Yönetmenler zamanı nasıl yönetiyor?

Bu yıl 17’ncisi düzenlenen Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler konferansı Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Yönetmenler zamanı nasıl yönetiyor?

Bu yıl 17’nci defa düzenlenen “Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler” konferansı, Kadir Has Üniversitesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından, Türkiye'deki film akademisyenlerini, sinema yazarlarını, sinemacılar ve sinemaseverleri Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'nde bir araya getirdi.



Bu yıl "Sinema ve Zaman" ana başlığı altında gerçekleştirilen konferansta Türkiye sineması, sinemanın zamanla kurduğu çeşitli ilişkiler üzerinden akademik bir çerçevede tartışılırken, sinemacıların yer aldığı panellerle aynı ilişkilerin film yapım, üretim, dağıtım, ve gösterimindeki etkileri ve işlevleri üzerinde duruldu. Akademisyenler, sinema yapımcı ve yönetmenleri ve öğrenciler üç boyunca yoğun bir düşünme, tartışma ve zihinlerindekileri berraklaştırma aşamalarını yaşadılar.



Konferansa ana konuşmacı olarak yer alan Brown Üniversitesi Modern Kültür ve Medya Bölümü’nden Prof. Philip Rosen konuşmasında, şiddetin sinematik temsillerini, filmlerden temsillerle ideolojik bir çerçeve içinde tartıştı. Konferansta ayrıca, “auteur yönetmenlerin” sinemalarında zamana nasıl müdahale ettikleri ele alındı.



“Yeşilçam’da Zaman Nasıl Geçer?” sorusuna yanıt arayan Dilek Kaya eski konferanslardan birindeki sunuşunda incelediği “Kanun Namına” filmine atıfta bulunarak Osman Seden filmi 20 Yıl Sonra’yı (1972) ele aldı ve sinemamızın öncesi ve sonrasına baktı. Sinema oyuncusu ve Kadir Has Üniversitesi öğrencisi Ayris Alptekin “Şehirde Boş Zamanlar: Turist Ömer” sunumunda, gözlerimizin içine bakarak umursamazlığını bize yansıtan Sadri Alışık’ın ölümsüzleştirdiği Turist Ömer’in İstanbul zamanını anlattı. Nuri Bilge Ceylan’ın yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan ise “Film Yapımında Zamanı Yönetmek” adlı söyleşisinde reklamdan sinemaya nasıl geçtiğini aktardı. Akademik oturumların yanı sıra, yapımcıların, yönetmenlerin ve video ve ses sanatçılarının katıldığı ve yoğun ilgi gören diğer söyleşi ve panellerde ise Can Candan, Berke Baş, Ayşe Çetinbaş, Emin Alper, Cevdet Erek, Didem Pekün, Çiçek Kahraman ve Zeynep Dadak gibi isimler yer aldı.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin