Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Can Atalay mütalaasını verdi: Dokunulmazlıktan yararlanamaz

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın başvurusu üzerine verdiği kararla ilgili tebliğnamesini sundu.

Google Haberlere Abone ol
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Can Atalay mütalaasını verdi: Dokunulmazlıktan yararlanamaz
Arşiv

Anayasa Mahkemesi’nin Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında “hak ihlali” kararının vermesinin ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdiği mütalaada, Atalay’ın tutukluluğunun devam etmesini istedi.

Can Atalay’ın yasama dokunulmazlığından yaralanamayacağının söylendiği mütalaada, “Şerafettin Can Atalay’ın, 2013 yılında işlediği suç nedeniyle soruşturma ve kovuşturmaya milletvekili seçilmesinden çok önce başlandığı, mahkumiyetine esas sevk ve uygulama maddelerinin TCK’nın 312. maddesi kapsamında kalan suça ilişkin olduğu anlaşıldığından, seçimden önce bu madde kapsamında suç işleyen milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 83/2 maddesinde öngörülen yasama dokunulmazlığından yararlanamayacaktır. Hükümlünün mahkumiyetine suç ve eylemleri, devlet güvenliğine karşı işlenen suçlar ve maddeler kapsamına girmeyeceğini düşünmek mümkün değildir” denildi.

"ONAMA KARARI VERİLMİŞ, HÜKÜM KESİNLEŞMİŞTİR"

Mütalaada, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin 28 Eylül’de Gezi Parkı davası kapsamında Can Atalay’ın cezasının onandığı hatırlatıldı:

“Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin 28.09.2023 tarih, 2023/12611 Esas, 2023/6359 karar sayılı temyiz incelemesi sonucu Şerafettin Can Atalay hakkında verdiği onama kararı ile hüküm kesinleşmiş ve infazı kabil hale gelmiştir. Sanık onama karan sonrasında hükümlü statüsündedir ve Yüksek Daire de kararını TBMM’ye göndermiştir. Bu aşamada, Yüksek Daire temyiz incelemesi sırasında tahliye hususunda da bir değerlendirme yapmış olmakla; tahliye talebinin reddi veya kabulü konusunda takdir Yüksek Daire’nindir.”

ADALET BAKANI'NDAN ATALAY YORUMU

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Can Atalay'ın durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Bakan Tunç, "Can Atalay ile ilgili verilen ihlal kararı birinci dereceye gönderildi. İlk derece mahkemesi de konunun Yargıtay'da görülmekte olduğunu gerekçe göstererek Yargıtay'ın bir değerlendirme yapması gerektiği gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine gönderdi. Şimdi Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararını bekleyeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin