Sürekli parasetamol kullananlar dikkat! Dudaklarınız ve parmaklarınız mavi renk alabilir

Doktorlar, 'parasetamol' içeren ve çoğunlukla reçetesiz satılan ilaçlarla ilgili uyarılarda bulundu. Türkiye'de satılan pek çok ilacın içinde de bulunan bu etken maddenin düzenli kullanımı, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Sürekli parasetamol kullananlar dikkat! Dudaklarınız ve parmaklarınız mavi renk alabilir

Ağrı kesiciler, vücut ağrılarını dindirmek için başvurduğumuz en popüler ilaçlardır ve çoğu zaman reçetesiz satılırlar.

Ancak bilim insanları, yakın zamanda yaptıkları bir araştırmada, 'ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği olan 'parasetamol' etken maddesine sahip ilaçların, uzun süreli kullanımda önemli sağlık riskleri doğurabileceğini' tespit etti.

Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, erişimin oldukça kolay olduğu bu ilaçların uzun süreli kullanımı, 'tehlikeli ve hatta ölümcül sonuçlar' doğurabilir.

UZUN SÜRELİ KULLANIMDAKİ ETKİLER

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Parasetamol içeren tabletlerin uzun süreli kullanımına ilişkin riskler hakkında konuşan pratisyen hekim Semiya Aziz, İngiliz ITV kanalındaki demecinde şu ifadelere yer verdi:

"Şu anda parasetamolün, en düşük etkili dozda kısa süreli kullanımının, baş ağrısı ve ateşi düşürme konusunda başarılı olduğunu biliyoruz. Ancak uzun süreli kullanım yorgunluk, nefes darlığı, anemi, karaciğer hasarı, böbrek hasarı gibi sayısız belirtiye ve hatta kişinin parmakları ile dudaklarının mavi bir renk almasına neden olabilir..."

İngiliz sağlık otoritesi NHS'ye göre ise önerilen dozdan daha fazlasını almadığınız sürece, parasetamolü uzun yıllar boyunca düzenli olarak almak güvenli.

KALP KRİZİ VE FELÇ RİSKİ VAR

Öte yandan, söz konusu araştırmanın, düzenli ve uzun süreli olarak parasetamol kullanan kişiler için 'endişe verici bir başka sorunun' ortaya çıkma olasılığını ortaya koyduğunu belirten Aziz'e göre, bu tarz kullanımlar, 'kan basıncında artışa' neden olabilir.

"Tüm çalışmaların önerdiği şey şudur: Evet, kısa süreli olarak parasetamol alabilirsiniz, ancak uzun süreli kullanıyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşun ve bunu onlarla tartışın. Çünkü yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık, kalp krizi ve felç riskinin artmasına neden olabilir..."

"YÜZDE 20 ORANINDA ARTIRIYOR..."

İngiliz Kalp Vakfı tarafından, Edinburgh Üniversitesi'ne yaptırılan ve sonuçları 2022 yılında yayınlanan bir araştırma, uzun süreli kullanıcıların, "mümkün olan en kısa süre için en düşük etkili dozu tercih etmeleri" gerektiği uyarısında bulundu.

Çalışma, rutin olarak parasetamol kullananların, "kan basınçlarında 'önemli' bir artış olduğunu ve bunun da kalp hastalığı veya felç riskini yaklaşık yüzde 20 oranında artırdığını" ortaya koydu.

Edinburgh Üniversitesi'nde Terapötikler ve Klinik Farmakoloji Başkanı olan Profesör David Webb, sonuçlar hakkında şunları söyledi:

"Parasetamole düşük dozda başlanmasını ve dozun aşamalı olarak artırılmasını; ağrıyı kontrol altına almak için gerekenden daha yüksek dozlara çıkılmamasını tavsiye ediyoruz..."

Etiketler sağlık ilaç
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin