Türkiye'nin ilk yerli akıllı telefonu görücüye çıktı

Turkcell, 'ilk Türk akıllı telefonu' olarak tanımladığı T40'ın tanıtımını yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin ilk yerli akıllı telefonu görücüye çıktı

Turkcell, yeni akıllı telefonu T40'ı tanıttı. Turkcell Genel Müdürü  Süreyya Ciliv, tanıtımda yaptığı konuşmada, günümüzde akıllı telefonların hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirterek, Turkcell'in akıllı telefon tasarım ve üretimine yönelmesinin önemli bir değişimin başlangıcı olduğunu söyledi.



Ciliv, zengin mobil uygulama dünyasını herkesin erişebileceği fiyatta bir araya getiren T40 ile Turkcell’lilerin bir adım önde olacağını belirterek, "Turkcell T40 ile hedefimiz, sektörün diğer oyuncularını da yerli telefon geliştirmeye teşvik etmek. Bu sayede de cari açığın kapatılmasına pozitif katkı sağlamak. İlk yerli akıllı telefonumuzun ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz" dedi.



Ciliv, 2010 yılı Kasım ayında T10 modeliyle telefon üretimine başladıklarını anımsatarak, "T10'un ardından T20 geldi. T20'de mobil cüzdan gibi yeni özellikleri kullandık. Sonra T11 ve T21 geldi, bu modellerde de birçok yeni uygulama getirdik. T30 ise daha çok profesyonel pazara odakladığımız telefonumuzdu" dedi. 



T serisinin başarısı sonrasında Turkcell mühendislerinin çıtayı yükselttiğini belirten Ciliv, "Yeni ürünümüz T40 tamamen Turkcell mühendisleri tarafından tasarlandı. Hem endüstriyel dizaynı hem içindeki elektronik dizayn, hem de yazılım tasarımları Turkcell Teknoloji'deki Türk mühendisleri tarafından yapıldı" diye konuştu.



T40'ın Türk kullanıcı için özgün birçok yanı bulunduğunu belirten Ciliv, Türk motifleriyle işli telefon kapaklarının yanı sıra Türk müzik aletlerinden elde edilmiş zil tonlarına kadar birçok yeniliğin tüketiciye sunulacağını kaydetti.



T serisiyle Türkiye'de Ar-Ge ve inovasyon adına önemli bir mesafe kat edildiğini dile getiren Ciliv, "Bu telefonlar Türkiye'de 1 milyon adet satıldı. Yaptığımız hesaba göre dış ticaret açığına 3 yılda pozitif anlamda 500 milyon lira katkıda bulunduk. Yani ithalatı 500 milyon lira azalttık" diye konuştu.



T40 eylül sonunda raflarda yerini alacak



T40'ın piyasaya çıkış tarihine ilişkin soruya Ciliv, telefonun eylül ayının sonunda raflarda bulunacağını belirterek, "Bu telefonu tasarlarken en ucuz telefon yapmak için hedef koymadık. Diğer telefonlardan farklı, üstün ve öncü yetenekleri olan bir telefon olmasını istedik. Bu telefonun fiyatını piyasaya çıkacağı günlerde açıklayacağız" şeklinde konuştu. 



T40'ı ilk Türk akıllı telefonu olarak tanımladıklarını ifade eden Ciliv,  T40'ın Türk mühendisleri tarafından tasarlandığını ve yıl sonundan önce Türkiye'de de üretilmeye başlanacağını bildirdi.



Türkiye'de üretilecek telefona ÖTV'de indirim olup olmayacağına ilişkin soruya da Ciliv, "Bu telefonu geliştirirken özel bir teşvik ve vergi indirimi konusunda destek almadık ama Türkiye'de üretilmesinin teşvik edilmesi konusunda devletimizin burada yapabileceği destek var diye düşünüyorum" yanıtını verdi.



T40'ın yurt dışında satışa sunulup sunulmayacağına ilişkin soruya Ciliv, "Bu telefonu Turkcell'in bulunduğu 9 ülkedeki şirketlerimize satmayı düşünüyoruz" dedi. 



Ciliv, dün Turkcell'in yönetim kurulunun toplandığını, ikinci çeyrek için finansallarının onaylandığını belirterek, Turkcell'in finansal sonuçlarını perşembe günü açıklayacaklayacaklarını söyledi. 



Turkcell Genel Kurulu hakkında



Turkcell'in Genel Kurul'unun ne zaman toplanacağına ilişkin soruya Ciliv, Turkcell'in dün itibariyle yönetim kurulunun bulunduğunu, bunun Turkcell takımına çok büyük bir destek olacağını belirterek, "Genel Kurul'un toparlanması hissedarların kararı ile ilgili olan bir şey. O konudaki gelişmeleri bekleyeceğiz. Temettünün ödenmesi için Genel Kurul'un yapılması gerekecek" diye konuştu. 



 Yılda 5 milyar dolar değerinde telefon ithalatı



Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de Türkiye'de her yıl ortalama 14-15 milyon telefonun ithal edildiğini belirterek, temmuz ayı istatistiklerine göre gelen telefonların yüzde 57'sinin akıllı telefonlardan oluştuğunu söyledi.



Şu anda telefonların birim maliyetinin yükseldiğini ifade eden Acarer, şunları anlattı:



"Eskiden bu hesabı yaparken 500 dolarlık da 50 dolarlık da telefon vardı, ortalama 150 dolar diye hesaplıyorduk. Smart telefonlar dolayısıyla telefonların ortalama bedeli 300 dolardır. 15 milyon telefonla bunun orantısını yaparsanız toplam bedel 5 milyar dolardır. Biz 5 milyar doları her yıl ihracat yapmadan Türkiye'de binde 1'ini bile üretmeden ithal ediyoruz. Endişem bunun giderek artmasıdır."



Acarer, mobil ekipmanların hiçbirinin hiçbir ülkede yüzde 100 üretilmediğini vurgulayarak, "Biz ne kadarını Türkiye'de üretebiliyorsak o kadar başarılıyız. Bir telefonun yüzde 25'ini bile Türkiye'de üretsek bu başarıdır" diye konuştu. Turkcell'i tebrik eden Acarer, bu sektördeki en önemli üç kavramın Ar-Ge, yakınsama ve inovasyon olduğunu, Turkcell'in de bu konuda başarılı olduğunu ifade etti.



T40'ın özellikleri



T40'ın teknik özelliklerine ilişkin bilgi veren Turkcell Terminal ve Mobil Uygulamalar Direktörü Sinan Anıl Gül ise T40'ın üretim süreçlerinde kullanıcı dostu bir bakış açısı kullandıklarını anlattı.



Gül, telefonun işlemci seçiminde Qualcomm 8225 1.2 GHZ işlemci tercihinde bulunduklarını belirterek, "Kullanıcının iyi deneyimlemesini istediğimiz için iyi bir işlemci seçtik. Deneyimleme için RAM de çok önemliydi. 1 GB'lık bir RAM büyüklüğü belirledik. 4 inç bir ekran kullandık. NFC uygulaması da bizler için olmazsa olmaz bir uygulamaydı, özellikle cüzdan uygulaması için. Sonunda 240 saat bekleme süresi 480 dakika konuşma süresi olan 136 gramlık bir ürüne ulaştık" diye konuştu.



T40'ın, telefon görüşmeleri esnasında dış sesleri engelleme ve High Definition (HD) ses özelliği gibi birçok özelliği bünyesinde bulundurduğunu belirten Gül, cihazın görüntü kalitesinin de yüksek olduğunu belirterek, "Görüntülü görüşme sağlayan ön kameranın yanı sıra 5 MP Flash arka kameraya sahip cihazın gelişmiş kamera özellikleri, Sıfır Deklanşör Gecikmesi (Zero-Shutter Delay) özellliği her anı yakalamanızı sağlayacak. T40’ın kamerası aynı zamanda, Yüz Tanıma, HDR kalitesinde çekim yapabilme ve Otomatik Sahne Tanıma özelliklerine sahip" dedi. AA






Sıradaki Haber İçin Sürükleyin