TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez: "Enerji maliyeti baskısı, dış ticaret ve cari açığı tarihi seviyelere çıkarabilir"

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, sanayi sektörü için enerjiye gelen zamları değerlendirdi. Gelen zamların sanayi ve iş dünyası açısından sürdürülebilirliğine zarar verdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez: "Enerji maliyeti baskısı, dış ticaret ve cari açığı tarihi seviyelere çıkarabilir"

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez “Yeşil Dönüşümde Riskler, Fırsatlar ve Beklentiler Raporu” Ankara tanıtımında konuştu. 

Sönmez, “Ülkemizde ihracat ve ithalat arasındaki makasın açılmasıyla enerji maliyeti baskısı, ekonomimizin yumuşak karnı olan dış ticaret ve cari açığın yani ikiz açığın tarihi seviyelere çıkacağını işaret ediyor. Orta Vadeli Program’a (OVP) göre 2022 sonu dış ticaret açığı beklentisi 105 milyar dolar. Enerji ithalatı beklentisi ise 103.5 milyar dolar. Enerjinin su ve kaynak verimliliğiyle etkin kullanılması yani yeşil dönüşümün tüm üretim sürecine entegre edilmesi halinde yılda yaklaşık 17 ila 20 milyar dolar tasarruf edilebileceğini hesap ediyoruz” dedi.

"ZAMLAR SÜDÜRÜLEBİLEBİRLİĞE ZARAR VERİYOR"

Cumhuriyet'in haberine göre Sönmez, son 1.5 yılda sanayinin kullandığı doğalgaza yüzde 998, elektrikte ise yüzde 515’lik zam geldiğini vurgulayarak bu durumun sanayi ve iş dünyası açısından sürdürülebilirliğinin çok zor göründüğünü söyledi

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin