HPV sadece kadınları değil erkekleri de tehdit ediyor. HPV aşısını erkekler de yaptırmalı!

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), sadece kadınları değil, erkekleri de tehdit ediyor. Kadınlarda rahim ağzı kanserine, erkeklerde ise makat ve penis kanserine yol açabilen bu virüse karşı mücadelede uzmanlar, erkeklerin de HPV aşısı olması gerektiğine dikkat çekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Genel Cerrah Op. Dr. Mehmet Deniz Altıparmak HPV konusundan insanların daha fazla bilinçlenmesi/ bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi ve herkesin aşılanmasının bir zorunluluk olduğunu söyledi.

HPV sadece kadınları değil erkekleri de tehdit ediyor. HPV aşısını erkekler de yaptırmalı!

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 2020 yılında 604 bin kadın rahim ağzı kanseri teşhisi aldı ve 342 bin kadın hayatını kaybetti.

 HPV'nin 120 türü bulunduğunu ve bunlardan 16, 18, 31, 33 ve 45'in kansere en çok neden olanlar olduğunu belirten Dr. Altıparmak, "HPV enfeksiyonu; hem erkek hem de kadınlarda birçok kanserin etkeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Başta rahim ağzı kanseri (serviks CA) olmak üzere, anüs, penis, vajina, vulva, bademcik, gırtlak ve gırtlak arkası (orofaringeal) bölge kanserleri gibi birçok kanser türleri HPV enfeksiyonuna bağlı olarak meydana gelmektedir" dedi. 

CİNSEL İLİŞKİ ŞART DEĞİL

Cinsel ilişki ile bulaşmanın yanı sıra ten temasının dahi virüsün bulaşmasına sebep olabileceğini vurgulayan Altıparmak, HPV virüsü taşıyıcısı bir arkadaşınızla temas ettiğinizde virüsün çok kolay geçebileceğini belirtti. Altıparmak aşı olmanın bir tercih değil zorunluluk olduğunun altını çizdi. Özellikle aktif cinsel hayatları olanların partnerlerinin de aşı yaptırmaları gerektiğini söyledi.

ERKEK ÇOCUKLAR DA AŞILANMALI

Dr. Altıparmak kız ve erkek çocuklara 9 yaşından itibaren HPV aşısının yaptırılabileceğini, hekimlerin önerdiği yaşın ise 11 olduğunu söyledi. Aşının HPV’den korunma konusunda çok çok etkili olduğunu belirten Altıparmak, aşının 5-8 yıl arası koruyuculuk sağladığını ifade etti. Altıparmak çocuklara 0 ve 6’ncı aylarda aşılandığını yetişkinlerin ise 0, 2 ve 6’ncı aylarda aşılandığını söyledi. Altıparmak, “Çocukken aşı yaptırmanın koruyuculuk dozunu artırdığı bir gerçek olsa da aktif cinsel hayatı olan her yetişkin aşı yaptırmalı” dedi.

9’LU AŞI TÜRKİYE’YE GELDİ

Daha önce Türkiye’de 2’li ve 4’lü aşı varken bir süredir 9’lu aşının da Türkiye’de bulunabildiğini söyleyen Altıparmak 9’lu aşının, HPV’nin, 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 tiplerine karşı geliştirilmiş bir aşı olduğunu belirtti. Aşının HPV’ye yakalanmayı ve atlatmayı kolaylaştırdığını ifade eden Altıparmak, “Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı uygun tedbirlerin alınmasına; aşıyla birlikte rutin jinekolojik muayenelerin yaptırılması, aşıdan sonra da rutin PAP smear testinin uygulanmasına devam edilmelidir” tavsiyesinde bulundu.

PAHALI AMA YAPTIRMAK ŞART

Öte yandan belirtmek gerekli ki HPV aşısı oldukça pahalı. Bir dozun fiyatı 2.600 TL olduğu düşünüldüğünde aşıyı yaptırmak isteyen bir yetişkin 8 bine yakın bir ücret ödemek zorunda. 25 Aralık’tan sonra aşı fiyatının yüzde 25 oranında artacağı biliniyor. Avustralya, İngiltere, Kanada ve İskandinav ülkelerinde ücretsiz olarak yapılan HPV aşısının Türkiye’de SGK tarafından karşılanması için kadınlar uzun süredir mücadele veriyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 24 Kasım 2022 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, kadınlar ve kız çocuklarına HPV aşısı yapmak için çalışma başlattıklarını duyurmuştu. Fakat bu konuda henüz hiçbir ilerleme kaydedilmedi.

HPV aşısının yüksek maliyetine rağmen, sağlık için bu masraftan kaçınılmaması gerektiğini vurgulayan Altıparmak, devletin aşıyı karşılaması durumunda daha fazla insanın aşılanacağını öngördüklerini ifade etti.

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin