Z kuşağı oyunu kime verecek? Siyasi partilerin sosyal medya taktikleri ne. Sosyal medyayı en iyi hangi parti kullanıyor. Doç. Dr. Ali Murat Kırık Medyatava TV’ye anlattı

Türkiye, 2023’te yapılacak genel seçimler sürecine girdi. Z kuşağının da oy kullanacağı seçimde, gençlerin tercihlerinin ne yönde olacağı büyük merak konusu. Daha çok sosyal medyayla vakit geçiren Z kuşağı gençlerinin tercihlerinin neler olabileceğini, Marmara Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık Medyatava TV’ye anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Z kuşağı oyunu kime verecek? Siyasi partilerin sosyal medya taktikleri ne. Sosyal medyayı en iyi hangi parti kullanıyor. Doç. Dr. Ali Murat Kırık Medyatava TV’ye anlattı

Doç. Dr. Ali Murat Kırık’ın açıklaması şu şekilde;

“SİYASİLERİ SOSYAL MEDYADAKİ İSTİKRARI ÇOK ÖNEMLİ”

“SİYASİ PARTİLER DÖNEM DÖNEM YAPAY TREND TOPİCLERİ KULLANIYOR”

“Mesela Trend Topic listesine girme, gündem oluşturma noktasında da AK Parti ve CHP’nin ciddi anlamda bir etkisinin olduğunu görüyoruz. Hashtag’leri iyi oluşturuyorlar. İyi bir organizasyon söz konusu. Bir de yapay, suni yollarla Trend Topic oluşturuluyor. Belli şirket ve firmalar, belli yazılımlara sahip. Bunlar, hesapları, tek bir havuzda toplayıp, havuz içerisinde bir tıkla, 10-20 bin hesapla aynı hashtag oluşturarak gündem oluşturulması… Daha sonra insanların da oluşturulan gündeme organik olarak destek vermesi… Tamamen değil ancak dönem dönem siyasi partiler de bunu kullanıyor.”

“BİR KISIM GENÇ FENOMEN, YOUTUBER VE INFLUENCERLARIN GÖRÜŞLERİNİ ÖNEMSİYOR”

“Z kuşağının seçmenleri, teknolojiyle çok iç içe. Dolayısıyla sokakta sorulduğunda ki araştırmalar da bunu söylüyor; onlar televizyon izlemiyor. İlk defa oy kullanacak bir gençlik var. Sayılarının 650-700 bin civarında olduğu söyleniyor. Bu belki artış da gösterecek… Dolayısıyla onlara ulaşmak ve oyunu almak ki gençlerin, ‘Biz sandığa gitmeyeceğiz. Oy kullanmayacağız’ dediğini de duyuyoruz. Yapılan anketlerde de bu sonuçları görüyoruz. Bir kısım genç fenomen ve influencerdan etkilenerek, onları rol model olarak seçiyor. Yani siyasiler, fenomen, youtuber ve influencerla anlaşarak, o seçmen kitlesine ulaşabilirler. Sosyal medya artık bizi bizden daha iyi tanıyor.”

“SOSYAL MEDYADA SON ZAMANLARDA MİLLİYETÇİLİK AKIMI VAR”

“Son zamanlarda sosyal medya üzerinden artan bir milliyetçilik akımı var. Bunu özellikle Zafer Partisi’nin gerçekleştirdiğini görüyoruz. Özellikle Suriyeli sığınmacılar üzerinden ciddi bir kampanya yürütüldü. Bunun sonucunda, ‘Ben oyumu Zafer Partisi’nden yana kullanacağım’ diyen bir güruh var. AK Parti’nin farklı stratejileri söz konusu… Bizzat Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın içinde yer aldığı kongreler, gençlik buluşmalarında, ilk oyum hashtaginin oluşturularak, seçmene doğrudan ulaşım ve yorum yapmalarını sağlayan kampanyaların yapıldığını görüyoruz. Bunlar ister istemez kullanıcıları etkiliyor. İlk oyum hashtagiyle, hem olumlu hem de olumsuz yorumlar yapılarak, hashtagin etkileşim aldığını gördük…  6’lı masanın başarılı olacağına dair ciddi değerlendirmeler de söz konusu. Ortak aday konusunda geç kalındığı, aday çıkarılma ihtimali olan bazı isimlerin, 6’lı masaya zarar verebileceği, gençler arasında konuşulanlardan bazıları… Tercihlere dikkat edilmediği, kamuoyu yoklamalarında bazı isimlerin öne çıktığı… Örneğin Mansur yavaş ve Ekrem İmamoğlu… Mutlaka 6’lı masanın adayının bu isimler olacağı… Bu isimler dışında çıkacak başka bir adayın zarar vereceği ve Cumhur İttifakı’na fayda sağlayabileceği gibi değerlendirmeler söz konusu. Bu değerlendirmeler bazen gerçek kimlikler bazen de anonim diye tabir ettiğimiz hesaplar üzerinden yapılıyor.

“Z KUŞAĞI, YAVAŞ VE İMAMOĞLU’NU ÖN PLANA ÇIKARIYOR”

Sayın Akşener’in, bir sayın İmamoğlu ve Yavaş kadar aday olunması için talep gördüğünü görmüyoruz açıkçası. Daha çok Sayın Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun isimleri öne çıkıyor. Ancak ‘6’lı masanın adayı Sayın İmamoğlu olursa, oyumu Sayın Erdoğan’a veririm’ diyenler de var.  Sayın Kılıçdaroğlu’da sosyal medya aracılığıyla gençlere hitap ediyor. Gençlerden de ‘Kemal abi, Kemal amca’ diye hitap edenler de var. Ama bir yandan da ‘Sakın aday olma’, ‘Bu kadar kaybetmeye alıştık. Bir daha kaybetmek istemiyoruz’, ‘Yeni bir Ekmeleddin İhsanoğlu vakası yaşamak istemiyoruz’ diyenler de oluyor. Tabi şimdiye değil 6’lı masanın hala daha bir adayının çıkmaması noktasında gençlerde soru işareti oluşuyor. ‘Ne olursa olsun hiçbir şey değişmez’, ‘Ne olursa olsun sandığa gidip, tercihimizi kullanalım’ diyen gençler de var. Özellikle gençler, geleneksel medyaya güvenmiyorlar. O yüzden siyasiler seçim döneminde sosyal medyayı kullanmazlarsa, şansları azalır.”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin