Ve EYT Genel Kurul'da görüşülmeyle başlandı. EYT'lilerin merak ettiği soru: Son dakika değişikliği yapılacak mı? Depremde hayatını kaybedenlere maaş bağlanacak mı? Prim günü 5 bine inecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2022'nin son günlerinde açıklanan EYT bugün Meclis'te görüşülmeye başlandı. Milyonlarca EYT'li Genel Kurul görüşmelerinden çıkacak kararı bekliyor. EYT yasa tasarısında son dakika değişikliği olup olmayacağı kulislerde konuşuluyor. En önemli beklenti prim günlerinin 5 bin güne çekilmesi. Kahramanmaraş depremlerinde hayatını kaybeden EYT'lilere maaş bağlanıp bağlanmayacağı da merak konusu. Peki EYT emeklisi ne zaman maaş alacak?

Google Haberlere Abone ol
Ve EYT Genel Kurul'da görüşülmeyle başlandı. EYT'lilerin merak ettiği soru: Son dakika değişikliği yapılacak mı? Depremde hayatını kaybedenlere maaş bağlanacak mı? Prim günü 5 bine inecek mi?

EYT yasa tasarısında son aşamaya gelindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2022'nin son günlerinde düzenleme müjdesi gelmişti. Meclis'te 21 gün aradan sonra görüşmeler başladı. Meclis'in ilk gündem maddesi EYT yasa tasarısı oldu. EYT ne zaman çıkacak, Resmi Gazete'de yayımlanacak? EYT şartları neler? 3600-5400 prim günü ile kısmi emeklilik nasıl olacak? EYT stajı konusunu da kapsayacak mı? İşte EYT'de son durum.

Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen EYT yasa tasarısı 6 Şubat'ta Genel Kurul'da görüşülmeye başlanacaktı. Ancak 6 Şubat saat 04.17'de Türkiye'yi yıkan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi yaşandı.

11 ili yıkan deprem felaketi sonrası Meclis tatile girdi. 3 haftalık aranın ardından Genel Kurul bugün açılıyor. Meclis'in ana gündem maddesi bugün EYT yasa tasarısı olacak. Milyonlarca EYT'linin aklındaki soru ise prim günlerinin 5 bine çekilip çekilmeyeceği.

ELİTAŞ: ÇARŞAMBA GÜNÜ NİHAYETE ERDİRİRİZ

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş dün yaptığı son dakika açıklaması ile Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin bugün gündeme geleceğini bildirdi. Elitaş, "TBMM 6 Şubat’tan itibaren 21 günlük bir ara verdi. Bölge milletvekillerimiz ve tüm  Milletvekillerimiz deprem bölgesinde bulunmak istediler. Onun için TBMM calışmalarına 28 Şubat’a kadar ara verildi” diyen Elitaş, “Yarın TBMM Genel Kurulu çalışmalarına başlıyor. İlk gündem maddemiz EYT” dedi.

Elitaş, “Tüm partilerimiz destek verirse EYT ile ilgili 4 maddelik yasa teklifinin görüşmelerine  yarın başlar Çarşamba günü de nihayete erdiririz diye düşünüyorum” diye konuştu. (DHA)

KİMLER EMEKLİ OLABİLECEK?

EYT yasa tasarısının 28 Şubat'ta Meclis'in ilk maddesi olarak ele alınması bekleniyor. Görüşmeler sonrasında bu hafta EYT yasası TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilirse açıklanan koşulları yerine getiren herkes emekli olacak.

5510 Sayılı Kanun’a göre, 4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) kapsamındaki kişilerden emekli aylığı almaya hak kazananlara, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihten sonraki ay başından itibaren aylık bağlanıyor. 4C (Emekli Sandığı) kapsamındaki kişilerden hala görevde olanların aylıkları, yetkili makamdan alınan emekliye sevk onayı üzerine görevleriyle ilişiği kesildiği tarihi takip eden ay başından başlatılıyor.

EYT EMEKLİSİNİN MAAŞI NE ZAMAN BAĞLANACAK?

TBMM'de bu hafta EYT yasası kabul edilirse mart ayı içinde emeklilik dilekçesi verenlerin aylıkları 1 Nisan 2023 tarihinden geçerli olmak üzere bağlanacak. Koşulları henüz yerine getirmemiş olan kişiler ise koşulları tamamladıkları tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verdiklerinde, dilekçeyi izleyen ay başından itibaren aylıkları bağlanacak.

Ancak Mart ayında dilekçe verenler için aylık başlangıcının 1 Nisan olması, ilk emekli aylığı ödemesinin nisan ayında yapılacağı anlamına gelmiyor. SGK emeklilik başvurularını iki hafta içinde sonuçlandırıyor.

EYT teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında verilen bilgiye göre SSK’dan 1 milyon 661 bin, BAĞ-KUR’dan 88 bin 626, Emekli Sandığı’ndan ise 496 bin kişi emeklilik koşullarını yerine getirmiş bulunuyor. Bunlardan SSK ve BAĞ-KUR’luların tamamına yakınının, Emekli Sandığı’na tabi olanların ise yüzde 25’inin hemen emekli olacağı tahmin ediliyor.

Mart ayında aynı anda yüz binlerce kişinin emeklilik dilekçesi vermesi durumunda, aylık bağlama işlemlerinin uzaması bekleniyor. Çünkü her ne kadar otomasyona geçilmiş olsa da emeklilik dilekçesi veren vatandaşların aylıkları, dosyaları fiziksel olarak incelendikten sonra bağlanıyor. Ancak, aylık bağlama işlemi ne zaman tamamlanırsa tamamlansın, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere aylıkları ödenir.

DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLERE AYLIK BAĞLANACAK MI?

Kulislerde konuşulan bir diğer konu da Kahramanmaraş depreminde hayatını kaybeden EYT mağdurlarına emekli maaşı bağlanıp bağlanmayacağı. Bu konuda açıklama yapan Ekonomist Muhammet Bayram, "Mevzuatımıza göre zaten deprem nedeniyle hayatını kaybeden veya malul hale gelen kişinin yakınlarına çok çok daha az prim günü sayısına emeklilik aylığı bağlanabiliyor. Yani illa EYT çıkacak ve maaş bağlanacak diye beklenmemek lazım. SSK’da 900 gün, Bağkur ve Emekli Sandığı’nda 1800 gününüz varsa malul olan kişilere bizzat emeklilik aylığı, ölen kişilerin yakınlarına bizzat emekli aylığı bağlanabiliyor" ifadelerini kullandı.

EYT EMEKLİSİ BAYRAM İKRAMİYESİ ALACAK MI?

Hali hazırdaki kanuna göre, emeklilere Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda 1.100’er lira tutarında bayram ikramiyesi ödeniyor. Bu yıl Ramazan Bayramı 21 Nisan’a rastladığından, mart ayında emeklilik dilekçesi verenler, nisan ayında 1.100 lira bayram ikramiyesi de alabilecek.

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin