettiğimiz doğal kestane şekeri çok seviliyor" dedi.

14 yıl önce Japonlara tattırdı, geldiği nokta inanılmaz. 10 bin kilometre ötedeki Japonları coğrafi işarete sahip kestane ile ürettiği kestane şekerinin müdavimi yaptı! - Resim : 2

BURSA'YA DA KENDİSİ GÖNDERİYOR

17 yıldır bu kestane şekerini yaptığını ifade eden işletmeci Mustafa Çetin, "Aydın kestanesi, coğrafi işareti almış bir üründür. Ekim ayında kestane çırpımı başlar. Kasımda da biz kestane şekerimizi üretmeye başlarız. Mayısa kadar bu işi yapıyoruz. Çalışanlarımız genellikle hep bayandır. Kestane şekeri üretimi toplamda 7 ay sürüyor. Bizim kestanemiz 1'inci sınıf Aydın kestanesidir.

En büyük pazarım da Japonya ve oraya yıllık 3 veya 4 konteyner kestane şekeri gönderiyorum. Aynı zamanda Türkiye genelindeki büyük işletmelere de kestane ve kestane şekeri gönderiyorum. En büyük pazarım İzmir ve arkasından Samsun, Antalya, Ankara, Muğla, İstanbul takip geliyor. Hatta büyük marketlere de çalışıyoruz. Yıllık 350-400 ton kestane işliyorum. Bursa'ya da kestanenin geneli bizden, yani Aydın bölgesinden gider" diye konuştu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin