Türkiye'den AB'ye sert tepki! 'Stratejik Pusula'' belgesine ağır sözler: NATO Müttefikini bu denli sığ bir bakışla ele alması AB için bir vizyonsuzluk ve talihsizliktir

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları ve Savunma Bakanları, AB'nin savunma ve güvenlik politikaları konusunda ortak politikalara yön verecek ''Stratejik Pusula'' belgesini kabul ederek, AB tarihinde ilk kez askeri kabiliyeti olan bir yapı kurulmasına yeşil ışık yaktı. Bu kararı değerlendiren Türkiye Dışişleri Bakanlığından ise AB'ye tepki geldi, "NATO Müttefikini bu denli sığ bir bakışla ele alması AB için bir vizyonsuzluk ve talihsizliktir." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den AB'ye sert tepki! 'Stratejik Pusula'' belgesine ağır sözler: NATO Müttefikini bu denli sığ bir bakışla ele alması AB için bir vizyonsuzluk ve talihsizliktir

Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları ve Savunma Bakanları, AB'nin savunma ve güvenlik politikaları konusunda ortak politikalara yön verecek ''Stratejik Pusula'' belgesini kabul ederek, AB tarihinde ilk kez askeri kabiliyeti olan bir yapı kurulmasına yeşil ışık yaktı.

"NATO'ya alternatif değil"

AB'nin kurmayı öngördüğü askeri yapının bir AB ordusu olmadığını söyleyen Borrell, "Bu yapı NATO'ya alternatif değil'' ifadelerini kullandı. AB'nin mevcut savunma ve güvenlik harcamalarının 200 milyon euro olduğunu ve bunun üye ülkelerin gayrisafi milli hasılaya (GSMH) göre yüzde 1,5'luk bir orana tekabül ettiğini belirten Borrell, "Aynı işi iki kez yapmadan NATO'nun askeri kapasitesine ek olacak yeni askeri harcamalar yapmamız gerekiyor. Bizim bu harcamalarımız Rusya'nın kapasitesinden 3-4 kat daha büyük'' diye konuştu.

 "Söz konusu karar Rusya-Ukrayna savaşına bir tepki olarak ortaya çıkmadı"

AB'nin aldığı bu yeni askeri işbirliği kararının Ukrayna savaşına bir tepki olmadığını söyleyen Borrel, "Burada iki yıllık bir çalışmanın sonucundan bahsediyoruz. Söz konusu karar Rusya-Ukrayna savaşına bir tepki olarak ortaya çıkmadı. AB olarak kendi güvenliğimizi sağlayabilmek için bu çalışmayı yapıyorduk'' dedi.

Yakın geçmişte henüz savaş yokken Avrupa güvenliğinin tehlikede olabileceği yönünde demeçler vererek konuya dair dikkat çekmeyi hedeflediğini söyleyen Borrell, "Bugün bu durum gerçek oldu. Avrupa'nın güvenliği tehdit ediliyor ve tehlike altında. Önceden başladığımız bu çalışmanın bugün haklı olduğu görüldü'' dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bu gelişmeyi değerlendirdi.

"Bu belgenin AB'yi Doğu Akdeniz'de, çözümlerin değil, sorunların parçası yapacağı ve doğru stratejilere taşımayacağı aşikardır. Son günlerde yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında, belgenin gerçekleri ve doğruları bu şekilde ıskalamış olması ve tam üyelik adayı olan bir NATO Müttefikini bu denli sığ bir bakışla ele alması AB için bir vizyonsuzluk ve talihsizliktir." açıklaması yapıldı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin