Çocuğu sürekli hasta olanlar dikkat. Aciller doldu taştı. Uzmanı açıkladı. Çocuklarda ateşin nedeni nedir?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Fatih Kısaarslan, çocukların acil servise en çok 'yüksek ateş' şikayetiyle başvurduğunu söyledi. Ateşin bir hastalık olmadığını, belirti olduğunu kaydeden Kısaarslan ateşin devam etmesi durumunda yapılması gerekenleri anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Çocuğu sürekli hasta olanlar dikkat. Aciller doldu taştı. Uzmanı açıkladı. Çocuklarda ateşin nedeni nedir?
İHA

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Fatih Kısaarslan çocuklu ailelere özellikle hastalıkların kolaylıkla kapıldığı kış dönemi için önemli tavsiyelerde bulundu.

Son dönemlerde acile sıklıkla yüksek ateş şikayeti olanların başvurduğunu kaydede Kısaarslan ateşi etkileyen birçok faktörün bulunduğunu söyledi.

Ateş sebebinin ve çocuğun yaşının önemli olduğunu belirten Kısaarslan çocuklarda 38.5 derece üstü durumlarda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

ÇOCUĞU ATEŞLENENLER DİKKAT

Yüksek ateşle ilgili açıklama yapan Kısaarslan, “Ateş çocukların acile en sık geliş sebebi ve aileleri en çok rahatsız eden şikayettir. Ateş, vücut ısısının normalden yüksek ölçülmesidir. Ancak normal kabul edeceğimiz değerler yaşa göre değişir. Ölçülen değer çocuklarda 38 derece, büyüklerde 37.8 derece üzerindeyse bunu ateş olarak kabul ederiz. 37.5 derece ile altındaki ölçümler normal vücut sıcaklığı kabul edilir ve bu seviyede herhangi bir müdahaleye gerek yoktur. 37.5-38 derece arasındaysa takip edilebilir. ” dedi.

38.5 DERECE ÜSTÜ ATEŞTE NE YAPILMALI?

Çocuğun yaşı, ortam ısısı, biyolojik saati, geçirdiği hastalıklar, genel sağlık durumu, kronik hastalığının olup olmaması gibi etkenlerin ateş durumunu etkilediğini ifade eden Dr. Kısaarslan, çocukluk çağında en çok görülen ateş sebebinin enfeksiyon olduğuna işaret ederek sözlerine şöyle devam etti,” Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları bunlardan da viral enfeksiyonlar en sık ateş sebepleridir. Öncelikle 38.5 dereceyi aşmayan durumlarda ateş ilk defa yükselmeye başladıysa takip etmek gerekir. Eğer 38.5 derece ve üzerinde devam ediyorsa ateş düşürücü verilebilir. Ancak ateşin sebebi ve çocuğun hangi yaşta olduğu da önemlidir. Örneğin 28 gün ve altında olan bir bebekte ateş en sık aşırı ısınma ve sıvı kaybıyla ortaya çıkar. Bu dönemde ateşli çocuk hastaneye getirildiğinde genel durumu iyi, hasta görünümü yok ve beslenmesi, emmesi aktif görünüyorsa bebeğin üzeri açılarak rahatlatılır. Anne sütü ile sıvı takviyesi verildiğinde ateş kendiliğinden düşebilir” ifadelerini kullandı.

Dr. Kısaarslan, tetkik ve tedaviye hemen başlanması için halsiz ve hasta görünümlü, huzursuz ve iştahsız çocukları ayırt etmek gerektiğini, buna rağmen görünümü iyi, ciddi ateş kaynağı ya da havale gibi riskli durumları olmayan çocukları ayaktan takip ve tedavi ettiklerini sözlerine ekledi.

3 ay ile 3 yaş arasındaki bebek ve çocukların, ateşin en çok görüldüğü grup olduğuna değinen Dr. Kısaarslan 39-40 derece kadar çıkan ateşlerin de yine bu yaşlarda çok görüldüğünü belirtti. Genel durumu iyi çocukların ayakta takip ve tedavi edilebileceğini, ancak ateş nedeninin açıklanamadığı ve genel durumu iyi olmayan çocukların ise gecikilmeden tetkik edilerek gerekirse hastanede tedavi edilebileceğini dile getirdi.

ÇOCUKLARDA ATEŞİN NEDENİ

Çocuklarda ateşin nedeni olan enfeksiyonların beyindeki ateş merkezini uyardığını, ateş merkezinin vücut sıcaklığı ayar noktasını daha yukarıya çekerek yeni bir ayar noktası oluşturduğunu kaydeden Dr. Kısaarslan, “Böylece vücudumuzu ısıtmak için sıcak bir ortama yönelir, giyinmek isteriz. Titreyerek ısı üretmeye çalışırız. Cilt damarlarımız büzülerek, ısı kaybını önlemeye çalışır. Vücut sıcaklığını korumaya yönelik oluşan damar büzülmesi nedeniyle el ve ayak gibi uç noktalarda biraz soğuma ve morarma görülebilir. Hatta ateşin ilk belirtisi bu da olabilir. Bunu gözden kaçırmamak gerekir” dedi.

YÜKSEK ATEŞ NEDENLERİ

Güvenli sınırın 38.5 derece ve altı olduğunu belirten Dr. Kısaarslan şu ifadeleri kaydetti:

Çevresel ısı artışına, bebek ve çocukların aşırı giydirilmesine ve aşırı üstlerinin örtülmesine bağlı da vücut ısısı yükselerek ateşe neden olabilir. Yani ortamdan kazandığımız ısıya bağlı vücut ısısı artışı olabilir. Bu noktada da çocuk kendisini ısınmış hisseder, serin bir yer arar. Su içmek ister ve terler. Vücut sıcaklığının aşırı ısınmaya bağlı yükseldiğini, bu belirtilerden de anlayabiliriz. Hemen sıvı takviyesi verilerek, üzerini açarak ve ortam serinletilerek vücut ısısı normal seviyeye getirilebilir. Ateş düşürmek bir tedavi anlamına gelmez. Bizim için güvenli sınır 38.5 derece ve altıdır. Ancak önemli bir hastalık ve havale riski gibi durumlarda takibi bırakmadan müdahale edilerek ateş düşürülebilir. 

Bu sınıra kadar olan ateşin ebeveynleri endişelendirse de aslında vücuda faydalı olduğuna dikkat çeken Dr. Kısaarslan, "Ateş esnasında vücudumuzun savunma hücreleri olan akyuvarlarımızın mikrop öldürme yeteneği ve antibiyotiklerin mikropları öldürme etkisi artar. Ancak ateş 42-43 derecelere kadar çıkarsa artık bu faydalı etki azalmaya başlar. Artık vücut zarar görmeye başlayabilir” diye noktaladı.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin